5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDepozitul de la Mofleni şi-a pierdut licenţa, ce vină are ADI ECO DOLJ?

Depozitul de la Mofleni şi-a pierdut licenţa, ce vină are ADI ECO DOLJ?

Depozitul de deşeuri de la Mofleni nu mai are licenţă de utilizare de aproximativ o săptămână de zile.
Autoritatea care eliberează aceste licenţe, Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Servicii Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) nu a mai eliberat licenţă societăţii ECO SUD SA care administrează Depozitul.

Societatea şi-a pierdut licenţa pentru administrarea depozitelor de deşeuri şi instalaţiilor de eliminare a deşeurilor municipale şi a deşeurilor similare (Licenţă nr. 3683/05.05.2016 clasa 1 valabilă până la data de 12.05.2021).

Societatea ECO SUD SRL a obţinut doar licenţa pentru colectare separată şi transport separat al deşeurilor municipale şi al deşeurilor municipale şi al deşeurilor similare provenind din activităţi comerciale din industrie şi instituţii, inclusiv fracţii colectare separat, fără a aduce atingere fluxului de deşeuri de echipamente electrice şi electronice,baterii şi acumulatori.

Groapa de gunoi de la Mofleni
Groapa de gunoi de la Mofleni


Una dintre cauzele pentru care Depozitul şi-a pierdut licenţa este lipsa unui contract de delegare a gestiunii activităţii de administrare a depozitului încheiat cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Eco Dolj.

Asociaţia a fost atrenţionată de Autoritate încă din luna aprilie, dar aceasta nu s-a grăbit să îndeplinească prcedura de delegare a gestiunii activităţii de administrare a depozitului. De menţionat că există un contract între ECO SUD şi ADI ECO DOLJ, Contractul de Asociere nr. 17/05.06.2002, la care s-au făcut mai multe acte adiţionale, dar acestea sunt depăşite din punct de vedere legal.


Din acest motiv, Asociaţie a fost atenţionată de ANRSC să organizeze procedura de atribuire a contractului de delegare pentru activitatea de administrare a depozitului conform legii.
Este adevărat că ECO SUD mai poate funcţiona încă trei luni de acum înainte, perioadă în care poate să facă demersurile pentru obţinerea licenţei, cel puţin aşa spun reprezentanţii societăţii.

„Noi suntem la ANRSC în procedură pentru obţinerea licenţei. Avem posibilitatea să funcţionăm trei luni”, a precizat Roxana Manea, director executiv ECO SUD SA.

Rampa de la Mofleni
Rampa de la Mofleni

Ce spun reprezentanţii ADI ECO DOLJ

„Avem o adresă de la ANRSC prin care ni se spune să facem demersurile de a regla din punct de vedere juridic relaţia cu ECO SUD. Ne tot contrazicem cu ei pentru contract. Suntem într-o procedură, am dat drumul în judeţ pentru obţinerea unui mandat ca să ne lase să încheiem un contract de delegare prin negociere cu respectiva societate. Adică suntem în procedura de obţinere a unui contract de delegare prin negociere aşa cum ne-a pus în vedere ANRSC. Această procedură are mai mulţi paşi, primul pas este să obţinem un mandat de la primării ca să facem această negociere în numele şi pe seama lor cu ECO SUD.

În paralel lucrăm la o documentaţie de atribuire pentru negociere, gen caiet de sarcini, proiect de contract, fişe de date, formulare. Ei sunt condiţionaţi de ANRSC, ca să le prelungească licenţa trebuie să obţină acest contract. Eu nu ştiu oficial ce se întâmplă la acest moment cu ECO SUD. În schimb, ştiu, că legea le permite să continue activitatea timp de 90 de zile. Nu ştiu ce alte condiţii mai au de îndeplinit pentru obţinerea acestei licenţe”, spune Adela Plăcintescu, director ADI ECO DOLJ.


Aceasta a mai precizat că ADI ECO DOLJ înceacă să obţină acordul tuturor membrilor pentru a încheia un contract de delegare a gestiunii cu Depozitul de la Mofleni. Cu toate demersurile făcute, încă nu a primit, de la toate UAT-urile mandat de reprezentare.

Groapa de gunoi a orașului
Groapa de gunoi a orașului


„Noi de luna trecută am avut pe ordinea de zi a Adunării Generale aprobarea modalităţii de gestiune şi n-am avut mandate suficiente din partea primăriilor ca să mergem mai departe. În Craiova de exemplu s-a votat, dar nu s-a întâmplat acest lucru în toate localităţiile din Dolj”,

a mai spus Adela Plăcintescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS