20.1 C
Craiova
joi, 30 iunie, 2022
In curand, Gazeta de Sud, intr-un nou format! Urmareste-ne in fiecare zi si fii primul care afla noutatile!
Știri de ultima orăLocalCât a costat „îngrijirea“ Craiovei în jumătate de an

Cât a costat „îngrijirea“ Craiovei în jumătate de an

Cât a costat „îngrijirea“ Craiovei în jumătate de an. Potrivit execuţiei bugetului de venituri şi cheltuieli al municipiului Craiova pe primele şase luni ale anului, primăria a cheltuit până la data de 30 iunie peste 200 de milioane de lei pentru funcţionare şi pe serviciile oferite cetăţenilor. Aici intră, printre altele, activităţile de întreţinere a spaţiilor verzi, salubrizarea stradală şi repararea străzilor din Craiova. 

În primele şase luni ale anului, pentru funcţionarea primăriei au fost cheltuiţi 36.466.691 de lei. Aici intră cheltuielile de personal – în sumă de 22.660.036 de lei şi cheltuielile cu bunuri şi servicii, în sumă de 13.754.989 de lei (încălzit, iluminat, apă, canal, salubritate, poştă, telefon, furnituri de birou, cheltuieli de întreţinere şi funcționare pentru imobilele deținute de Primăria Craiova).

Tot la capitolul cheltuieli de funcţionare mai pot fi trecuţi şi cei 5.545.064 de lei pentru drepturile salariale ale angajaţilor de la Căminul pentru Persoane Vârstnice şi pentru întreţinerea şi funcţionarea instituţiei. Şi pentru activitatea Poliţiei Locale a fost plătită o sumă importantă: 17.088.000 de lei. Banii au fost pentru plata drepturilor salariale ale personalului angajat și pentru asigurarea bunei funcţionari a instituţiei până la data de 30 iunie. 

Instituţiile de cultură şi sport din Craiova au scos şi ele din bugetul local 26,5 milioane de lei. În semestrul I al anului 2021, primăria a efectuat plăţi de 26.580.000 de lei, sub formă de transferuri pentru aceste instituţii, după cum urmează: Opera Română Craiova – 7.780.000 de lei; Teatrul de Copii şi Tineret „Colibri” – 1.432.000 de lei; Filarmonica „Oltenia“ – 7.189.000 de lei; Ansamblul Folcloric „Maria Tănase” – 2.221.000 de lei; Casa de Cultură „Traian Demetrescu“ – 452.000 de lei; Sport Club Municipal Craiova – 7.506.000 lei. 

Spaţiile verzi, întreţinute cu 13,3 milioane de lei

În ultimele zile, Primăria Craiova a transformat acţiunea de spălare a străzilor din municipiu, una normală până la urmă, într-un eveniment major, care îţi dă impresia că este vorba de ceva unic în ţară. Zeci de imagini cu astfel de acţiuni au invadat reţelele de socializare. Primarul Olguţa Vasilescu anunţa pe Facebook că „în paralel cu acțiunile de spălare, desfășurate de către Salubritate Craiova pe timp de noapte, spălăm străzile și în timpul zilei. Folosim clorură de magneziu pentru a spăla și îndepărta depunerile de praf“.

Numai pentru consumul de apă destinat fântânilor arteziene şi cişmelelor pentru băut apă și pentru serviciile de intervenţii la inundaţii pe domeniul public au fost efectuate în primele şase luni ale anului plăți de 1.154.665 de lei. Alţi 1.496.062 de lei au fost plătiţi pentru lucrări de sistematizarea circulaţiei. 

Şi întreţinerea spaţiilor verzi a scos din bugetul local până la data de 30 iunie peste 13 milioane de lei. Astfel, pentru plata lucrărilor de întreţinere grădini publice, parcuri, zone verzi, baze sportive şi de agrement s-a utilizat suma de 13.351.103 lei. „Au fost desfăşurate acţiuni de tăieri de regenerare la arbuşti şi garduri vii, tăieri de corecţie la arbori şi arbuşti, lucrări de degajare a terenului de frunze şi crengi, încărcat şi transport resturi vegetale, lucrări de întreţinere spaţii verzi în asociaţiile de proprietari, măturat alei, plantat material dendrofloricol, administrare manuală a îngrăşămintelor chimice, plantări de flori, arbori şi arbuşti“, se explica în raportul ataşat execuţiei bugetare. Suma reprezintă contravaloarea facturilor pentru lucrările executate şi recepţionate în perioada octombrie 2020 -15 iunie 2021. De întreţinerea spaţiilor verzi din municipiu se ocupă RAADPFL Craiova. 

Cât a costat „îngrijirea“ Craiovei în jumătate de an. Reparaţiile de mobilier urban au costat 1,9 milioane de lei

Regia din cadrul primăriei care administrează domeniul public efectuează şi lucrări de reparații și întreținere a mobilierului urban: garduri, coșuri de gunoi, bănci, jocuri de copii, instalații de udat zone verzi, pergole. Pentru astfel de lucrări, efectuate în perioada septembrie 2020 – mai 2021, s-a achitat suma de 1.950.000 de lei. 

De asemenea, activitatea de administare a toaletelor ecologice a costat 506.000 lei (perioada noiembrie 2020 – mai 2021), în timp ce pentru întreţinerea Grădinii Zoologice – hrana animalelor şi păsărilor, plata personalului deservent, cheltuieli cu apa, energie electrică, curăţenie, medicamente, reparații la adăposturi, a fost achitată suma de 1.031.685 de lei (perioada noiembrie 2020 – aprilie 2021).

RAADPFL Craiova a primit bani de la bugetul local şi pentru administrarea şi întreţinerea celor patru cimitire de pe raza municipiului (Craiova Nord, Dorobănţia, Sineasca, Ungureni): 309.212 lei pentru lucrări efectuate în perioada octombrie 2020 – martie 2021. 

Cât a costat „îngrijirea“ Craiovei în jumătate de an. Salubrizare stradală de 20 de milioane de lei

Nu doar RAADPFL a primit bani de la buget pentru activităţile desfăşurate. Şi Salubritate Craiova SRL a încasat peste 20 de milioane de lei pentru măturatul manual şi întreţinerea manuală a curăţenie pe căile publice, pentru măturatul mecanizat şi pentru încărcarea şi transportul la rampa de gunoi a reziduurilor stradale. Plus deszăpezire (degajarea zăpezii şi combaterea poleiului pe căile publice), ecarisaj, demolare construcţii amplasate ilegal. Pentru toate aceste activităţi s-a consumat suma de 20.878.955 lei, potrivit execuţiei bugetului de venituri şi cheltuieli al municipiului Craiova. 

Cât a costat „îngrijirea“ Craiovei în jumătate de an
Salubrizarea stradală în Craiova a costat până la data de 30 iunie peste 20 de milioane de lei

Tot din buget s-a suportat diferenţa dintre preţul de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice şi preţul de facturare către populaţie în semestrul I al anului 2021, respectiv 17.778.135 de lei. De asemenea, pentru reparaţii curente la clădirile în care îşi desfăşoară activitatea unităţile din învăţământul preuniversitar de stat din Craiova au fost plătiţi 11.648.698 de lei. 

Cât a costat „îngrijirea“ Craiovei în jumătate de an. 11 milioane de euro pentru repararea străzilor şi pentru transportul în comun

Cele mai mari cheltuieli au fost efectuate la capitolul „Transporturi“. Aici intră atât acţiunile de reparare a străzilor din Craiova, cât şi subvenţia acordată RAT SRL, adică acele facilități la transportul în comun pentru anumite categorii de persoane. În total, la acest capitol au fost efectuate plăți în sumă de 54.329.218 lei (11 milioane de euro). 

Cât a costat „îngrijirea“ Craiovei în jumătate de an. Primăria Craiova a plătit 24 de milioane de lei în primele şase luni ale anului, pentru repararea străzilor din municipiu.
Primăria Craiova a plătit 24 de milioane de lei în primele şase luni ale anului, pentru repararea străzilor din municipiu

„În primele 6 luni ale anului 2021, pentru activitatea de reparaţii şi întreţinere străzi, alei şi parcări în municipiul Craiova au fost efectuate plăţi în sumă de 24.096.620 de lei, reprezentând facturi aferente lucrărilor pentru «Întreţinerea şi repararea străzilor cu îmbrăcăminţi din pavaj de piatră brută, piatră spartă şi amestec optimal» și pentru «Lucrări de reparații și întreținere străzi, alei, trotuare și parcări din municipiul Craiova». A fost achitată suma de 28.204.730 de lei către RAT SRL pentru acordarea de facilități la transportul în comun pentru anumite categorii de persoane și a compensației pentru asigurarea transportului în comun“, se menţiona în raportul ataşat execuţiei bugetare. 

În fine, municipiul Craiova a mai achitat suma de 3,5 milioane de lei, drept cofinanțare în cadrul „Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă uzată în județul Dolj, în perioada 2014-2020, în localitatea Craiova”. Alte 8,4 milioane de lei au fost plătite în primele şase luni ale anului pentru proiectele cu finanțare externă nerambursabilă care se află în implementare. 

Ce venituri a înregistrat municipiul Craiova

Potrivit execuţiei bugetului de venituri şi cheltuieli al municipiului Craiova pe primele şase luni ale anului, în vistieria Băniei au intrat până la data de 30 iunie 346.944.330 de lei. Din aceşti bani, 132.661.876 de lei sunt din taxele şi impozitele locale, 21.519.723 de lei sunt sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată (TVA), iar 177.710.921 de lei reprezintă cote şi sume defalcate din impozitul pe venit.

Craiova a realizat până în iunie 2021 venituri proprii de 851.449 de lei, în timp ce 2.162.974 de lei au venit de la UE, în contul plăţilor efectuate sau ca prefinanţări aferente cadrului financiar 2014-2020.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS