13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAutoritățile sunt de acord cu mutarea depozitului de gunoi de la Târgu Jiu

Autoritățile sunt de acord cu mutarea depozitului de gunoi de la Târgu Jiu

Autoritățile din Târgu Jiu sunt de acord cu mutarea depozitului de gunoi din municipiu, care poluează olfactiv localitatea. Sunt mai multe cartiere din partea de vest a orașului care sunt afectate de mirosul fetid emanat de gunoiul depus în depozitul de gunoi.

În anumite perioade, în special vara, mirosul se răspândește și în alte cartiere din municipiu. Localnicii de pe strada Slobozia și din alte zone au înființat o asociație care militează ca depozitul de gunoi să intre în legalitate sau să fie mutat în altă zonă.

A și fost găsită soluția unei foste cariere miniere, în zona Rogojelu, la distanță mai mare de zone cu populație. Primarul din Târgu Jiu, Marcel Romanescu, a declarat că este de acord cu mutarea depozitului de gunoi, condiția fiind ca și autoritățile județene să se implice în realizarea acestui lucru.

„Cunosc foarte bine problema depozitului de gunoi. Soluția este ca Garda de Mediu Gorj să traseze sarcini clare administratorului, cu termene pentru eliminarea poluării olfactive. Dacă până la ultimul termen nu se realizează acele investiții obligatorii, atunci se poate trece la închiderea depozitului.

Eu sunt de acord cu închiderea depozitului, dar trebuie să avem deschis un alt depozit în altă parte. Este un demers în care trebuie să se implice și Consiliul Județean și alte primării. Poate vom putea accesa fonduri europene pentru un nou depozit, dacă se va considera oportună investiția.

Altfel, dacă închidem depozitul actual și nu avem alternativă ne vom trezi că nu avem unde să ducem gunoiul, că nu îl primește alt depozit din regiune sau din țară”, a precizat Marcel Romanescu, edilul din Târgu Jiu. Cert este că pentru activitatea de salubritate la Târgu Jiu contractul cu Polaris este până în 2027, iar pentru activitatea de depozitare contractul este valabil până în 2033.

Protest săptămâna viitoare

Este de precizat că în cursul săptămânii viitoare va avea loc un nou protest inițiat de Grupul Civic Gorj. Reprezentanții asociației, precum și cetățeni care locuiesc pe strada Slobozia, din zona depozitului de gunoi, vor protesta în fața Primăriei Târgu-Jiu și a Agenției pentru Protecția Mediului Gorj.

Acțiunea are legătură cu poluarea olfactivă produsă de groapa de gunoi a municipiului, unde sunt aduse deșeuri și din alte județe.

„Săptămâna viitoare vom organiza un nou protest la Primăria Târgu-Jiu și la Agenția pentru Protecția Mediului Gorj. Nu înțelegem de ce nimeni nu vorbește de faptul că, la ora actuală, Polaris Mediu încalcă legislația de mediu, fapt confirmat de instituțiile statului român cu atribuții de control în sectorul de activitate. Locuitorii din Slobozia, când au dat semnături pentru construirea unui depozit de deșeuri, nu au semnat și pentru încălcarea legislației de mediu.

Nu avem nimic cu faptul că există un depozit ecologic la Târgu-Jiu. Avem probleme în momentul în care se încalcă legislația, iar depozitul este unul neconform. În plus, nu dorim gunoaiele altora în județul nostru. Ar trebui să se cunoască și faptul că acel contract, încheiat în 2006, între Primăria Târgu-Jiu și Polaris Mediu poate fi denunțat unilateral de concedent, în speță, Primăria Târgu-Jiu, fiind unul dintre articolele stipulate în contract. De asemenea, Polaris Holding este acționar cu 99% din acțiuni la Polaris Mediu. Dacă ei nu vor, noi îi putem face să remedieze problemele. Ieșiți din case! Sănătatea noastră și a copiilor este prioritară!”, conform unei informări a Grupului Civic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS