20.6 C
Craiova
duminică, 21 iulie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimele autobuze electrice BMC vin la Dăbuleni

Primele autobuze electrice BMC vin la Dăbuleni

Primele autobuze electrice BMC vin la Dăbuleni. Până se vor lămuri lucrurile cu furnizorul celor 30 de autobuze electrice pentru transportul în comun din Craiova, BMC Truck & Bus va trimite în Dolj primele autobuze electrice de dimensiuni medii. Primăria Dăbuleni a semnat deja contractul cu firma din Turcia pentru furnizarea a trei astfel de vehicule pentru transportul public. Autobuzele ar ajunge însă în „Patria pepenilor“ prin 2023, potrivit primarului Aurel Băjenaru. 

BMC Truck & Bus, firmă participantă la licitaţiile pentru furnizarea de autobuze electrice la Craiova, Dăbuleni şi Segarcea, a semnat un prim contract de livrare cu o autoritate publică din Dolj. În lupta pentru supremaţie în acest judeţ, BMC s-a impus prima dată la Dăbuleni. Autorităţile din „Patria pepenilor“ au ales oferta firmei din Turcia şi aşteaptă de la aceasta trei autobuze electrice de dimensiuni medii, dotate cu stații de încărcare lentă, și un sistem de bilete integrat pentru călători e-ticketing. 

Licitația de la Dăbuleni a trecut pe la CNSC și Curtea de Apel

Procedura de achiziţie publică a fost lansată în septembrie 2020, pentru o valoare estimată de 8.358.046 de lei, fără TVA. Oferta BMC a fost selectată drept câştigătoare în data de 26 martie 2021, numai că cealaltă firmă participantă la licitaţie, Anadolu Automobil, a contestat decizia. La CNSC, Anadolu s-a legat de cea de-a doua componentă a contractului – sistem de bilete integrat pentru călători e-ticketing, susţinând că BMC Truck & Bus nu îndeplineşte mai multe criterii de calificare stabilite în documentaţia de atribuire.

În plus, oferta BMC ar fi fost analizată cu superficialitate de Primăria Dăbuleni. CNSC a respins însă contestația, așa că s-a ajuns în instanță. 

Plângerea Anadolu Automobil a fost înregistrată pe rolul Curții de Apel Craiova în data de 26 mai, iar primul termen a fost stabilit pentru 9 iunie. Instanţa a respins însă plângerea celor de la Anadolu. „Respinge cererea de suspendare. Respinge plângerea. Obligă petenta la 3.570 lei cheltuieli către intimata intervenientă. Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei la 09.06.2021“, se arată în soluţia pe scurt a Curţii de Apel Craiova

Primele autobuze electrice BMC vin la Dăbuleni. Autobuzele ar ajunge în… 2023

Primarul oraşului Dăbuleni, Aurel Băjenaru, a precizat, pentru GdS, că a semnat deja contractul cu firma BMC Truck & Bus, dar nu se grăbeşte cu autobuzele electrice. Mai întâi ar trebui finalizată partea de infrastructură. Asta pentru că fondurile europene obţinute încă din 2019 au fost nu doar pentru achiziţia de autobuze electrice cu staţiile de încărcare aferente şi a sistemului e-ticketing, ci şi pentru modernizarea infrastructurii rutiere. Vorbim aici de modernizarea a 12 străzi, de amenajarea unei parcări de 101 locuri, de 34 de stații de autobuz monitorizate video şi de construirea unui depou pentru autobuze.

Un alt proiect separat, tot cu fonduri europene, se referea la proiectarea și execuția unui centru intermodal de transport public de persoane. Potrivit edilului Aurel Băjenaru, toate acestea sunt deja în lucru. „Am început din această săptămână asfaltarea străzilor, se lucrează la staţiile de autobuz, la centrul intermodal. Noi am semnat contractul cu BMC pentru furnizarea celor trei autobuze electrice, dar ele nu vor veni curând. Trebuie să finalizăm toată infrastructura şi apoi să venim cu autobuzele. Termenul de furnizare a lor este de un an, dar cel mai probabil eu zic că vor fi aduse în 2023“, a afirmat primarul oraşului Dăbuleni. 

Primele autobuze electrice BMC vin la Dăbuleni. Urmează Craiova și Segarcea?

BMC Truck & Bus se luptă să obţină acum contractele şi pentru Craiova şi Segarcea. Primăria Craiova a selectat deja firma din Turcia pentru furnizarea a 30 de autobuze electrice de circa 12 metri, dar situaţia s-a complicat. BMC a rămas în cursă după ce municipalitatea a respins din start alte cinci oferte.

Licitația a fost inițial anulată, dar CNSC a decis continuarea ei. Ulterior, CNSC s-a trezit cu un val de contestaţii legat de acest contract şi încă nu a luat o decizie finală.

În final, BMC și Anadolu se luptă și la Segarcea pentru furnizarea a trei autobuze electrice de dimensiuni medii, dotate cu sisteme / stații de încărcare aferente. Aici, comisia din cadrul primăriei nu a dat încă un verdict, cele două oferte fiind încă în etapa de evaluare. Contractul are o valoare estimată de 5.357.537 de lei, fără TVA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS