17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalO nouă lovitură pentru buzunarul craiovenilor. Căldura se scumpeşte. Din nou!

O nouă lovitură pentru buzunarul craiovenilor. Căldura se scumpeşte. Din nou!

Lovitură la ceas de seară pentru buzunarul craiovenilor: căldura se scumpeşte, din nou! La şedinţa ordinară a Consiliului Local (CL) Craiova, care a avut loc joi seară, a fost introdus la vot, peste ordinea de zi, un proiect de hotărâre privind modificarea tarifelor pentru distribuția şi furnizarea energiei termice distribuită în sistem centralizat. Mai pe scurt, scumpirea căldurii furnizate craiovenilor.

Preţul gigacaloriei a mai crescut o dată, în luna septembrie, însă acum va suferi o nouă majorare, de la 1 noiembrie. „Se aprobă modificarea tarifului de distribuţie şi furnizare a energiei termice, distribuită prin punctele termice pentru populație şi agenţii economici, de la 415,30 lei/Gcal, la 487,41 lei/Gcal (TVA inclus). Se aprobă modificarea tarifului de distribuție și furnizare a energiei termice distribuită din centrale termice, de la 701,93 lei/Gcal, la 930,93 lei/Gcal (TVA inclus). Se aprobă modificarea tarifului local pentru populație, de la 390 lei/Gcal, la 462,11 lei/Gcal (TVA inclus)“, a fost enunţul proiectului de hotărâre supus aprobării CL Craiova. 

Solicitarea de creşterea a tarifului la căldură a venit din partea Termo Urban Craiova SRL, noua societate deţinută de primărie care se ocupă de distribuţia agentului termic primar. Motivul? Creşterea preţului la gaze şi energie, dar şi la apa fierbinte furnizată de CEO. „Prin adresa înregistrată la Consiliul Local al Municipiului Craiova sub nr. 287/24.11.2021, Termo Urban Craiova SRL solicită modificarea tarifului pentru energia termică distribuită prin punctele termice și centralele termice, de la 1 noiembrie 2021, datorită modificării preţului la apa fierbinte furnizată de către Complexul Energetic Oltenia, datorită creșterii tarifului la gaze naturale și energie electrică“, se explica în proiect. 

Căldura se scumpeşte. Prima majorare de tarif a avut loc de la 1 septembrie

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Termis Dolj a fost cea care a delegat serviciul de alimentare cu energie termică în sistem centralizat către operatorul regional Termo Urban Craiova SRL, contractul având o durată de 5 ani. Prima modificare a tarifelor la furnizarea energiei termice a avut loc la 1 septembrie 2021. Astfel, tariful de distribuţie şi furnizare a energiei termice, distribuită prin punctele termice pentru populație şi agenţii economici a devenit 415,30 lei, tariful de distribuție și furnizare a energiei termice distribuită din centrale termice – 701,93 lei, iar tariful local pentru populație – 390 lei. 

CL Craiova a votat la unison, în luna august, scumpirea energiei termice care va fi furnizată populaţiei şi agenţilor economici din sistemul centralizat. Termo Urban, furnizorul de căldură, spunea atunci că această creştere este cauzată de scumpirea agentului termic primar furnizat de CEO, a energiei electrice şi a gazelor (aceeaşi motivare ca şi acum). Până la acest moment, Termo Urban livra agent termic secundar prin PT la un tarif de 389,89 lei/Gcal, iar prin CT la un tarif de 553,87 de lei/Gcal.

Factură la căldură de peste 500 de lei
Căldura se scumpeşte. Lovitură la ceas de seară pentru buzunarul craiovenilor. Votul a fost dat în Consiliul Local Municipal.

Tariful fiind subvenţionat, populaţia plătea operatorului un preţ de 345,26 de lei/Gcal. După prima majorare, agentul termic furnizat prin PT-uri a ajuns la un tarif de 415,30 de lei/Gcal (TVA inclus), iar cel furnizat prin CT-uri la 701,93 de lei/Gcal (TVA inclus). Astfel, tariful local la gigacalorie, adică preţul plătit efectiv de craioveni, a devenit 390 de lei, de la 345 de lei (TVA inclus). 

Tariful la căldură, creştere cu aproape 20% de la 1 noiembrie

De la 1 noiembrie, tariful local pentru populație va fi însă de 462,11 lei/gigacaloria, adică o majorare cu aproape 20%.

„Prin adresa înregistrată la S.C. Termo Urban Craiova SRL sub nr. 8805/29.10.2021, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei comunică faptul că se aprobă prețul de 185,60 lei/MWh, exclusiv TVA, pentru energia termică livrată sub formă de apă fierbinte, adică 185,6 lei/Mwh x 1,163 (constanta de transformare) = 215,85 lei/Gcal+TVA = 256,86 lei/Gcal, destinată SACET. Având în vedere că prețul de distribuție din punctele termice este de 193,74 lei/Gcal, respectiv 230,55 lei/Gcal cu TVA inclus, rezultă un tarif total de 487,41 lei/Gcal pentru energia termică distribuită din punctele termice. Pentru energia termică produsă în centrale termice, preţul avizat de ANRE este de 782,29 lei/Gcal, respectiv 930,93 lei/Gcal, TVA inclus“, se preciza în raportul de aprobare a proiectului de hotărâre. 

Majorarea a fost pusă şi pe seama faptului că au crecut preţurile pentru energie electrică și gaze naturale. Astfel, la energia electrică tariful existent în momentul atribuirii către Termo Urban SRL a contractului de delegare era de 495 lei/oră/MW, iar în momentul de față acesta a ajuns la 971,69 lei/oră/MW. De asemenea, prețul la gaze naturale a crescut de la 166,12 lei/MW la 264,53 lei/MW. În ședința de aseară nu s-a suflat o vorbă despre noua majorare a tarifului la căldură pe care îl vor plăti craiovenii din această lună. Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu 14 voturi „pentru“ (PSD + PER) și 13 „abțineri“ (PNL și USR).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS