8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPloaia a scos la iveală păcatele autorităților pe „banii craiovenilor“

Ploaia a scos la iveală păcatele autorităților pe „banii craiovenilor“

Ploaia a scos la iveală păcatele autorităților pe „banii craiovenilor“. O ploaie torenţială de circa o oră a făcut, ieri, prăpăd în Craiova. S-a întâmplat chiar în momentul în care toţi factorii de decizie din municipiu se aflau în sala de conferinţe a stadionului „Ion Oblemenco“, la şedinţa ordinară a Consiliului Local.

O şedinţă aprinsă, în care consilierii PNL şi USR-PLUS aflaţi încă în opoziţie au criticat „managementul neperformant“ al societăţilor din subordinea primăriei şi salariile mari ale celor care le conduc „pe banii craiovenilor“. Ca o coincidenţă, fiecare societate menţionată a avut de suferit chiar în momentul în care directorii răspundeau criticilor consilierilor municipali de dreapta. 

În timpul potopului, un tramvai al RAT SRL a fost lovit de fulger şi s-a făcut scrum, străzile din Craiova au fost inundate cu toată „opoziţia“ Companiei de Apă, acoperişul halei de legume şi fructe din Piaţa Centrală a cedat, iar un container îngropat a ieşit din pământ. Mai mult decât atât, aspersoarele de pe strada Râului, de care răspunde RAADPFL, udau de zor pe ploaie.

Toate s-au întâmplat în 30 de minute, când cosilierul local din partea PNL, Marian Vasile, a cerut socoteală fiecărei societăţi pentru activitatea din 2020. Discuţiile au pornit de la situaţiile financiare prezentate de RAADPFL şi de societăţile deţinute de primărie: Salubritate SRL, Pieţe şi Târguri SRL, RAT SRL şi Compania de Apă SA. 

RAADPFL Craiova, luată la rost pentru „risipa din banii craiovenilor“

Prima vizată a fost Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ, care a încheiat anul 2020 cu o pierdere de peste 1,7 milioane de lei.

„Nu putem gira aceste situaţii financiare, având în vedere pierderea şi risipa banului public de aproape două milioane de lei. Se justifică o pierdere a aproape 600.000 de lei invocându-se pandemia, legat de Sala Polivalentă şi Centrul Multifuncţional, dar restul nu se justifică. În plus, sunt sume enorme pe care craiovenii le plătesc pentru conducerea acestei Regii, pentru acest management defectuos şi risipitor al banului public. Avem cheltuieli aferente contractului de mandat al celor din conducere de 1,3 milioane de lei. Adică, plătim aproape 300.000 de euro pentru o conducere incompetentă. Ba chiar ni se propune pentru acest an creşterea la 1,4 milioane de lei a acestei sume.

Ploaia a scos la iveală păcatele autorităților pe „banii craiovenilor“. Marian Vasile, președintele PNL Craiova, a acuzat administrația PSD.
Marian Vasile, președintele PNL Craiova

Avem pe anul 2020 bonusuri de 3,3 milioane de lei şi ni se propune creşterea lor, în condiţia în care Primăria Craiova este un client bun, un client plătitor pentru această Regie. Care sunt salariile directorilor de la RAADPFL? Să ştie şi craiovenii câte sute de milioane de lei din banii lor încasează directorii unor societăţi pe pierdere“, şi-a început tirul Marian Vasile. 

Ce au răspuns autorităţile locale

Răspunsul a venit de la viceprimarul Aurelia Filip, fost director al RAADPFL. Aceasta a precizat că pierderea din 2020 se datorează faptului că nu au mai venit încasări de la bazele sportive din Parcul Tineretului. De asemenea, viceprimarul a dat vina şi pe faptul că a fost oprită activitatea de agrement, pentru că numai „bărcile din Parcul «Romanescu» aduceau un profit de 100.000 de lei pe an“, şi pe faptul că nu au mai fost efectuate lucrări de întreţinere a locurilor de joacă închise în pandemie şi a mobilierului stradal.

În ceea ce priveşte salariile conducerii Regiei, ele „sunt stabilite de o firmă specializată şi pot fi de maxim şase salarii pe ramură“. „Chiar eu am trecut printr-o selecţie de acest gen. Eu am avut un salariu de 9.000 de lei, dar dacă Regia era încadrată pe altă ramură eu aş fi luat mai mult. Anul acesta, Regia fiind pe pierdere, nu se va mai primi componenta variabilă, echivalentă a şase indemnizaţii lunare“, a explicat Aurelia Filip.

Ploaia a scos la iveală păcatele autorităților pe „banii craiovenilor“. În timp ce toţi factorii de decizie din Craiova se aflau la şedinţa ordinară a Consiliului Local, ploaia făcea ravagii pe străzile din municipiu
În timp ce toţi factorii de decizie din Craiova se aflau la şedinţa ordinară a Consiliului Local, ploaia făcea ravagii pe străzile din municipiu

„Nu e normal ca o Regie care aparţine municipalităţii să beneficieze de o altă salarizare decât cea stabilită prin Consiliul Local. Din păcate, asta este legea. Există această Ordonanţă 109 pe care nu am putut să o schimbăm sau să o anulăm când am fost în Parlament, din cauza opoziţiei şi a Comisiei Europene“, a venit cu completarea primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu. 

Societăţile primăriei, atacate pe rând pentru modul cum au cheltuit banii craiovenilor

A venit apoi rândul SRL-urilor Primăriei Craiova. Acelaşi Marian Vasile s-a legat de situaţia financiară a anului trecut prezentată de Pieţe şi Târguri SRL. „Au crescut creanţele, nu putem gira aceste situaţii financiare. Aveţi creanţe nerecuperate şi ne trimiteţi la declaraţiile de avere pentru a vedea salariile acestor directori“, a spus Marian Vasile, aluzie şi la recomandarea preşedintelui de şedinţă, Dan Spânu (PSD). Fostul magistrat a afirmat în şedinţă că salariile directorilor nu pot fi făcute publice, dar ele pot fi găsite în declaraţiile de avere, la capitolul venituri.

În timp ce toţi factorii de decizie din Craiova se aflau la şedinţa ordinară a Consiliului Local, ploaia făcea ravagii pe străzile din municipiu
În timp ce toţi factorii de decizie din Craiova se aflau la şedinţa ordinară a Consiliului Local, ploaia făcea ravagii pe străzile din municipiu. Târgul Municipal Craiova, inundat.

Nemulţumit de starea pieţelor s-a arătat şi Cezar Drăgoescu, consilier local USR-PLUS. Acesta a cerut conducerii Pieţe şi Târguri SRL mai multe investiţii. În replică, directorul Pieţelor, Alin Mărăcine, a explicat că creanţele se datorează concediilor medicale care nu au fost încă decontate de CAS Dolj şi eşalonărilor la plata facturilor de care au beneficiat firmele afectate de pandemie. „Nu toate aceste sume au fost recuperate până la 31 decembrie 2020, de asta au crescut creanţele“, a spus Alin Mărăcine. 

Alte societăți, aceleași acuze: management neperformant pe banii craiovenilor

De un „management neperformant pe banii craiovenilor“ au fost acuzat şi celelalte societăţi: Salubritate Craiova SRL, RAT SRL şi Compania de Apă SA. „Achiziţionăm autobuze electrice de ultimă generaţie şi stăm rău cu infrastructura, cu staţiile de autobuz, cu afişajele electronice din staţiile de tramvai“, a remarcat Cosmin Teodorescu (USR-PLUS). Directorul RAT, Marcel Tănăsescu, a replicat că multe staţii de autobuz şi tramvai au fost modernizate şi că investiţiile vor continua.

Şi la proiectul de hotărâre care viza Compania de Apă au fost discuţii. „Nu putem da girul unui astfel de vot! Nu putem mandata reprezentantul nostru să voteze un asemenea buget, pentru că iarăşi vorbim de o societate a craiovenilor care nu face performanţă, o societate care nu are concurenţă. Este o societate pentru care orice craiovean care deschide robinetul, plăteşte“, a afirmat Marian Vasile, preşedintele PNL Craiova. 

Consilieri locali, căraţi în portbagaj până la maşini

La finalul şedinţei, consilierii municipali au avut parte de o surpriză neplăcută. Parcarea stadionului a fost pur şi simplu inundată, iar consilierii nu au mai putut ajunge la maşini. Canalizarea de pe strada Râului a refulat, iar apa a ajuns până în buza arenei de 55 de milioane de euro. „Să trimită bărcile cei de la Compania de Apă“, au glumit unii consilieri locali din PNL şi USR-PLUS.

„Salvatorul“ s-a dovedit consilierul PNL, Marian Vasile. Acesta s-a oferit să-i ducă până la maşini pe colegii din alianţă. I-a urcat pe rând în portbagajul maşinii sale, a dat încet cu spatele, iar consilierii au făcut saltul din portbagaj în autovehicule fără să mai atingă pământul.

„Nu am mai aşteptat după Companie, m-am oferit să-i ajut pe colegi“, a spus în glumă Marian Vasile. „În mod normal nu ar fi trebuit să ne trezim cu parcarea de la stadion inundată, dar ce să spun… Asta apropo de salariile mari pe care le au cei care conduc societăţile primăriei“, a adăugat consilierul local din partea PNL.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS