21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCititorii GdS nu au fost de acord ca personalul clerical şi voluntarii să aducă Paştele din casă în casă

Cititorii GdS nu au fost de acord ca personalul clerical şi voluntarii să aducă Paştele din casă în casă

Cititorii GdS au răspuns la întrebarea privind modul în care ar vrea să primească Lumina Sfântă. Credincioşii ortodocşi au fost puşi, anul acesta, într-o situaţie nemaiîntâlnită până acum, fiind obligaţi să petreacă sărbătorile pascale în condiţii de distanţare socială.

Dacă vizitele la rude şi prieteni au fost tăiate mai demult de pe listă, s-a pus problema cum se vor împăca lucrurile cu cele sfinte, cum va arăta slujba de Paşte, cum vor fi împărţite Sfintele Paşti şi Lumina, fără de care, în ortodoxie, nu există Înviere. 

În zilele premergătoare sărbătorii, s-a iscat o adevărată isterie pe această temă.
Credincioşii practicanţi s-au arătat total nemulţumiţi de limitarea accesului la biserică în noaptea de Paşte şi făceau apel la preoţii din parohii şi, prin aceştia, la BOR să redeschidă bisericile măcar în noaptea de Înviere. 

Autorităţile în materie de sănătate publică se pronunţau categoric împotriva unei astfel de măsuri, considerând că o slujbă de Paşte, chiar şi în condiţii de distanţare socială, reprezintă un risc prea mare pentru populaţie. 

Cititorii GdS nu au fost de acord cu modul în care s-a primit în acest an Lumina Sfântă

În miercurea Paştelui, ministrul de Interne, Marcel Vela, i-a liniştit pe credincioşi, prezentându-le care va fi planul, agreat şi de BOR: angajaţii MAI vor ajuta la împărţirea celor sfinte. Sfintele Paşti, pâinea binecuvântată şi stropită cu agheasmă şi vin, urma să fie pregătită de către preoţi, în fiecare parohie, în ziua de joi.

Vineri şi sâmbătă, în intervalul 7.00-17.00, sub paza jandarmilor, credincioşii mergeau fiecare să o ridice, dintr-un loc special amenajat. Erau sfătuiţi să scrie în declaraţia pe propria răspundere că merg să ridice Sfintele Paşte. Cu jandarmii urma să se întâlnească şi în noaptea de Paşte, când aceştia ar fi trebuit să împartă Lumina Sfântă la fiecare casă, la fiecare scară de bloc.

Pentru a vedea ce cred cititorii despre acest lucru, GdS a făcut un sondaj rapid pe site-ul www.gds.ro. I-am întrebat dacă sunt de acord ca personalul clerical și voluntarii să aducă Paștele și Lumina Sfântă din casă în casă, iar răspunsul a fost majoritar negativ.

Din cele aproape 2.000 de voturi, peste 1.300 au fost împotrivă, iar circa 600 de cititori au fost de acord cu acest lucru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS