10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljNoi străzi din Craiova, propuse pentru modernizare

Noi străzi din Craiova, propuse pentru modernizare

Pe lângă străzile care vor fi modernizate în Craiova în baza acordului-cadru de circa 20 de milioane de euro aflat în derulare şi cele care vor intra în reparaţii, în baza unui alt acord-cadru pe patru ani în valoare de circa 35 de milioane de euro, primăria mai pregăteşte un pachet de străzi pentru modernizare. Nouă drumuri de la periferia oraşului ar urma să „vadă“ pentru prima dată asfaltul.

Noi străzi din Craiova au fost scoase recent la licitaţie, în vederea modernizării. Este vorba de nouă artere de la periferia oraşului, pentru care a fost lansată procedura de achiziţie a proiectării şi execuţiei, la valoarea totală de 5.643.262 lei.

Fiecare stradă a fost evaluată separat, dar un ofertant poate licita pentru toate cele nouă loturi.

„Dată fiind starea actuală a carosabilului și a trotuarelor, modernizarea străzilor din Craiova este necesară și oportună. Construirea rapidă a locuinţelor de cartier a condus la realizarea de străzi cu pavaje din bolovani de râu, din pietriş sau numai din pământ, fara a putea realiza o structură rutieră modernă. Din această cauză, traficul se desfăşoară în condiţii foarte dificile şi cu viteză mult diminuată. De asemenea, pe străzile vechi, pavate cu bolovani de râu, a fost introdusă apă curentă şi canalizare menajeră, refacerea acestora nefiind la parametrii iniţiali“, se arată în anunţul de participare la licitaţie postat în sistemul electronic.

Noi străzi din Craiova – de la balast la asfalt

Potrivit anunţului, primăria vrea să modernizeze strada Parângului (extinderea acesteia), strada Lăcrămioarei, aleea III Bariera Vâlcii, strada Drumul Corneșului, strada Ramuri, strada Migdalului, strada Zăvoiului, aleea II Cantonului şi strada Vânători.

Ofertele se primesc până la data de 29 august, criteriul de atribuire fiind „cel mai bun raport calitate-preţ“.

Noi străzi din Craiova, propuse pentru modernizare
Noi străzi din Craiova, propuse pentru modernizare

Cele nouă străzi sunt în afara contractului de modernizare a 87 de drumuri din Craiova (acord-cadru pe patru ani), atribuit anul trecut firmelor Construcţii Erbaşu SA şi Erpia SA pentru suma de 63.290.921 de lei, fără TVA. Şi nu au legătură nici cu străzile care vor intra în reparaţii, în baza unui alt acord-cadru pe patru ani în valoare de 157 de milioane de lei, fără TVA, atribuit în primăvară firmelor Domarcons SRL şi Erpia SA.

Cât costă modernizarea fiecărei străzi în parte

Pentru extinderea străzii Parângului, primăria ar avea pregătită suma de 568.093 de lei, plus TVA. Strada Lăcrămioarei, care are o lungime de doar 200 de metri şi sistem rutier din balast, ar costa, fără TVA, 782.552 de lei.

Modernizarea aleii III Bariera Vâlcii (480 metri) are o valoare estimată de 320.030 de lei fără TVA, în timp ce modernizarea străzii Drumul Corneșului (580 m) are o valoare de aproximativ patru ori mai mare: 1.230.274 de lei. Pentru strada Ramuri (320 m), primăria a estimat un cost al lucrărilor de 694.949 de lei, fără TVA, iar pentru strada Migdalului – 564.810 lei, fără TVA.

Modernizare străzii Zăvoiului (280 m) ar costa 511.465 de lei, fără TVA, iar modernizare aleei II Cantonului (220 m) – 410.581 de lei, fără TVA. În fine, la strada Vânători (274 m), lucrările de modernizare au fost estimate la suma de 560.510 lei, fără TVA.

Alte patru străzi din Craiova ar urma la rând

Alte patru străzi din Craiova, mai exact din cartierul Romaneşti, vor intra şi ele într-un proces de modernizare, de data asta cu fonduri europene. Este vorba de străzile Fântâna Popova, Mirăslău, Prutului şi Nedeea, pentru care, deocamdată, s-a primit finanţarea de la UE: 7.190.134,63 lei.

Străzile Fântâna Popova, Mirăslău, Prutului şi Nedeea vor fi modernizate la pachet cu Fântâna Popova
Străzile Fântâna Popova, Mirăslău, Prutului şi Nedeea vor fi modernizate la pachet cu Fântâna Popova

Proiectul, care încă nu a fost scos la licitaţie, prevede nu doar reabilitarea străzilor respective, ci şi a Fântânii Popova, una dintre cele mai vechi din Craiova, construită în anii 1600.

Pentru cele patru străzi se vor executa şi lucrări de alimentarea cu apa potabilă, respectiv înlocuirea conductelor de alimentare cu apă şi branşarea tuturor consumatorilor, plus realizarea de canalizare pluvială.

Fântâna Popova, una dintre cele mai vechi din Craiova, construită în anii 1600
Fântâna Popova, una dintre cele mai vechi din Craiova, construită în anii 1600

În ceea ce priveşte Fântâna Popova, aici vor fi reabilitate împrejmuirile, se va amenaja un spaţiu cu băncuţe, va fi reabilitat bazinul de apă, va fi refăcut pavimentului deteriorat. Totodată, va fi înlocuită parţial instalaţia de la fântâna de perete, care va fi alimentată în continuare de la reţeaua stradală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS