14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAdministratorii de bloc trebuie să se atesteze până la sfârşitul anului

Administratorii de bloc trebuie să se atesteze până la sfârşitul anului

Administratorii de bloc mai au două luni la dispoziţie ca să-şi obţină certificatul de calificare profesională şi atestatul. Ultimul termen stabilit de lege este data de 1 ianuarie 2022. La acest moment în Craiova deţin atestat de administrator condominii aproximativ 550 de persoane fizice şi sunt autorizare şapte firme.

Asociaţie
Asociaţie

Administratorii angajaţi la asociaţiile de proprietari trebuie să deţină un certificat de calificare şi un atestat conform Legii asociațiilor de proprietari și a standardului ocupațional. Conform acestui standard ocupaţional, administratorii de imobile au primit titulatura de administratori de condominii. Aceștia erau obligați să se reatesteze până la data de 1 ianuarie 2021. Acest lucru era necesar pentru a-și putea păstra funcția de administrator de bloc. Legea spune că persoanele fizice care vor să se atesteze trebuie să dețină un certificat de calificare profesională, potrivit noii Legi 196/2018. Termenul-limită stabilit inițial pentru ca administratorii sa se achite de această obligație era sfârșitul lunii septembrie.

Întreţinere
Întreţinere

La acel moment mulţi administratori ca să nu-şi piardă locul de muncă au făcut cursuri de școlarizare și formare cu o durată de 720 de ore.
Ulterior autoritățile au amânat termenul obţinerii certificatului şi atestatului până la 1 ianuarie 2021, printr-o ordonanță a Guvernului. Termenul nu a fost respectat fiindcă deputaţii au dat votul decisiv pe un proiect de act normativ care a prelungit cu un an a termenului-limită. Documentul a fost promulgat şi publicat în Monitorul Oficial. Drept urmare, administratorii de bloc au avut la dispoziţie o perioadă mai mare, până la 1 ianuarie 2022 pentru a obţine certificatul de calificare profesională necesar pentru a-şi păstra locul de muncă.

Primesc atestat doar administratorii cu şcoală

Administrator
Administrator

După cum stabilește Legea nr. 196/2018, administratorii îşi pot dovedi calificarea profesională cu certificatul de calificare. Ulterior pot fi atestate de primarul localității pentru a îndeplini ocupația de administrator de bloc doar persoanele care dețin un certificat de calificare. Acest certificat se obține după parcurgerea unui curs de școlarizare și formare cu o durată de 720 de ore. Sunt necesare 240 de ore de teorie şi 480 de practică. Persoanele care nu întrunesc aceste condiţii nu vor mai putea ocupa funcţia de administrator. În Craiova până la această dată sunt atestaţi aproximativ 550 de administratori. Totodată sunt autorizate şi şapte firme. Potrivit noilor prevederi legale, atestatul de administrator va fi valabil 4 ani.
Anterior intrării în vigoare a actualei legi a asociațiilor, administratorii de bloc aveau o singură obligație, și anume să fie atestați de către primar, nu să dețină și un certificat de calificare profesională.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS