21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalUniversitatea - Academica se joacă la Craiova. E gata noul gazon de pe „Oblemenco“!

Universitatea – Academica se joacă la Craiova. E gata noul gazon de pe „Oblemenco“!

Noul gazon al stadionului „Ion Oblemenco“ va fi montat până joi şi va putea găzdui fără probleme partida de luni, 18 octombrie, dintre Universitatea Craiova şi Academica Clinceni.

Reprezentantul firmei care se ocupă de înlocuirea suprafeţei de joc a precizat ieri, pentru GdS, că mai mult de jumătate din gazon a fost deja montat şi că lucrările se vor încheia până miercuri seară sau cel mai târziu joi. Acţiunea de decopertare a gazonului de pe „Oblemenco“ a demarat în trombă pe 4 octombrie. Zeci de oameni cu utilajele de rigoare au strâns la foc automat rulourile de gazon hibrid şi natural montate în urmă cu aproape doi ani şi au pregătit terenul pentru noul gazon. 

Sports Fields SRL, firma din Bucureşti care a câştigat licitaţia derulată de Primăria Craiova, s-a mişcat repede cu furnizarea noilor rulouri de gazon. Ele au ajuns la destinaţie încă de săptămâna trecută, când a şi demarat montarea lor. „Începe montarea gazonului pe stadionul de fotbal al Craiovei, pentru a fi gata terenul după pauza competiţională. Când şi în ce condiții se va juca, urmează să stabilească specialiștii zilele următoare“, anunţa, pe Facebook, primarul Lia Olguţa Vasilescu.

În total, se înlocuiesc 8.000 mp de gazon hibrid, tot cu gazon hibrid, şi 2.000 mp de gazon 100% natural, cu gazon artificial (cel de pe margine). Contractul cu Sports Fields a fost semnat pentru valoarea de 2.706.983 de lei, adică 650.000 de euro cu TVA, firma având 15 zile la dispoziţie să schimbe gazonul. Termen în care s-a încadrat. 

Noul gazon de pe „Oblemenco“ provine din Barcelona

Aşa cum prezenta GdS săptămâna trecută, când a început decopertarea, rulourile de gazon hibrid şi artificial sunt tot de import. Dacă rulourile vechi au fost aduse de la o fermă din Grecia, cele de acum au venit din Spania, de la o fermă din Barcelona, potrivit reprezentanţilor firmei Sports Fields SRL.

Noul gazon al stadionului de 55 de milioane de euro de la Craiova va fi montat până la finele acestei săptămâni

„A fost montat mai mult de jumătate din noul gazon. Lucrurile au mers bine, am adus toate rulourile, chiar dacă au necesitat o perioadă mai mare pentru transport. Unele rulouri au avut puţin de suferit din cauza transportului, gazonul este proaspăt recoltat, dar el va arăta bine în ziua primului meci. Va fi montat până miercuri seară sau cel mai târziu joi şi se va putea juca luni, fără probleme. Rulourile de gazon au fost aduse de la o fermă din Barcelona deţinută de firma care asigură mentenanţa gazonului de pe Camp Nou“, a afirmat un reprezentant al Sports Fields SRL.

„Vom asigura trei luni de consultanţă“

Acesta a mai menţionat că gazonul artificial de pe marginea suprafeţei de joc a fost deja montat. Pentru că nu poate cere garanţie la noul gazon, primăria a impus prin caietul de sarcini ca firma să acorde şi trei luni de consultanţă gratuită. În plus, firma va trebui să specifice, obligatoriu, toate lucrările şi tratamentele (ocazionale şi permanente) care se vor executa în termen de 90 de zile de la finalizarea montării, echipamentele necesare întreţinerii, precum şi recomandări de lucrări şi tratamente după perioada de 90 de zile. 

Rulourile de gazon hibrid care au fost montate la stadionul de la Craiova

„Nu ştiu cum va da pe sticlă noul gazon la meciul de luni, dar până la următoarea partidă el va arăta mult mai bine. Asta pentru că, după fiecare meci, se aspiră, se pregăteşte pentru meciul următor, ţinându-se cont şi de condiţiile meteo. Noi vom asigura trei luni de consultanţă, de mentenanţă se ocupă o Regie a primăriei din câte ştiu eu (RAADPFL Craiova – n.r.). Noi vom urmări toate lucrările, noi stabilim produsele care se folosesc pentru întreţinerea gazonului.

Trebuie să acorzi o foarte mare atenţie modului cum evoluează gazonul după fiecare meci, ca să ştii cum intervii. Temperatura favorabilă noului gazon este cea de acum, din octombrie. Mai greu o să fie în decembrie, când ne aşteptăm la temperaturi negative. Atunci va trebui protejat cu o folie specială. Cel mai greu va fi însă vara, când sunt peste 35 de grade, mai ales că la Craiova este un stadion semiacoperit“, a mai spus reprezentantul Sports Fields. 

Se va putea juca în fiecare săptămână

Atenţia specială care trebuie acordată noului gazon se datorează şi faptului că el va fi folosit săptămânal. „Tocmai pentru că vorbim de un gazon pe care evoluează două cluburi, care va găzdui meciuri în fiecare săptămână, este nevoie de o atenţie sporită şi de o îngrijire pe măsură. Pe noul gazon de la Craiova se va putea juca în fiecare săptămână. Este acelaşi gazon ca şi cel montat în acest an pe Arena Naţională, unde se desfăşoară deja un meci pe săptămână, pentru că aici joacă şi FCSB şi Rapid“, a mai precizat reprezentantul firmei Sports Fields SRL. 

Societatea din Bucureşti va mai furniza Craiovei, cel mai probabil, patru sisteme de ventilație, umidificare și răcire a gazonului şi două sisteme de iluminare artificială şi stimulare a fotosintezei. Pentru ambele procedura de achiziţie este în derulare, dar la licitaţii s-a prezentat doar Sports Fields SRL. „Gazonul are nevoie de ventilaţie, dar şi de sistemul de fotosinteză, pentru zonele umbrite ale stadionului“, a explicat reprezentantul firmei. Cele patru megaventilatoare sunt estimate la valoarea totală de 737.528 de lei (fără TVA), în timp ce sistemele de iluminare artificială şi stimulare a fotosintezei au o valoare totală estimată de 429.649,50 lei (fără TVA).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS