7 C
Craiova
duminică, 24 ianuarie, 2021
Știri de ultima oră Local Salubritatea, obligată să spele și să dezinfecteze tomberoanele

Salubritatea, obligată să spele și să dezinfecteze tomberoanele

Operatorul de salubritate din Craiova va fi obligat de acum înainte să spele și să dezinfecteze tomberoanele de gunoi. Operația se va face la un interval de 15 zile, în perioada caldă și la o lună în perioada rece a anului. În plus acesta trebuie să mențină curate platformele de gunoi din oraș.

Aceste condiții sunt impuse de către ANRSC și au fost votate de Consiliul Local Craiova în ședința de joi. Este cunoscut faptul că, încă din anul 2012, Craiova face parte din Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Salubris Dolj”. Se mai găsesc în această Asociație comuna Almăj, Bechet, Breasta, Bucovăț, Coșoveni, Ghercești, Ișalnița, Malu Mare, Mischii, Șimnicu de Sus, Țuglui, Vârvorul de Jos.

Asociația are „ca scop înfiinţarea, organizarea, reglementarea, finanţarea, exploatarea, monitorizarea şi gestionarea în comun a unor proiecte de investiţii publice de interes zonal sau regional, destinate înfiinţării, modernizării şi/sau dezvoltării, după caz, a sistemelor de utilităţi publice aferente activităţilor serviciului de salubrizare pe baza strategiei de dezvoltare a acesteia”.

Maşina pentru spălarea containerelor
Maşina pentru spălarea containerelor

În acest an ANRSC a cerut Asociației să respecte niște prevederi mai vechi. Acestea sunt cuprinse chiar în contractul-cadru de prestare a serviciului de salubrizare a localităților aprobat prin Ordinul Președintelui A.N.R.S.C. nr.112/2007.

„Prin adresa nr. 811270/2020 A.N.R.S.C. a solicitat Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ”Salubris Dolj”, să țină seama de art. 8 lit s și t din contractul-cadru de prestare a serviciului de salubrizare a localităților aprobat prin Ordinul Președintelui A.N.R.S.C. nr.112/2007, coroborate cu dispozițiile art.18 alin. 5 din Regulamentul cadru aprobat prin Ordinul Președintelui A.N.R.S.C. nr. 82/2015 cu modificarile și completările ulterioare și modificarea”, se arăta în documentația de fundamentare a HCL.

Ce spun reglementările ANRSC

Prevederile Agenției sunt următoarele:

Salubritatea trebuie să mențină curățenia platformelor de gunoi din oraș
Salubritatea trebuie să mențină curățenia platformelor de gunoi din oraș

“s) să spele și să dezinfecteze recipientele de colectare la 15 zile calendaristice în perioada 1 aprilie-1 octombrie și la 30 de zile în restul perioadei din an;

t) să mențină în stare salubră punctele de colectare amplasate pe domeniul public și să asigure desfășurarea corespunzătoare a programelor de dezinsecție, dezinfecție și deratizare, conform programelor aprobate de autoritatea administrației publice locale”

Prin urmare, Primăria Craiova a modificat contractul pe care îl are cu SC Salubritate Craiova SRL printr-o hotărâre de consiliu, aprobată joi, 26.11.2020.

„În sensul introducerii la obligațiile S.C. Salubritate Craiova S.R.L.,ca operatorul să asigure igenizarea și dezinfecția periodică a recipienților aflați în punctele de colectare special amenajate pe domeniul public”.

Totodată, Salubritatea trebuie să:

„t) să mențină în stare salubră punctele de colectare amplasate pe domeniul public și să asigure desfășurarea corespunzătoare a programelor de dezinsecție, dezinfecție și deratizare, conform programelor aprobate de autoritatea administrației publice locale”

Platformă de gunoi
Platformă de gunoi

Față de această modificare, actualul primar al Craiovei a spus:

“Noi nu facem nimic altceva decât să respectăm Regulamentul ANRSC. Stabilim pentru operator să pună în practică aceste prevederi, impuse de ANRSC. Operatorul care face acest lucru se va ocupa de această activitate”, a precizat primarul Craiovei în ședința Consiliului Local de joi.

Același lucru se va întâmpla și în celelalte localități membre în ADI Salubris, indiferent cine este operatorul. Rămâne însă de văzut dacă această activitate, în plus se va răsfrânge în tariful perceput populației.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Liga 1 / Gaz Metan se apropie din ce...

Gaz Metan Mediaș se află într-o formă foarte bună...

ȘTIRI GdS

UE va obliga companiile farmaceutice să-şi respecte contractele de...

Uniunea Europeană va obliga companiile farmaceutice să-şi respecte contractele pe care le-au semnat pentru aprovizionarea cu vaccinuri anti-COVID-19, a declarat duminică preşedintele Consiliului European,...

10 cazuri noi de coronavirus în județul Gorj

Doar 10 cazuri noi de coronavirus au fost depistate în județul Gorj în ultimele 24 de ore. Incidența este de 0,76 cazuri de coronavirus...

Ștefan Vlădoiu: „Trecem printr-un moment mai greu“ (video)

Fundașul dreapta al Universității Craiova, Ștefan Vlădoiu, afost foarte dezamăgit de remiza cu FC Viitorul. El a admis că echipa este în criză, se...

Nicușor Bancu, exasperat: „Nu știm ce să mai facem!“...

Căpitanul Universității Craiova, Nicușor Bancu, este exasperat de situația delicată a Științei, care nu a mai cunoscut victoria de etape bune. Fundașul grupării alb-albastre...

România: 54 de decese și 1020 de pacienți în...

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că până astăzi, 17.776 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2 au decedat. În intervalul 23.01.2021 (10:00) – 24.01.2021...

România: 1.816 cazuri noi de Covid-19

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că până astăzi, 24 ianuarie, pe teritoriul României, au fost confirmate 711.010 cazuri de persoane infectate cu noul...