10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTermocentrala Ișalnița, trasă temporar pe dreaptă dacă se vor pensiona prea mulți salariați

Termocentrala Ișalnița, trasă temporar pe dreaptă dacă se vor pensiona prea mulți salariați

Conducerea Complexului Energetic Oltenia ia în calcul mai multe variante de reorganizare și de redistribuire a personalului, în cazul în care se va aplica legea prin care va scădea vârsta de pensionare pentru mineri și pentru energeticieni.

După cum se cunoaște, actul normativ prin care a fost modificată Legea pensiilor a fost votat de Camera Deputaților și urmează să fie trimis spre promulgare președintelui. Acesta are posibilitatea să retrimită legea la parlament pentru revizuire, respectiv la Senat.

O altă variantă este să promulge legea sau să depună o contestație la Curtea Constituțională. Dacă actul normativ va fi promulgat, atunci la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial va intra în vigoare.

Nu se va putea aplica însă, până când nu vor fi elaborate normele de aplicare. Acest proces va include discuții și cu sindicatele și ar putea dura de la câteva săptămâni, la câteva luni. 

Vor rămâne fără 5.000 de salariați în doi ani!

Ion Rușeț, consilier în cadrul Complexului Energetic Oltenia, estimează că actul normativ ar urma să se aplice din toamnă, respectiv din luna septembrie, dacă vor fiparcurse fără sincope toate etapele legale. În acest caz, vor fi în jur de 3.000 de angajați care vor îndeplini condițiile de pensionare din acest an și încă 2.000 până la începutul anului 2023.

În urma unor estimări realizate la nivelul Direcției Resurse Umane numai Termocentrala Turceni va rămâne fără jumătate din cei 1.200 de salariați. Peste 600 dintre aceștia au vârsta de 52 de ani și peste 25 de ani de vechime, așa cum precizează noua lege privind introducerea condițiilor de muncă speciale.

Șefii companiei iau în calcul redistribuirea personalului de la unele termocentrale, precum Ișalnița, la Termocentrala Turceni. Acest lucru are în vedere faptul că în ultima lună Sucursala Electrocentrale Ișalnița a fost oprită, iar în viitor va funcționa numai pe gaze naturale.

„Cei de la Resurse Umane lucrează la mai multe variante de redistribuire a personalului. Sunt luate în calcul toate posibilitățile. Va fi un număr ridicat de salariați care ar putea să se pensioneze în același timp. Trebuie să asigurăm continuitate pentru că avem de onorat contractele de vânzare de energie electrică pe care le avem încheiate cu diferiți beneficari.

Suntem obligați să livrăm cantitățile de energie din contractele respective. În minerit sunt mai multe posibilități, dar la termocentrale sunt specialiști pe care nu îi găsești peste noapte”, a declarat Ion Rușeț, consilier în cadrul Complexului Energetic Oltenia. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS