14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalRămân fără serviciu angajați de la Salubritate după venirea Iridex la Craiova?

Rămân fără serviciu angajați de la Salubritate după venirea Iridex la Craiova?

Rămân fără serviciu angajați de la Salubritate după venirea Iridex la Craiova, aceasta a fost întrebarea ridicată în ședința de astăzi a Consiliului Local Craiova de către consilierii municipali din partea alianței PNL – USR – PLUS. Din aprilie, de ridicarea gunoiului menajer din Craiova se va ocupa un alt operator, Iridex SRL.

În ședința ordinară de astăzi a Consiliului Local (CL) Craiova a fost aprobată mandatarea reprezentantului municipiului să voteze în Adunarea Generală a Asociaţilor Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ECODOLJ „Delegarea prin concesionare a gestiunii unor activități componente ale serviciului de salubrizare, respectiv colectarea și transportul deșeurilor municipale și a altor fluxuri de deșeuri în județul Dolj, precum și operarea stației de sortare și transfer Goicea“. Concret, din luna aprilie de ridicarea gunoiului menajer din Craiova și transportarea lui la depozitul de deșeuri de la Mofleni se va ocupa un nou operator, Iridex SRL, firmă care a câștigat, de fapt, licitația pentru Masterplanul de deșeuri al Doljului.

Consilierii municipali din partea alianței PNL – USR – PLUS au vrut să știe ce se va întâmpla cu cei peste 150 de angajați de la Salubritatea Craiova SRL care vor rămâne, practic, fără obiectul muncii, după venirea noului operator. „Noi încasăm taxă fixă de la craioveni, dar plătim către ADI ECODOLJ în funcție de cantitatea care se colectează. Unii cetățeni vor genera mai mult gunoi, alții mai puțini, dar noi plătim indiferent de asta. Cum veți rezolva această problemă, veți pune paznici la fiecare ghenă dintre blocuri? Și câți oameni își vor pierde serviciul după venirea Iridex?”, a întrebat consilierul local Marian Vasile, președintele PNL Craiova.

Rămân fără serviciu angajați de la Salubritate după venirea Iridex? Ce spune primarul Craiovei

Primarul Olguța Vasilescu a explicat că Masterplanul de deșeuri este derulat de Consiliul Județean Dolj și că instituția va face tot ce este posibil pentru a rezolva problema cu cantitatea de gunoi.

În ceea ce privește municipiul Craiova, edilul a afirmat că „va fi un regulament care va fi pus în dezbatere publică și care va fi supus apoi și atenției Consiliului Local, unde vor fi incluse și sancțiunile pentru cetățenii care nu colectează selectiv“. „În momentul în care operatorul cel nou va intra și pe Craiova, va scădea taxa și pentru celelalte localități din Dolj”, a mai spus Lia Olguța Vasilescu.

Legat de locurile de muncă ce vor fi desființate la Salubritate SRL, după ce firma nu se va mai ocupa de activitatea de colectare a gunoiului, primarul Craiovei a afirmat că „până acum nu și-a pierdut nimeni locul de muncă, iar discuțiile purtate cu operatorul privat Iridex au fost că vor fi preluați toți cei care lucrau pe mașinile de gunoi pentru colectarea deșeurilor, mai puțin casierele, pentru care suntem în discuții avansate cu ADI ECO Dolj pentru a fi preluate, pentru că e nevoie de personal acolo“. „În principiu sunt oameni deja formați, care au lucrat în acest sistem și sunt convinsă că se vor descurca foarte bine. Noi vom face toate demersurile necesare ca oamenii să nu rămână fără serviciu”, a precizat edilul.

„Eu nu am cum să știu dacă cineva își va pierde sau nu locul de muncă“

În discuții a intervenit și Teodor Sas, consilier local PNL, care a repetat întrebarea: „Deci nimeni nu-și va pierde serviciul ca urmare a venirii Iridex?“

„Eu nu am cum să știu dacă cineva își va pierde sau nu locul de muncă. În primul rând, există și o lege, care spune că dacă sunt soț și soție și se fac disponibilizări unul singur este disponibilizat, așa este legea. Am spus că noi facem toate demersurile necesare ca acești oameni să se reangajeze, mai puțin casierele pentru care soluția de angajare este ADI ECO Dolj. Intenția este ca operatorul să-i preia pe toți“, a concluzionat Lia Olguța Vasilescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS