9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCine va asfalta „străzile sărăciei“ din cartierul Romaneşti

Cine va asfalta „străzile sărăciei“ din cartierul Romaneşti

Cine va asfalta „străzile sărăciei“ din Romaneşti? Cele patru străzi din cartierul craiovean Romaneşti care vor fi modernizate printr-un proiect cu fonduri europene ce vizează „combaterea sărăciei“ vor avea parte, în curând, de un constructor.

Unul de-al casei, pentru că este vorba de firmele care se ocupă, în prezent, de repararea şi întreţinerea străzilor din Craiova, în baza acordului cadru pe patru ani în valoare de 157.139.423 de lei, fără TVA. Primăria a obţinut finanţare europeană pentru transformarea străzilor Nedeia, Popova, Mirăslău şi Prutului din drumuri cu bolovani de râu şi piatră cubică în drumuri asfaltate în iulie 2019, în cadrul proiectului „Promovarea incluziunii sociale şi combaterea sărăciei în comunităţile defavorizate din municipiul Craiova“. 

Valoarea investiţiei depăşeşte un milion de euro, pentru că cele patru străzi din Romaneşti nu vor avea parte doar asfalt şi trotuare, ci şi o reţea nouă de apă potabilă, cu branşamentele aferente. „Pentru cele patru străzi se vor executa şi lucrări de alimentarea cu apa potabilă, respectiv înlocuirea conductelor de alimentare cu apă şi branşarea tuturor consumatorilor, plus realizarea de canalizare pluvială“, explica la semnarea contractului de finanţare primarul de atunci al Craiovei, Mihail Genoiu. 

Cine va asfalta „străzile sărăciei“ din Romaneşti? Primăria are de ales între două oferte. Domarcons sau Erpia?

Licitaţia pentru execuţia lucrărilor a fost lansată luna trecută, iar primăria s-a trezit cu două oferte. Ambele de la firme din Craiova. De fapt, de la firmele care lucrează şi în prezent la repararea străzilor din municipiu: Domarcons SRL şi Erpia SA. Ultima societate este prinsă şi în acordul cadru de modernizare a străzilor din Craiova, alături de Erbaşu Construcţii SA (contract pe patru ani în valoare de circa 20 de milioane de euro). Firma care va oferi preţul cel mai mic va obţine contractul de modernizare a străzilor Nedeia, Popova, Mirăslău şi Prutului.

Cine va asfalta „străzile sărăciei“ din cartierul Romaneşti
Cine va asfalta „străzile sărăciei“ din cartierul Romaneşti: Nedeia, Popova, Mirăslău şi Prutului

Valoarea totală estimată a lucrărilor este de 5.231.554,16 lei fără TVA. Adică 1,28 milioane de euro cu TVA. Luând fiecare stradă în parte, cea mai mare valoare o au lucrările de modernizare a străzii Popova: 1.864.521,46 lei fără TVA. Pentru modernizarea străzii Prutului a fost prevăzută o valoare estimată a lucrărilor de 1.581.953,02 lei fără TVA, modernizarea străzii Mirăslau a fost estimată la valoarea de 1.032.910,52 lei fără TV, în timp ce lucrările de pe strada Nedeia au fost estimate la valoare de 752.169,16 lei fără TVA.

Ce lucrări mai au Domarcons și Erpia, în comun

În bugetul proiectului (devizul general) este prevăzută şi o sumă separată, aferentă cheltuielilor diverse şi neprevăzute pentru execuţia lucrărilor, în cuantum de 859.683,77 lei fără TVA. Şi această sumă este defalcată pe fiecare stradă în parte: Mirăslău – 144.329,46 lei fără TVA, Nedeia – 145.993,83 lei fără TVA, Popova – 368.464,29 lei fără TVA şi Prutului – 200.896,19 lei fără TVA. Suma nu a fost inclusă în valoarea estimată a contractului, dar ea poate fi accesată după caz, în funcţie de necesităţi. 

Domarcons SRL şi Erpia SA mai au şi alte lucrări în comun. Una dintre ele este modernizarea primului tronson al DJ 552 Craiova – Cetate, lucrare de aproape 100 de milioane de lei. Domarcons şi Erpia au mai obţinut, în asociere, şi contractul de modernizare a tronsonului I al DJ 561A Giurgița (DJ 561) – Moțăței (intersecție DN 56), cu o valoare de 102 milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS