16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDRDP Craiova a renunţat la giratoriile de 2,8 milioane de euro

DRDP Craiova a renunţat la giratoriile de 2,8 milioane de euro

Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Craiova nu mai achiziţionează insule centrale modulare pentru realizarea de sensuri giratorii.

Procedura de achiziţie publică a unui acord cadru privind furnizarea cu transport şi montaj a insulelor respective, pentru care DRDP era dispusă să ofere până la 2,8 milioane de euro, a fost anulată în data de 7 mai. Motivul: „abateri grave de la prevederile legislative afectează procedura de atribuire sau este imposibilă încheierea contractului“, după cum se precizează la anunţul postat luna trecută în sistemul electronic.

La jumătatea lunii aprilie, DRDP Craiova lansa licitaţia pentru un acord cadru pe un an privind achiziţia unor insule centrale modulare cu care să fie construite mai multe sensuri giratorii. Direcţia nu preciza în caietul de sarcini câte astfel de sensuri giratorii vrea să amplaseze şi pe care din drumurile naţionale din Oltenia aflate în administrarea instituţiei, însă din anunţ se înţelegea că ar fi vorba de minim cinci giratorii. Toate cu butoni luminoşi LED cu încărcare solară.

Valoarea totală estimată a contractului era de maxim 11.493.701,64 lei fără TVA, adică circa 2,8 milioane de euro cu TVA, pentru minimum două contracte subsecvente. Potrivit caietului de sarcini, insulele modulare dorite trebuia să aibă diametrul de 6 metri, 12 m, 16 m, 24 m şi 26 m şi să fie confecţionate din beton. Termenul limită pentru primirea ofertelor era data de 25 mai, însă nu s-a mai ajuns până aici. 

DRDP Craiova a răspuns GdS, apoi a anulat licitaţia

Gazeta de Sud a solicitat DRDP Craiova, la începutul acestei luni, mai multă amănunte despre sensurile giratorii de 2,8 milioane de euro. În data de 6 mai, Direcţia a transmis că „a luat în considerare numărul maxim estimat de reamenajare a 11 intersecţii in soluţie giratorie“. „Totodată, menţionăm că valoarea minimă a unui contract subsecvent este de 428.405,20 lei fără TVA, reprezentând o insulă centrală modulară cu diametrul de 6 metri şi aproximarea insulelor adiacente inelului central, iar valoarea maximă a unui contract subsecvent este de 3.266.340 de lei fără TVA, reprezentând doua insule centrale modulare cu diametrul de 26 metri şi aproximarea insulelor adiacente inelului central“, explica DRDP. 

Instituţia mai menţiona că nu ştie cu exactitate nici cantităţile de insule modulare care urmează a fi achiziţionate şi nici locaţiile exacte de amplasare a acestora. A pomenit însă de trei intersecţii unde ar trebui construite, cu prioritate, sensuri giratorii. Prima era la ieşire din Craiova: DN 65 cu DJ 652A (drumul de Cârcea), unde se află un giratoriu provizoriu. Celelalte două locaţii aflate în vizorul DRDP Craiova pentru amplasarea de sensuri giratorii erau din judeţul Vâlcea, ambele pe DN 7: la intersecţia cu DN 67, pe raza comunei Budeşti, şi la intersecţia cu DN 73C, pe raza comunei Blidari.

Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri nu a putut însă explica de ce a estimat 11 amenajări de sensuri giratorii dacă nu ştie locaţiile exacte sau cantităţile de insule centrale modulare care ar urma să fie achiziţionate. La o zi după răspunsul oferit GdS, în care nu părea prea convinsă de necesitatea acestei proceduri de achiziţie, DRDP Craiova a anulat licitaţia, motivând abateri grave de la prevederile legislative.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS