8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPatru străzi din Romaneşti, asfaltate pentru „combaterea sărăciei“

Patru străzi din Romaneşti, asfaltate pentru „combaterea sărăciei“

Străzile Nedeia, Popova, Mirăslău şi Prutului din cartierul Romaneşti vor fi modernizate. Asfaltul va acoperi bolovanii de râu şi piatra cubică printr-un proiect european care vizează „combaterea sărăciei în comunităţile defavorizate din municipiul Craiova“.

Patru străzi din cartierul craiovean Romaneşti vor fi modernizate cu fonduri europene. Proiectul este vechi, dar la etapa de dinaintea asfaltării propriu-zise s-a ajuns abia acum. Contractul de finanţare a fost semnat în iulie 2019, însă licitaţia privind execuţia lucrărilor a fost lansată ieri în sistemul electronic de achiziţii publice.

Transformarea străzilor Nedeia, Popova, Mirăslău şi Prutului din drumuri cu bolovani de râu şi piatră cubică în drumuri asfaltate a fost prinsă în proiectul „Promovarea incluziunii sociale şi combaterea sărăciei în comunităţile defavorizate din municipiul Craiova – faza II – zona Fântâna Popova”, finanţat prin Programul Operational Regional 2014-2020.

Cele patru străzi nu vor avea însă doar asfalt şi trotuare, ci şi o reţea nouă de apă potabilă, cu branşamentele aferente. „Pentru cele patru străzi se vor executa şi lucrări de alimentarea cu apa potabilă, respectiv înlocuirea conductelor de alimentare cu apă şi branşarea tuturor consumatorilor, plus realizarea de canalizare pluvială“, explica la semnarea contractului de finanţare primarul de atunci al Craiovei, Mihail Genoiu. 

Cele patru străzi din Romaneşti, modernizate cu 1,2 milioane de euro

Lucrările mai sus menţionate „vor conduce la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă a populaţiei din zonă“, după cum se arată în proiect şi în caietul de sarcini. De aici vine, cel mai probabil, şi obiectivul stabilit prin proiect: „combaterea sărăciei“. Proiectul tehnic pentru modernizarea străzilor Nedeia, Popova, Mirăslău şi Prutului a fost întocmit anul trecut.

Străzile Nedeia, Popova, Mirăslău şi Prutului din cartierul craiovean Romaneşti vor fi modernizate cu fonduri europene
Străzile Nedeia, Popova, Mirăslău şi Prutului din cartierul craiovean Romaneşti vor fi modernizate cu fonduri europene

Tot în 2020 primăria a emis autorizaţiile de construire pentru cele patru străzi, iar acum caută constructor. Valoarea estimată totală a lucrărilor aferente contractului este de 5.231.554,16 lei fără TVA, conform devizelor generale întocmite după proiectare. Adică 1,28 milioane de euro cu TVA. Ofertele sunt aşteptate până la data de 7 iunie, iar contractul va fi atribuit constructorului care va veni cu cel mai mic preţ. 

Cât ar costa modernizarea fiecărei străzi

În anunţul de participare la licitaţie este detaliată fiecare investiţie în parte. Astfel, lucrările de modernizare a străzii Popova au fost estimate la valoarea de 1.864.521,46 lei fără TVA. Din aceşti bani, partea de construcţii şi instalaţii reprezintă 1.743.573,13 lei fără TVA. Pentru utilaje, echipamente tehnologice şi funcţionale cu montaj a fost prevăzută suma de 86.060 de lei, iar pentru organizarea de şantier – 22.200 lei. Modernizarea străzii Mirăslau a fost estimată la valoarea de 1.032.910,52 lei fără TVA. Aici intră partea de construcţii şi instalaţii (934.352,19 lei fără TVA), utilaje, echipamente tehnologice şi funcţionale cu montaj – 63.670 de lei şi organizarea de şantier – 22.200 lei. 

Pentru modernizarea străzii Prutului a fost prevăzută o valoare estimată de 1.581.953,02 lei fără TVA. Din aceşti bani, partea de construcţii şi instalaţii reprezintă 1.476.473,02 lei fără TVA. Pentru utilaje, echipamente tehnologice şi funcţionale cu montaj suma este de 83.280 de lei, în timp ce organizarea de şantier are aceeaşi valoare ca şi la celelalte străzi: 22.200 lei. În fine, modernizarea străzii Nedeia a fost estimată la valoarea de 752.169,16 lei fără TVA. Adică construcţii şi instalatii de 679.949,16 lei fără TVA, utilaje, echipamente tehnologice şi funcţionale cu montaj – 50.020 de lei fără TVA, organizarea de şantier – 22.200 lei. 

Un milion de lei pentru eventuale cheltuieli diverse şi neprevăzute

În bugetul proiectului (devizul general) este prevăzută şi o sumă separată, aferentă cheltuielilor diverse şi neprevăzute pentru execuţia lucrărilor, în cuantum de 859.683,77 lei fără TVA. Şi această sumă este defalcată pe fiecare stradă în parte: Mirăslău – 144.329,46 lei fără TVA, Nedeia – 145.993,83 lei fără TVA, Popova – 368.464,29 lei fără TVA, Prutului – 200.896,19 lei fără TVA. Suma mai sus menţionată nu a fost însă inclusă în valoarea estimată a contractului, ea putând fi accesată după caz, în funcţie de necesităţi.

De modernizare ar avea nevoie și alte străzi din cartierul Romaneşti, care se prezintă în aceeaşi stare deplorabilă precum cele patru prinse în acest proiect. Străzi cu bolovani de râu sau piatră cubică mai sunt însă multe în Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS