21.2 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDonație din Arad pentru Muzeul Arhitecturii Populare din Curtișoara

Donație din Arad pentru Muzeul Arhitecturii Populare din Curtișoara

Muzeul Arhitecturii Populare de la Curtișoara va beneficia de o donație consistentă din partea unui arădean. Este vorba de un bărbat pasionat de istorie care în această vară a vizitat Muzeul Satului de la Curtișoara, în județul Gorj. Acesta a rămas impresionat de Cula „Tătărescu”.

Arădeanul a rămas impresionat de Cula „Tătărescu”. Este vorba de o construcție care a aparținut familiei fostului premier din perioada interbelică, Gheorghe Tătărescu, originar din Gorj. Cula este monument istoric și are o importanță arhitectonică deosebită, fiind conservată foarte bine. Clădirea a fost strămutată de la Rovinari, dintr-o zonă minieră și amplasată la Curtișoara. Este piesa centrală a Muzeului Satului amenajat aici de Consiliul Județean Gorj.

În incinta Muzeului Arhitecturii Populare se află zeci de case vechi, strămutate din diferite locuri din județul Gorj. Donația din Arad constă în obiecte și înscrisuri care au legătură cu activitatea fostului prim ministru Gheorghe Tătărescu și care vor fi depuse în cula de la Curtișoara. Directorul Muzeului Județean de Istorie Gorj, Dumitru Hortopan, a plecat în această săptămână la Arad pentru a prelua donația.

Proiect de punere în valoare de 12 milioane de euro fonduri europene

Gheorghe Nichifor, vicepreședintele Consiliului Județean Gorj, a declarat că sunt obiecte de valoare istorică. Acestea vor completa colecția de bunuri personale ale familiei Arethia și Gheorghe Tătărescu, existentă în cula care poartă același nume. Pentru Muzeul de la Curtișoara există în curs de elaborare un proiect de extindere și punere în valoare de 12 milioane de euro. Vor fi accesate fonduri europene. Autoritățile din Gorj au folosit ca model Muzeul „Astra” de la Sibiu.

A fost deja achiziționată o parcelă de teren lângă Muzeul de la Curtișoara pentru extinderea obiectivului. „Ne bucurăm că am primit această donație. În perioada următoare va putea fi văzută la Cula principal din interiorul Muzeului. Avem ca obiectiv transformarea completă a Muzeului Satului din Gorj și cu siguranță că vom vedea și mai mulți turiști în anii care vor veni. Alt obiectiv este restaurarea și punerea în valoare a Castrului Roman de la Bumbești-Jiu, tot în apropiere de Curtișoara și va fi al doilea obiectiv turistic important din apropiere și din nordul județului Gorj”, a declarat Gheorghe Nichifor, vicepreședintele Consiliului Județean Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS