12.8 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCe trebuie să facă oamenii din zona anexată Craiovei

Ce trebuie să facă oamenii din zona anexată Craiovei

Într-o conferinţă de presă, susţinută săptămâna trecută de Lia Olguţa Vasilescu, aceasta a anunţat că suprafaţa Craiovei s-a exstins cu 250 de hectare, în zona Şimnicu de Sus. Imediat după ce anunţul a fost făcut, oamenii care au gospodării în acea zonă au început să îşi pună diverse întrebări legate de modul în care îşi vor plăti taxele şi impozitele, utilitățile şi cum vor face documentele ce ţin de domiciliu.  

Ce neclarităţi au oamenii

GdS a primit o sesizare în acest sens de la un cetăţean care locuieşte chiar în zona care se va anexa Craiovei şi care era total nedumerit în legătură cu ce urmează să se întâmple din punct de vedere administrativ.

„S-a rezolvat problema hotarelor dintre Craiova şi Şimnicu de Sus. Pentru mine ca proprietar de casă+teren trecute de la Şimnicu de Sus la Craiova, în ce sens? Actele le am pe Şimnicu de Sus (carte funciară pe Şimnicu de Sus, Certificat Nomenclatură Stradală pe Şimnicu de Sus, înscris la Impozite la Şimnicu de Sus, ridicat gunoi în urma contractului pe Şimnicu de Sus).

Cum se schimbă toate acestea şi pe cheltuiala cui? Cine schimbă şi pe cheltuiala cui la OCPI? Ce adresa voi avea pe CNS la Craiova şi pe cheltuiala cui? La impozit cum suntem înregistraţi, la Craiova? Şi de când plătim impozit Craiovei? Cu gunoiul cum se procedează? (la Şimnic plăteam la primărie în baza unui contract semnat, iar la Craiova eşti trecut automat la Taxe si Impozite). Cu ce demonstrez noua adresa pe Craiova? Actele (Contract Vânzare-Cumpărare pe teren+Recepţie casă la Primăria Şimnicu de Sus+Cadastru şi Carte funciara la OCPI) sunt toate pe Simnicu de Sus. Ne-ar fi de mare ajutor să ştim cum trebuie să procedeze cei preluaţi de Craiova“, ne-a transmis Sorin Căpitănescu.

Schimbări fără costuri suplimentare pentru oamenii din zona anexată Craiovei

La solicitarea Gazetei de Sud, reprezentanţii Primăriei Craiova au venit cu precizări pentru oamenii care locuiesc în zona respectivă.

„Schimbările de documente și identitate pentru cetățenii care figurau până acum pe localitatea Șimnicu de Sus se vor face cu minimum de efort și cheltuială din partea acestora, după cum urmează:

– pentru taxa de salubrizare, nu va fi necesară nicio schimbare până la 1 ianuarie 2022. Atunci cetățenii va trebui să depună declarația online la Direcția de Impozite și Taxe Craiova. Acest lucru se face fără nicio cheltuială suplimentară, conform reglementărilor în vigoare. În plus, menționăm faptul că este același operator de salubrizare care acționează atât pe teritoriul comunei Șimnicu de Sus cât și pe raza municipiului Craiova.

– pentru plata taxelor locale către Municipiul Craiova, de asemenea, nu va fi necesară nicio schimbare până la 1 ianuarie 2022. Atunci începe noul an fiscal. Atât înregistrarea pentru impozitare cât și plata taxelor se pot face online.

– pentru schimbarea actelor de identitate, Primăria Craiova, prin Direcția de Evidență a Populației, va organiza o caravană în cartier. Astfel, cetățenii nu vor fi nevoiți să se deplaseze. De asemenea, schimbarea actelor de identitate se va face fără niciun cost din partea cetățeanului.

– singura situație care va necesita o deplasare pentru cetățeni este cea legată de actualizarea situației cadastrale. Aceasta se poate face doar la sediul OCPI din Craiova“, a specificat Primăria Craiova.

Ce se întâmplă cu cele 250 de hectare anexate Craiovei

Potrivit primarului Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, odată cu anexarea acestei suprafeţe de 250 de hectare, oamenii care au gospodării în acea zonă nu vor mai avea probleme cu introducerea utilităţilor, mai ales cei ale căror case figurau pe Craiova, iar terenurile pe Şimnicul de Sus.

„Am reuşit, astfel, să deblocăm o situaţie care era foarte deranjantă pentru locuitorii care se aflau la limita dintre cele două localităţi, în sensul că puteau să aibă casa pe Craiova şi terenul din curte pe Şimnicu de Sus, iar de câte ori încercau să-şi introducă utilităţile, în special gazele, aveau probleme din cauza aceasta“, a spus Olguţa Vasilescu.

Craiova se poate extinde şi la Podari şi Malu Mare

Edilul Craiovei a dezvăluit că se încearcă, în această lună, să se ajungă la un acord şi cu comuna Podari, tot pentru extinderea Craiovei. De asemenea, se încearcă ajungerea la un acord şi cu o altă comună vecină, Malu Mare.

Cu Malu Mare şi Cârcea există un proces pe rol la Tribunalul Dolj, deschis de Prefectura Dolj, pentru stabilirea limitelor teritoriale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS