34 C
Craiova
miercuri, 17 august, 2022
Știri de ultima orăActualitateCozi din cauza declaraţiei pentru taxa de salubrizare

Cozi din cauza declaraţiei pentru taxa de salubrizare

Craiovenii s-au îmbulzit în ultimele zile să depună la Direcţia de Impozite şi Taxe declaraţiile pentru taxa specială de salubrizare. Oamenii au mers fizic la sediul DIT formând cozi de zeci de persoane în faţa sediului din Piaţa Centrală. Deşi ieri a fost cod portocaliu de caniculă, zeci de persoane au fost ţinute la uşa Direcţiei în arşiţa soarelui.

Despre taxa specială de salubrizare s-a tot discutat în ultima perioadă în Craiova. Schimbarea operatorului de salubritate din oraş înseamnă şi plata unei noi taxe care de această dată nu se va plăti către operator ci către primărie. Prin urmare, autorităţile, Iridexul, Salubritatea au făcut tot felul de informări. Totodată, au curs flyerele şi pliantele prin care craiovenii erau informaţi despre modul unde, cum şi când se va plăti taxa. Ca să plătească această taxă, craiovenii trebuie să completeze şi să depună un Formular pentru taxa de salubrizare. Formularul va fi depus în dublu exemplar la Direcţia de Impozite şi Taxe a primăriei. Declaraţia de impunere poate fi depusă fizic, la ghişeele Direcţiei, dar şi online. Craiovenii au posibilitatea să depună această declaraţie cel mai târziu în termen de 60 de zile de la data începerii prestării efective a activităţii de ridicare a gunoiului(1 iulie a.c).

Mai multe ghişee

Cum s-a pregătit DIT pentru preluarea afluxului de persoane care era sigur că vor veni în număr foarte mare să depună aceste declaraţii? Reprezentanţii Primăriei Craiova spun că au suplimentat numărul de ghişee de la sediile Direcţiei şi chiar au deschis ghişee noi în sediul unor instituţii ale primăriei cum ar fi Direcţia de Asistenţă Socială, la sediul primăriei(Centrul Multifuncţional) şi chiar la Stadion.

Craiovenii au venit să depună formularul pentru declarația de gunoi
Craiovenii au venit să depună formularul pentru declarația de gunoi


„Primăria Municipiului Craiova anunță că declarațiile de impunere a taxei de salubrizare se pot depune până la data de 30 august 2021. Pentru cei care nu pot depune online și preferă să meargă direct la unul dintre punctele de lucru ale Direcției de Impozite și Taxe Craiova pentru a depune formularul și pentru a achita contravaloarea taxei speciale de salubrizare, acestea sunt următoarele:

  • punct de lucru Calea Bucureşti nr. 51C (Piaţa centrală) în zilele de luni, marţi, joi şi vineri, între orele 08:30 – 16:00 şi miercuri, între orele 08:30 – 18:00;
  • punct de lucru str. Mitropolit Firmilian nr. 14, de luni până vineri, între orele 08:30 – 16:00;
  • punct de lucru Craioviţa Nouă (Bulevardul Oltenia Bl. 65A1- parter), de luni până vineri, între orele 08:30 – 18:00;
  • punct de lucru Brazda (Str. Doljului nr. 37, Bl. G4, parter), de luni până vineri, între orele 08:30 – 18:00;
  • punct de lucru Rovine (Str. Nicolae Iorga nr. 31, Bl. E1, parter), de luni până vineri, între orele 08:30 – 18:00;
  • punct de lucru 1 Mai (Str. Independenței nr. 12, Bl.7, parter), de luni până vineri, între orele 08:30 – 18:00; 
  • punct de lucru Lăpuș (str. Calea București nr. 137, Bl. T6, parter), de luni până vineri, între orele 10:30 – 18:00;
  • punct de lucru Stadion „Ion Oblemenco” (b-dul. Știrbei Vodă nr. 36), de luni până vineri, între orele 08:30 – 18:00;
  • punct de lucru Direcția de Asistență Socială (str. Eustațiu Stoenescu, bl. T8, parter), de luni până vineri, între orele 08:30 – 16:00, începând cu data de 1 iulie 2021.
  • punct de lucru Primăria Municipiului Craiova, str. Târgului nr. 26 – Centrul Multifuncțional, în zilele de luni, marţi, joi şi vineri, între orele 08:30 – 16:00 şi miercuri, între orele 08:30 – 18:00″, se arată într-un comunicat al Primăriei Craiova. Pentru activitatea de preluare şi înregistrare în sistem a declaraţiilor primite pe mail, e-servicii și registratură lucrează 48 de inspectori.

Cea mai simplă modalitate de a depune Formularul pentru taxa de salubrizare este cea online

Într-un alt comunicat , Primăria Craiova făcea următoarele precizări:

Declaraţie de impunere
Declaraţie de impunere


Din data de 1 iulie 2021, intră în vigoare contractul cu IRIDEX pentru serviciul de salubritate. Cea mai simplă modalitate pentru craioveni de a depune Formularul pentru taxa de salubrizare este cea online – electronică.
Astfel, cetățenii își pot lista Formularul pentru taxa de salubrizare de pe site-ul www.primariacraiova.ro, la secțiunea Taxe și impozite de la rubrica Informații publice, sau accesând link-ul: https://www.primariacraiova.ro/ro/taxe-si-impozite.
De asemenea, craiovenii pot solicita documentul de la asociațiile de proprietari, fără a mai fi necesar să se deplaseze în altă parte.
Formularul completat poate fi apoi trimis electronic fie pe adresa de email [email protected], fie accesând Ghiseul online – depunere de pe site-ul www.primariacraiova.ro, secțiunea e-Servicii”.

Depunere fără deplasare

În acelaşi comunicat se mai preciza că cea mai bună modalitate de a depune declaraţia este cea care nu implică deplasarea la sediul DIT:


„Reamintim cetățenilor că taxa de salubrizare este de 11 lei/lună/persoană, iar craiovenii pot alege orice modalitate de plată dintre cele care nu implică deplasarea la punctele de încasare ale Primăriei Craiova:
a.Plata on line – prin intermediul paginii web www.Ghiseul.ro;
b.Plata cu ordin de plată. Datele beneficiarului plății sunt următoarele:
Beneficiar: Municipiul Craiova,
Banca: Trezoreria Municipiului Craiova,
Cod fiscal beneficiar – 4417214,
Contul IBAN RO08TREZ29121360206XXXXX
c.Mandat poștal – Contribuabilul se prezintă la oficiul poștal și achită suma ce reprezintă taxa specială de salubrizare;
d.În numerar/card bancar prin POS la punctele de încasare ale Primăriei Municipiului Craiova – Direcția Impozite și Taxe.

Craiovenii sunt aşteptaţi cu declaraţia şi plata taxei 60 de zile începând cu 1 iulie

Taxa de salubrizare se plătește de către toate persoanele fizice beneficiare ale serviciului de către proprietarii unei clădiri cu destinație rezidențială sau mixtă, pentru fiecare persoană care locuiește efectiv la o adresă din municipiul Craiova unde se află o clădire cu destinație de locuit sau mixtă.
Aceasta se declară până cel târziu în termen de 60 de zile de la data începerii prestării efective a activităților serviciului de salubrizare în Municipiul Craiova, dată comunicată pe site-ul instituției și în mass-media.
Taxa specială de salubrizare se plătește lunar, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care s-a prestat serviciul de salubrizare.
Prin excepție, pentru anul 2021, primul termen de plată al taxei speciale de salubrizare este de 60 zile de la data începerii prestării efective a activităților serviciului de salubrizare în Municipiul Craiova, dată comunicată pe site-ul instituției si în mass-media.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS