17.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalConstructorii cer mai mulți bani pentru reabilitarea grupului 5 de la SE Rovinari

Constructorii cer mai mulți bani pentru reabilitarea grupului 5 de la SE Rovinari

Complexul Energetic Oltenia va suplimenta cu 2,4 milioane de lei contractul privind reabilitarea și modernizarea grupului energetic numărul 5 de la Termocentrala Rovinari.

Este vorba de un contract încheiat cu General Turbo SA București pentru reabilitarea și modernizarea turboagregatului și a instalațiilor auxiliare. Contractul a fost semnat în luna iunie 2018.

Valoarea inițială este de 61,5 milioane de lei, din care a fost realizat 37,8 milioane de lei. Suplimentarea este de aproape 4% și este nevoie de bani pentru realizarea unor piese și echipamente. Necesitatea suplimentării contractului a apărut în urma demontării turboagregatului și observarea directă a zonelor uzate și care au nevoie de reabilitare sau chiar este necesară înlocuirea anumitor echipamente. 

Trebuia să fie gata

Grupul energetic numărul 5 de la Termocentrala Rovinari ar fi trebuit să fie finalizat încă de anul trecut. Au fost însă probleme în privința alocărilor bugetare pentru investiția respectivă.

Administrația Complexului Energetic Oltenia și-a propus să finalizeze reabilitarea și modernizarea grupului energetic numărul 5 de la Termocentrala Rovinari, până la finalul acestui an, începutul anului viitor.

Este de precizat că blocul energetic 5 de la Sucursala Electrocentrale de la Rovinari este ultimul care beneficiază de lucrări de modernizare și nu se știe dacă pe viitor va mai fi posibilă o investiție de o asemenea amploare la alt grup pe cărbune deținut de către Complexul Energetic Oltenia.

Grupul energetic numărul 5 de la Rovinari va avea durata de exploatare crescută cu 17 ani. Compania urmează să implementeze un Plan de restructurare care vizează închiderea a trei cariere miniere și a jumătate din blocurile energetice actuale.

Totodată, grupul 5 de la Rovinari va fi cel mai performant și modern dintre cele aflate în exploatare, precum și cel mai eficient și mai puțin poluant.

Termocentrala Rovinari asigură baza producției de energie pe cărbune la nivelul Complexului Energetic Oltenia, având în vedere că din procesul de producție a energiei este exclus costul cu transportul cărbunelui, carierele miniere fiind legate direct de termocentrală prin benzi transportoare. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS