7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAu adus o țeapă la protestul împotriva defrișărilor ilegale

Au adus o țeapă la protestul împotriva defrișărilor ilegale

Un nou protest a avut loc la Târgu Jiu la finalul săptămânii trecute împotriva defrișărilor ilegale din județul Gorj.

Inițiatorii s-au reunit într-un grup civic intitulat „Cerem dreptate pentru păduri!”. S-au alăturat demersului inițiat de Marinela Strîmbulescu, Andrei Popete Pătrașcu, Constantin Pănescu și Valentin Cîrstea împotriva defrișărilor ilegale Asociația „Pleniceanu”, Asociația „Detecții Gorj”; Asociația „Arca Lex”; Alianța Românilor de Pretutindeni; Asociația Concesionarilor „Corneșul Mare” Rânca; Asociația „Team for Next Generation”; TransaTravel; Grupul Fermierilor Gorjeni; Organizația Special Friends, dar și ecologiști gorjeni care au înțeles importanța acestei acțiuni.

„În România se taie anual peste 31 de milioane de metri cubi de lemn din care mai mult de 20 de milioane sunt tăieri ilegale. Cerem autorităților să ia măsuri urgent împotriva tăierilor ilegale, iar pădurile să fie protejate, așa cum există în multe țări europene. Odată tăiate, pădurile nu mai pot fi aduse înapoi! Hoții de lemne sunt de neoprit. Au ucis în ultimii ani șase pădurari și au agresat peste 200. Cerem dreptate pentru pădurarii care au fost uciși de hoții de lemne! În Gorj există numeroase abateri de la lege și dorim prin acțiunea noastră, să atragem atenția asupra acestor aspecte, autorităților și instituțiilor abilitate”, a declarat Marinela Strîmbulescu, coordonatoarea Grupului civic de la Târgu Jiu.

A adus o țeapă la protest

Unul dintre participanții la protestul de sâmbătă a fost Constantin Pănescu, președintele Asociației concesionarilor din Rânca. Acesta a venit în centrul municipiului Târgu Jiu cu o țeapă din lemn, aducând aminte simbolic de vremurile în care se făcea justiție prin tragerea în țeapă.

Gorjul se află în topul județelor cu cele mai multe defrișări ilegale. Marinela Strîmbulescu, coordonatoarea Grupului Civic de la Târgu Jiu, a declarat: „Mai multe asociații și ONG-uri din Gorj s-au alăturat demersului nostru! Tot mai mulți cetățeni din toate zonele județului ne sprijină! Greenpeace România ne este alături! Masacrul pădurilor trebuie să înceteze! Mafia lemnului trebuie să plece! Gorjenii decid, autoritatea execută! Aceasta este o societate sănătoasă. Și ne putem face bine. Încă nu este prea târziu pentru pădurile noastre. Să le apărăm!”.

„Niciun candidat pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Gorj nu a inclus în programul său electoral problema defrișărilor ilegale. La fel s-a întâmplat și în celelalte județe ale țării. De ce? Întrebarea nu este retorică. Bătălia politică nu este pentru binele românilor, al comunităților locale sau al țării. Contează doar grupurile de interese ale celor care pentru următorii patru ani vor „stăpânii” peste comunele, orașele și județele României”, a declarat și Andrei Popete Pătrașcu, participant la eveniment, și președinte al Asociației „Pleniceanu”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS