20.1 C
Craiova
joi, 24 octombrie, 2024
Știri de ultima orăLocal(VIDEO) Vin tramvaiele noi, la Craiova. Din 2023

(VIDEO) Vin tramvaiele noi, la Craiova. Din 2023

-

Vin tramvaiele noi, la Craiova. Primăria a semnat, ieri, contractul cu firma poloneză Pojazdy Szynowe Pesa Bydgoszcz SA pentru furnizarea a 17 tramvaie noi destinate transportului public în comun din municipiu.

Producătorul a fost decis cu mare greutate, după o licitaţie care a durat doi ani şi jumătate. Demarată în ianuarie 2019 de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, procedura a fost întârziată fie de greşeli în documentaţia de atribuire, fie de contestaţii, dar şi de un proces de lungă durată. Ultimul cuvânt l-a avut Curtea de Apel București, iar Pesa a devenit firma câştigătoare. Reprezentanţii firmei poloneze au venit, ieri, la Craiova şi au semnat, într-o conferinţă de presă care a avut loc în sala de la stadionul „Ion Oblemenco“, contractul de furnizare a celor 17 tramvaie, cu o valoare totală de 202,3 milioane de lei.

Potrivit caietului de sarcini, primul tramvai va fi livrat Craiovei în a 22-a lună de la semnarea contractului, adică prin mai 2023. „Tramvaiele nu vor veni astăzi sau săptămâna viitoare, din păcate. Ele vor fi livrate în 24 de luni, pentru că nicio firmă nu are tramvaie pe stoc. Primul tramvai va veni în a 22-a lună, după care livrarea se va face cu o frecvenţă de trei tramvaie pe lună, iar în ultima lună vor veni patru tramvaie. Reprezentanţii firmei din Polonia ne-au spus însă că vor face eforturi să le livreze cât mai repede“, a afirmat primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu.

Vin tramvaiele noi, la Craiova. Cum vor arăta tramvaiele care vor ajunge în curtea RAT

Edilul Craiovei a oferit şi câteva date tehnice despre noile tramvaie: 27 de metri lungime; 2,40 m lăţime; 350 de milimetri de la nivelul şinei, fără trepte şi înclinări (înălţimea podelei în zona uşilor de acces); 218 locuri, din care 58 pe scaune fixe, nerabatabile; o viteză maximă de 70km/h, cu limitare la 50 km/h; 4 uşi duble şi două uşi simple; sisteme de încălzire, ventilaţie şi condiţionare a aerului; GPS şi sistem e-ticketing; supraveghere video la exterior şi interior cu 10 camere pe fiecare tramvai.

Potrivit primarului Craiovei, noile tramvaie sunt mai late, iar accesul de pe peron va fi unul facil. Reamintim faptul că din 2016, de când peroanele de tramvai de pe Calea Bucureşti au fost relocate, călătorii au întâmpinat probleme în ceea ce priveşte urcarea în tramvai, din cauza distanţei prea mari dintre peron şi scara de acces. S-a spus atunci că noile tramvaie vor rezolva problema. Acum, edilul susţine că pasagerii nu vor mai avea o astfel de problemă la urcarea în tramvai. În custodia RAT Craiova se află 29 de tramvaie, însă doar 14 sunt folosite în prezent pentru transportul public. Toate au însă peste 35 de ani vechime.

Krzysztof Zdziarski, preşedintele Pesa: „O să furnizăm Craiovei cel mai modern tramvai“

La rândul lor, reprezentanţii firmei Pojazdy Szynowe Pesa Bydgoszcz SA au precizat că vor furniza Craiovei „cel mai modern şi mai frumos tramvai“ şi că a livrat până acum tramvaie şi în alte oraşe mari din Europa. „Acest tramvai care este destinat Craiovei este folosit de mult în Polonia şi în alte oraşe din Europa şi poate fi trecut la capitolul «cel mai modern de la Pesa». O să furnizăm oraşului Craiova cel mai modern şi mai frumos tramvai, dar şi cel mai bun în privinţa siguranţei pasagerilor. Pentru că, până la urmă, asta e cel mai important: să fie un mijloc sigur de transport“, a afirmat Krzysztof Zdziarski, preşedintele Pesa Bydgoszcz SA.

Pesa a furnizat tramvaie şi municipiului Cluj, „care au făcut deja circa 400.000 de kilometri şi arată ca noi“, iar în curând va începe furnizarea a 16 tramvaie pentru Iaşi. La Craiova, cele 17 tramvaie vor circula pe ruta 100 (10 tramvaie), ruta 101 (3 tramvaie) şi ruta 102 (4 tramvaie). Pe lângă cele 17 tramvaie care vor ajunge la Craiova din anul 2023, primăria ar mai dori să achiziţioneze încă cinci tramvaie. „Vrem ca pe fonduri europene să mai achiziţionăm cinci tramvaie. Astfel, vom avea acoperire completă, inclusiv până la Işalniţa“, a menţionat primarul Craiovei.

Care este valoarea completă a achiziţiei

Valoarea aferentă investiţiei privind achiziţia celor 17 tramvaie este de 202.349.385 de lei, din care 170.049.385 de lei este valoarea totală eligibilă (fonduri europene şi bugetul de stat). Din aceşti bani, 144.541.977,25 lei este valoarea eligibilă nerambursabilă primită de la UE, 22.106.420,05 lei valoarea eligibilă nerambursabilă de la bugetul de stat, 3.400.987,70 lei cofinanţarea eligibilă a beneficiarului (municipiul Craiova), iar 32.300.000 de lei reprezintă valoarea TVA neeligibilă, aferentă cheltuielilor eligibile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

00:00:34

(VIDEO) Dolj: Arestat, după ce și-a ucis concubina în...

Un bărbat, de 32 de ani, din Băilești, a...

ȘTIRI GdS