12.3 C
Craiova
vineri, 9 mai, 2025
Știri de ultima orăActualitateCu maşinile de firmă în parcarea blocului

Cu maşinile de firmă în parcarea blocului

Parcările din Craiova încă sunt o problemă nerezolvată. Pentru mulţi craioveni a devenit un lux să îşi parcheze maşina în faţa blocului în care locuiesc.

Locuitorii urbei sunt adeseori nevoiţi să-şi lase autoturismul la zeci de metri distanţă de casă. Alţii dau mai multe ture în jurul blocului în care locuiesc cu scopul de-a „vâna” un loc de parcare rămas liber. Insuficienţa lor, cu precădere în cartierele de blocuri, îi face pe deţinătorii de autovehicule să se războiască permanent. Administraţia locală nu a impus până la acest moment o soluţie certă, stabilind clar cine şi în ce mod ocupă locul de parcare din faţa blocului. Rămâne în continuare valabilă regula „cel mai tare din parcare“.

Goana după un loc de parcare devine şi mai dificilă dacă ai un vecin care deţine o firmă şi trânteşte în faţa blocului câteva autoutilitare sau mai grav dacă firmele din zonă îşi parchează autovehiculele sub fereastra apartamentului tău.
Într-o asemenea situaţie sunt proprietarii de la blocurile 2-6 din zona cunoscută sub denumirea Insulă, din cartierul 1 Mai.
Aceştia spun că în parcarea din faţa blocurilor zilnic sunt aduse trei, patru autoutilitare. Nu ştiu dacă aparţin vreunui vecin sau angajaţii vreunei firme vin şi le lasă aici. Cert este că acestea ocupă locurile de parcare suficiente cât pentru două autoturisme.

„Parcarea din faţa blocurilor s-a transformat într-o parcare pentru firme. Nu ştim dacă este un locatar din blocurile vecine sau altă firmă care îşi parchează autoutilitarele aici. Zilnic sunt trei, patru maşini care ocupă parcarea. Noi ne ducem maşinile la capătul aleii sau la alte blocuri şi maşinile de firmă sunt parcate sub gemul nostru. Nu ştim la cine să apelăm, nu ştim ce se mai întâmplă cu parcările de la blocuri, ce s-a mai stabilit la primărie”, spune un proprietar din blocul 5, situat în cvartalul de blocuri de la intersecţia străzilor Unirii cu Marin Sorescu.

Cine foloseşte parcarea ?

Parcare

Într-adevăr, pe aleea din faţa cvartalului de blocuri 2-6 şi biserica din Parcul Mureşul din cartierul 1 Mai stau înghesuite în parcare mai multe autoutilitare. Ieri, la ora prânzului trei astfel de maşini tronau printre autovehiculele parcate de locatarii din zonă.

„Parcarea din faţa blocurilor noastre este foarte mult folosită de firme. Sunt firme care transportă persoane sau marfă şi vin şi le lasă aici. Nu ar fi normal ca această parcare să fie folosită de riverani sau de persoane care ajung la spital? Maşinile sunt mari, ocpă şi locurile de parcare şi aleea. Suntem nemulţumiţi de acest lucru. Degeaba au marcat locurile de parcare. Cei de la primărie au zis că putem să ne plătim locul de parcare, dar nu s-a mai întîmplat nimic. Nu ar fi normal ca aceste parcări să fie folosite doar de noi?”,

întreabă un alt craiovean care locuieşte în cvartalul de blocuri 2-6 din cartierul 1 Mai.

Regulamentul a rămas în stand-by

Consiliul Local Craiova a adoptat un regulament privind taxa de parcare pe domeniul public al municipiului. Acesta introduce conceptul de „parcare de reşedinţă cu plată pe domeniul public“, care se referă la parcările din jurul imobilelor, folosite în mod curent de craioveni. Pe scurt, primăria intenţiona să inventarieze toate locurile disponibile şi să instituie o taxă anuală pentru folosirea lor. A venit şi cu un cuantum al acesteia, în funcţie de zonă. Şi anume: 150 de lei/an – pentru craiovenii care locuiesc în Zona 0 a oraşului, 120 de lei/an – pentru cei din Zona 1 şi 100 de lei/an – pentru Zona 2 a oraşului.
Acolo unde locurile de parcare din jurul blocurilor sunt suficiente pentru toţi locatarii care deţin maşini, ele se atribuie în ordinea depunerii cererilor. Unde însă locurile sunt insuficiente, se organizează licitaţie publică.
Tot aici se mai menţionează că proprietarii/utilizatorii autovehiculelor care nu sunt înregistrate în evidenţa fiscală a DIT Craiova şi care nu achită taxa pentru parcarea curentă pot plăti prin SMS parcarea ocazională pe domeniul public, pentru o zi sau o lună. Prevederile Regulamentului nu au fost însă puse în practică nici la acest moment în Craiova.

Parcare

Locatarii au voie să aducă în parcarea blocului maşinile de la firmă

În prezent, singura reglementare în domeniu spune: „În municipiul Craiova se aplică următoarele tipuri de parcări: −parcare curentă pe domeniul public al municipiului, pe bază de vinietă, cu excepţia parcărilor cu plată prin SMS, semnalizată cu indicator Parcare cu Plată; −parcare pe domeniul public cu plată prin SMS, semnalizată cu indicator Parcare cu Plată; −parcare ocazională pe domeniul public, cu plată prin SMS“. Nu se specifică în nici un articol că locatarii nu au voie să aducă în parcarea blocului maşinile de la firmă, dar ceea ce nu este interzis prin lege nu înseamnă că este şi moral.


„Pe raza municipiului Craiova nu există locuri de parcare individualizate, deoarece nu este prevedere legală referitoare la acest aspect, motiv pentru care toţi proprietarii utilizatori de autovehicule pot parca/staţiona pe raza municipiului Craiova cu respectarea prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.195/2002 republicată, privind circulaţia pe drumurile publice şi în conformitate cu prevederile Hotărârii Consiliului Local nr. 731/2019, privind modificarea Regulamentului de aplicare a taxei pentru parcarea curentă a autovehiculelor pe domeniul public sau privat al municipiului Craiova“,se precizează într-un comunicat al Poliţiei Locale Craiova.


În plus „achitarea taxei de parcare pe domeniul public sau privat al municipiului Craiova nu constituie drept de proprietate asupra amplasamentului pe care este parcat autovehiculul.

Sintagma «locul meu de parcare» este folosită ilegal de unii proprietari/deținători de autovehicule, orice utilizator ce achită taxa de parcare având dreptul să parcheze, cu respectarea legislației rutiere, oriunde în municipiul Craiova, pe proprietatea publică/privată a autorității locale“,mai spune Poliţia Locală.

Parcarea publică este pentru toţi

La această dată, taxa de parcare pe domeniul public sau privat al Craiovei, pentru şoferii ale căror vehicule sunt înregistrate în evidenţa fiscală a municipiului, se plăteşte o dată pe an, până la 31 martie, şi este în cuantum de 45 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS