10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCe poartă şi ce dotări au apărătorii ordinii şi liniştii publice

Ce poartă şi ce dotări au apărătorii ordinii şi liniştii publice

Poliţiştii locali se îmbracă şi sunt dotaţi cu armament şi mijloace de protecţie după un regulament.

În cadrul Regulamnetului de organizare şi funcţionare se spune clar câte cartuşe au dreptul să primească poliţiştii locali, ce haine şi cât timp să le poartă. Tot aici este prevăzut şi numărul cătuşelor din dotare, a sprayului lacrimogen, a fluierelor, a mănuşilor şi bastoanelor cu şocuri electrice.
Primul Regulament al Poliţiei Locale a fost aprobat în anul 2011.

Ce haine poartă un poliţist local

Poliţia Locală Craiova
Poliţia Locală Craiova

Un poliţist localt are dreptul la două costume, unul de vară, altul de iarnă, acestea au o durată de viaţă de doi, respectiv trei ani. În schimb cămaşa se uzează mai repede şi poate fi schimbată la un an, cel mult doi ani. La costum trebuie şi o cravată, iar aceasta are o durată maximă de uzură de un an. Mai greu se uzează fularul, şapca pentru iarnă, pelerina de ploaie, mănuşile, scurta îmblănită. Acestea se schimbă la trei ani. O durată mai mare de viaţă, adică şase ani, au cureaua şi centura de piele, portbastonul şi portcarnetul. În schimb fesul şi vesta trebuie schimbate la un an fiindcă aceasta este durata maximă de uzură. Pantofii se uzează şi ei diferit, după cum sunt de vară sau de iarnă. Cei de vară rezistă un an, cei de iarnă, doi ani la fel şi bocancii.
Hainele vechi nu pot fi vândute de către angajaţii Poliţiei Locale.

Cu ce sunt dotaţi poliţiştii locali

Poliția Locală
Poliţiştii locali se îmbracă şi sunt dotaţi cu armament şi mijloace de protecţie după un regulament

Uniforma unui poliţist local va fi completată şi de dotări, adică armament şi alte mijloace de protecţie, cum ar fi baston, spray, minicameră video şi radiotelefon. Logic un poliţist local din domeniul ordinii şi liniştii publice va primi un pistol şi un număr de 24 de cartuşe pentru acesta. Un poliţist local care va pleca într-o misiune cu un grad scăzut de risc va primi şi un baton pentru autoapărare.

În schimb poliţiştii din domeniul circulaţiei rutiere primesc şi o vestă reflectorizantă şi o scurtă tot reflectorizantă.Mai primesc şi un „pulverizator de mână cu substanţă iritant-lacrimogenă”. Costum de protecţie pentru iarnă şi pentru vară primesc poliţiştii din domeniul ordinii şi liniştii publice, dar şi cei din domeniu mediului, care execută misiuni în teren. Mănuşile albe vor fi „rezervate” doar poliţiştilor de la circulaţie.

Poliția Locală/foto Facebook

Aceştia vor primi şi un fluier, aşa cum vor primi şi cei de la ordine şi linişte publică. Cătuşe vor avea în dotare doare poliţiştii care asigură ordinea şi liniştea publică în oraşul Craiova. Bastonul cu şocuri electrice nu este pentru toţi poliţiştii locali. „Unu pentru 40-60% din efectivele de poliţişti locali cu atribuţii în domeniul asigurării ordinii şi liniştii publice, ce execută misiuni cu un grad scăzut de risc„, se spune în Regulament.
Costul uniformei şi al dotărilor este suportat de la bugetul local.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS