24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljUn şofer din Olt a demonstrat în instanţă că radarul se poate înşela

Un şofer din Olt a demonstrat în instanţă că radarul se poate înşela

Un şofer din judeţul Olt a câştigat în instanţă un proces împotriva Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt, reuşind să demonstreze că radarul se poate înşela. În luna iulie, Ilie I. a fost oprit de poliţie pe DN 65/E 574, în localitatea Negreni. Acestuia i s-a întocmit proces verbal de contravenție pe motiv că se deplasa cu viteza de 104 km/oră în localitate. Bărbatul a contestat în instanţă măsura poliţiştilor. El a motivat în faţa instanţei Judecătoriei Slatina că nu se face vinovat de cele reținute în procesul verbal. De asemenea, a spus că nu a circulat cu viteza respectivă.

„Nu se poate stabili care dintre autoturisme circula cu viteza respectivă“

După ce judecătorii au analizat probele depuse la dosar, i-au dat dreptate şoferului care a intentat pocesul.

„Din fotografiile din dosar cu autoturismul petentului și CD-ul cu înregistrarea video, instanța reţine că cinemometrul a înregistrat o viteză de 104 km/oră. Însă, nu se poate stabili care dintre autoturisme circula cu viteza respectivă, pe înregistrare apărând 4 autoturisme, la ora 08,29 și 57”. (când s-a făcut stop cadru pe autoturismul petentului, se observă în cadru mașina petentului și încă două).

Doar pentru faptul că era prima mașină pe sensul de mers pe care se afla direcționat cinemometrul, nu este o condiție sine qua non pentru a fi săvârșit contravenția. Ori, în caz de îndoială, aceasta urmează să se interpreteze ca fiind în favoarea făptuitorului (in dubio pro reo). Pentru aceste considerente, reținând că a fost răsturnată prezumția de legalitate și temeinicie de care se bucură procesul verbal, instanța constată că plângerea este întemeiată, motiv pentru care o va admite și va anula procesul verbal de contravenție emis de intimat“, se arată în motivarea instanţei, citată de rolli.ro.

În urma analizării probelor, instanţa Judecătoriei Slatina a decis să anuleze procesul verbal de contravenție emis de IPJ Olt. Însă, decizia nu este definitivă, ci cu drept apel în 30 zile.

Citeşte şi: Spitalul Regional Craiova s-a oprit la evaluarea proiectanţilor

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS