14.5 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCJ Dolj extinde Parcul Industrial Craiova

CJ Dolj extinde Parcul Industrial Craiova

Parcul Industrial Craiova, primul parc de acest fel înființat de Consiliul Județean (CJ) Dolj, se va extinde cu opt hectare.

Solicitarea privind trecerea acestei suprafețe de teren situată pe teritoriul administrativ al comunei Ghercești din domeniul public al statului și din administrarea Ministerului Afacerilor Interne (MAI) în domeniul public al județului Dolj va fi supusă spre aprobare în ședința de astăzi a CJ. Conform proiectului de hotărâre, solicitarea privind trecerea terenului de 79.930 mp în domeniul public al județului Dolj va fi făcută, după aprobarea Consiliului Județean, către Guvernului României, motivul fiind extinderea SC Parc Industrial Craiova SA.

Vorbim aici de extinderea cu opt hectare a celor 18,3 ha de care dispune în prezent Parcul Industrial Craiova, teren care va fi declarat de interens public județean. „Predarea-primirea imobilului-teren se face pe bază de protocol, în termen de 60 de zile de la data adoptării hotărârii de Guvern“, se precizează în proiectul de hotărâre.

CJ Dolj are două parcuri industriale

După cum se știe, Consiliul Județean Dolj este instituția care are în subordine cele două societăți care administrează cele două parcuri industriale ale Craiovei: Parc Industrial Craiova SA și High-Tech Industry Park Craiova SA. Primul parc industrial a fost înființat în 2006 prin ordin al MAI și are 40 de agenți economici.

Cel de-al doilea parc a fost înființat oficial în 2015 și are 46 de rezidenți şi o suprafaţă închiriată de 23,4 hectare (dintr-un total de 28,85 ha). Din cele 46 de firme, 16 sunt în plină activitate, restul fiind în etapa de construire a halelor de producţie sau în etapa de obţinere a avizelor şi autorizaţiilor necesare. În 2021, societatea care îl administrează a înregistrat un deficit de 235.000 de lei. A fost singurul an în care al doilea parc industrial al Craiovei a ieșit pe pierdere.

Parcul Industrial Craiova se extinde. Vin și investitorii?

Revenind la hotărârea CJ Dolj care va fi votată astăzi, motivul extinderii Parcului Industrial Craiova este „atragerea de noi investitori“.

„Deoarece întreaga capacitate a celor două parcuri industriale este ocupată integral de către investitori, în prezent, pentru a putea continua inițiativa de dezvoltare a zonei, este necesară suprafața de 79.930 mp de pe teritoriul administrativ al comunei Ghercești. Această extindere a parcului industrial ar răspunde cererilor potențialilor investitori străini şi români, care s-au adresat pentru sprijin atât Consiliului Judeţean Dolj cât şi Primăriei Municipiului Craiova, pentru a obţine terenuri echipate cu utilități pe care să îşi amplaseze investiţiile greenfield, cereri care nu mai pot fi onorate în niciunul dintre parcurile industriale existente“, se explică în raportul de aprobare a hotărârii de Consiliu Județean.

Terenul de aproape opt hectare aflat în administrarea MAI este grevat de orice sarcină, dar aparține, de fapt, Inspectoratului de Jandarmi „Litovoi Voievod” Dolj – U.M. 0654 Craiova. Potrivit datelor din proiectul de hotărâre, suprafața respectivă de teren „nu mai constituie o necesitate pentru Inspectoratul de Jandarm, în timp ce trecerea acestui imobil în domeniul public al județului Dolj, corespunde necesității implementării unei strategii de interes local de dezvoltare a unor proiecte industriale/sociale, care vor genera noi locuri de muncă și o dezvoltare durabilă a zonei adiacente municipiului Craiova“.

Care ar fi necesitatea extinderii parcului industrial

„Necesitatea extinderii parcului industrial provine din avantajele şi facilităţile oferite de titlul de parc industrial, datorită cărora, atât SC Parc Industrial Craiova SA, cât și SC High-Tech Industry Park Craiova SA reprezintă una dintre sursele generatoare de locuri de muncă ale zonei industriale, adiacente Municipiului Craiova, cât și din nevoia satisfacerii cererilor investitorilor străini şi români care doresc să realizeze capacităţi de producţie în județul nostru“, se mai arată în proiectul de hotărâre care va fi supus la vot în ședința de luni a Consiliul Județean Dolj.

Ar mai fi de menționat că pentru promovarea unui proiect de hotărâre de Guvern privind trecerea imobilului-teren în suprafaţă de 79.930 mp în domeniul public al judeţului Dolj, în scopul extinderii SC Parc Industrial Craiova SA, este necesară cererea expresă a Consiliului Judeţean Dolj. Lucru care va fi consfințit după votul de astăzi al consilierilor județeni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS