14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalNoi reglementări rutiere în Craiova. Semafoare suplimentare, sensuri unice şi un giratoriu

Noi reglementări rutiere în Craiova. Semafoare suplimentare, sensuri unice şi un giratoriu

În Craiova se pregătesc noi reglementări rutiere. În prezent se lucrează la montarea de semafoare care să ajute şoferii aflaţi în primele linii, dar autorităţile locale au în plan şi instituirea de noi sensuri unice, realizarea unui nou sens giratoriu şi amplasarea de noi limitatoare de viteză.

40 de semafoare suplimentare, la nivel de prim-vehicul, vor fi amplasate în principalele intersecții din Craiova. Toate pe Calea București. Este vorba de intersecția de la Electroputere Mall (4 semafoare) şi de intersecţiile cu strada Sărari (6 semafoare), strada Petre Ispirescu și strada Spania (5 semafoare), strada Horia (6 semafoare), strada Frații Golești (6 semafoare), strada Nicolae Bălcescu (3 semafoare) şi bulevardul Carol I, la Universitate (8 semafoare). Alte două semafoare prim vehicul vor fi la Bl. 12, de pe Calea București.

Semafoare de prim-vehicul, proiect iniţiat de grupul USR din CL Craiova

Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, este de părere că montarea acestor semafoare duce la creșterea gradului de vizibilitate și siguranță pentru șoferii care circulă în municipiu. „A început montarea de semafoare suplimentare, la nivel de prim-vehicul, în principalele intersecții. Cele 40 de semnalizatoare rutiere sunt poziționate în așa fel încât să asigure conducătorilor auto și participanților la trafic, aflați în primele poziții la semafor, o vizibilitate crescută. Sistemul de semaforizare este amplasat la nivelul privirii șoferilor, oferindu-le acestora posibilitatea unei mai bune informări“, a anunţat Olguţa Vasilescu.

Achiziţia cu montaj a celor 40 de semafoare de prim vehicul face parte dintr-un proiect propus de grupul USR din Consiliul Local (CL) Craiova. „Aceste semafoare se află în câmpul vizual al șoferilor aflați în primele linii la semafor, asigurând astfel o vizibilitate mai mare și un confort sporit pentru aceștia, precum și o creștere a nivelului siguranței în trafic. Este un proiect propus de consilierii USR, în urma solicitărilor primite de la craioveni“, a specificat, pe Facebook, liderul consilierilor USR din CL Craiova, Cezar Drăgoescu.

Noi reglementări rutiere în Craiova. Ce a cumpărat primăria în materie de sistematizarea circulaţiei

Primăria Craiova a demarat, la sfârşitul lunii august, o procedură de achiziţie de semafoare prim-vehicul, de automate de dirijare a traficului în intersecții şi de componente pentru semaforizare. A cumpărat doar automatele de dirijare, pentru care a plătit 121.425 de lei (fără TVA), şi componentele de semaforizare, achiziţionate cu suma de 83.920 de lei (fără TVA). Aici intrau două cabinete metalice automate de dirijare a circulației, placă de forță (5 bucăţi), semafor cu LED pentru vehicule (4), semafor cu LED pentru pietoni (4), semafor cu LED pentru tramvai (4), buton pietoni – Push Button (4), dispozitiv acustic (12 bucăţi).

Atât automatele, cât şi componentele de semaforizare au fost cumpărate de la aceeaşi firmă, Altimate SA Bucureşti. Societatea oferă soluții pentru managementul traficului urban, iar pentru furnizarea produselor mai sus menţionate a oferit un preţ cu 60 de lei mai mic la automatele de dirijare şi cu 10 lei mai mic la componente.

Semafoarele prim-vehicul, cumpărate la a doua strigare

În aceeaşi licitaţie au intrat şi cele 40 de semafoare prim–vehicul (semafor repetitor), cu montaj inclus, dar lotul respectiv a fost anulat, pe motiv că „au fost depuse numai oferte inacceptabile şi/sau neconforme“. Valoarea estimată era de 82.254 de lei, fără TVA. Procedura a fost anulată pe 6 octombrie şi reluată pe 26 octombrie. Anunţul a apărut în sistemul electronic pe 29 octombrie, achiziţia celor 40 de semafoare prim-vehicul fiind estimată la valoare de 82.254 de lei (fără TVA).

Noi reglementări rutiere în Craiova
În Craiova au fost montate 40 de semafoare suplimentare, la nivel de prim-vehicul, în principalele intersecții din municipiu

Pe lângă cele 40 de corpuri de semafor, municipalitatea a mai comandat şi 1.950 de metri de cablu cu accesoriile care trebuie instalate pentru funcţionarea optimă, plus servicii de instalare, configurare şi instruire a utilizatorilor. Ofertele au fost aşteptate până la data de 11 noiembrie, iar contractul a fost atribuit în data de 16 decembrie, pentru suma de 72.327,79 lei (fără TVA). Semafoarele care se montează în prezent în Craiova sunt livrate de firma Swarco Traffic Romania, din Capitală.

Noi reglementări rutiere în Craiova. Sens giratoriu nou în Bariera Vâlcii

De anul viitor, în traficul din Craiova vor apărea unele modificări. Potrivit ultimei hotărâri a Comisiei de Sistematizare a Circulaţiei Rutiere şi Pietonale, a fost avizată favorabil amplasarea unor indicatoare rutiere cu semnificaţia „Oprirea interzisă“ pe strada Bariera Vâlcii, pe ambele sensuri de mers, pe toată lungimea străzii. Tot pe strada Bariera Vâlcii va fi amenajat şi un sens giratoriu. Acesta va fi construit în zona accesului în parcarea CET 2 Craiova. Comisia de Sistematizare a mai avizat favorabil amplasarea unor limitatoare de viteză la trecerea de pietoni de pe strada Paşcani, situată în proximitatea Liceului Adventist. Şi pe strada Brestei, la trecerea de pietoni de la nr. 597, vor exista limitatoare de viteză.

De asemenea, a primit aviz favorabil din partea Comisiei şi implementarea unui sistem de sensuri unice în cartierul 1 Mai, zona delimitată de străzile Popoveni, Râului, Dr. Ioan Cantacuzino şi Nicolae Ionescu Siseşti. Pe fiecare stradă cu sens unic vor fi amenajate locuri de parcare pe o parte, iar pe cealaltă parte se vor monta stâlpi de delimitare a zonei carosabile de trotuar. „Semnalizarea pe verticală, stâlpii de delimitare şi marcajele rutiere se vor realiza în prima parte a anului 2022, atunci când temperatura exterioară înregistrată va permite aceste activităţi“, se menţionează în hotărârea Comisiei de Sistematizare a Circulaţiei Rutiere şi Pietonale, din data de 10 decembrie (ultima din acest an).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS