22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiova va mai avea doi cetăţeni de onoare: Donnellan şi Ormerod

Craiova va mai avea doi cetăţeni de onoare: Donnellan şi Ormerod

Municipiul Craiova va mai avea doi „cetăţeni de onoare“: regizorul de teatru Declan Donnellan şi scenograful Nick Ormerod. Solicitarea a venit din partea Teatrului Naţional „Marin Sorescu“, care s-a ocupat în aceste zile de organizarea ediţiei a XIII-a a Festivalului Internațional Shakespeare.

Cei doi oameni de cultură s-au implicat activ în „viaţa“ festivalului, făcându-l cunoscut în toată lumea, motiv pentru care ar merita acest titlu, în accepţiunea Teatrului Naţional Craiova. Proiectele privind conferirea titlului de „Cetăţean de Onoare” al Municipiului Craiova lui Declan Donnellan şi lui Nick Ormerod au fost aprobate în şedinţa de joi a Consiliului Local, dar nu în unanimitate. „Au făcut chiar aşa de multe pentru Craiova, încât să fie cetăţeni de onoare?“, s-au întrebat unii consilieri locali. În final, Donnellan a primit 21 de voturi pentru, iar Ormerod 22 de voturi, aşa că vor primi acest titlu.

Craiova va mai avea doi cetăţeni de onoare. Ce-i recomandă pe Donnellan şi Ormerod

Potrivit notei de fundamentare a proiectului, numele regizorului Declan Donnellan se leagă în mod excepțional de orașul Craiova, de unul dintre simbolurile culturale ale acestui spațiu – Festivalul Internațional Shakespeare, unde antologicul spectacol „Cum vă place“, al companiei Cheek by Jowl, a deschis în 1994 prima ediție a acestui prestigios festival de teatru. Titlul de „Cetăţean de Onoare” i-a fost acordat pentru „contribuția valoroasă la dezvoltarea și diversificarea conceptelor și metodelor de creație teatrală, pentru implicarea constantă în edițiile Festivalului Internațional Shakespeare de la Craiova, pentru promovarea permanentă a Teatrului Național «Marin Sorescu», a municipiului Craiova și a Festivalului Internațional Shakespeare de la Craiova pe plan mondial“.

În ceea ce-l priveşte pe scenograful Nick Ormerod, şi numele acestuia s-ar lega de orașul Craiova şi de Festivalul Internațional Shakespeare. Titlul îl va primi „pentru generozitatea cu care a dăruit experiența sa de-a lungul tuturor evenimentelor la care a fost invitat și pentru promovarea permanentă a Teatrului Național «Marin Sorescu» și a Festivalului Internațional Shakespeare de la Craiova pe plan mondial“.

Reamintim că municipiul Craiova s-a lepădat, anul trecut, de doi cetăţeni de onoare. Consiliul Local a votat în septembrie 2021 retragerea titlului de „Cetățean de Onoare“ lui Adrian Năstase și Miron Mitrea, doi foști lideri marcați ai PSD.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS