10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateScandal Giugea - Genoiu pentru scaunul de primar. Pensionarii îl preferă pe... Marian Vasile

Scandal Giugea – Genoiu pentru scaunul de primar. Pensionarii îl preferă pe… Marian Vasile

Scandal Giugea – Genoiu pentru scaunul de primar. Pensionarii îl preferă pe… Marian Vasile. Deputatul PNL de Dolj Nicolae Giugea şi primarul Mihail Genoiu au oferit „faza zilei“ în dezbaterea publică a bugetului de venituri şi cheltuieli al municipiului Craiova pentru anul 2020. Cei doi s-au contrat dur, dar savuros, miza fiind până la urmă scaunul de primar al Craiovei. Asta în timp ce Marian Trifan, reprezentantul pensionarilor din Craiova, a spus că el l-ar prefera ca primar al Craiovei pe consilierul local PNL Marian Vasile. 

Totul s-a întâmplat vineri, în sala mare a Primăriei Craiova, unde proiectul de buget a fost dezbătut aproape patru ore. De fapt, mai mult de două ore a durat prezentarea veniturilor şi cheltuielilor anului 2020. Plus programul de investiţii din acest an, în prezentarea primarului Mihail Genoiu. Edilul a explicat, în mare, ceea ce GdS a prezentat în această săptămână în articolul „Ce investiţii a pregătit Primăria Craiova pentru 2020“ sau în cel în care s-a vorbit de cele patru noi intersecţii semaforizate studiate de autorităţile locale. 

Concluzia a fost că pentru secţiunea de dezvoltare au fost prevăzuţi 215.272.000 de lei, adică un procent de 32,11% din totalul cheltuielilor de 670.371.000 de lei. Diferenţa de 455.099.000 de lei, adică un procent de 67,89%, ar reprezenta cheltuielile de funcţionare ale primăriei.

Genoiu a trecut în vedere investiţiile din 2020, în mare parte cele demarate anul trecut (stadionul de atletism, podul de la triaj ş.a.) şi a insistat pe asfaltarea străzilor, unde ar fi alocaţi anul acesta 71 de milioane de lei. După care au luat cuvântul cetăţenii din sală. 

Cum a debutat scandalul Giugea – Genoiu

Discuţiile au degenerat în momentul în care şi-a spus punctul de vedere deputatul PNL de Dolj Nicolae Giugea. Acesta a acuzat executivul că prezintă numai studii de fezabilitate şi proiecte tehnice, susţinând că „acestea nu sunt investiţii“.

Giugea s-a interesat de Planul Urbanistic General, afirmând că „nimeni nu ştie limitele Craiovei“. „Sunt oameni care stau pe aceeaşi stradă, pe aceeaşi parte, dar unii plătesc impozite la Craiova şi alţii la Podari“, a adăugat Giugea. 

Acesta a continuat discursul, de data asta cu adresă directă către primarul Genoiu. „Principala cauză a poluării în Craiova nu este praful, aşa cum aţi spus, ci traficul auto. Autobuze pe motorină nu mai cumpără nimeni, decât Bucureştiul şi Craiova. Străzile pe care spuneţi că le spălaţi, de fapt doar le stropiţi. Eu stau în Craioviţa Nouă, un cartier de mărimea Slatinei, dar nu există aici decât o Policlinică. Spuneţi că extindeţi Cimitirul Nord, ia interesaţi-vă dacă vă permit normele în vigoare“, au fost solicitările deputatului PNL de Dolj. 

Genoiu către Giugea: Cu faţa asta de comunist goniţi oamenii din oraş!

Tirul lui Nicolae Giugea l-a scos din sărite pe Mihail Genoiu, care a ripostat în termeni duri. „Eu am dat salarii la 400-500 de oameni la viaţa mea, dumneavoastră toată viaţa doar aţi distribuit salarii. Sunteţi cumva în precampanie electorală? Ați fost prefect, ce aţi făcut pentru graniţele Craiovei? Spuneţi de autobuzele diesel. În toată lumea se cumpără, nu doar la noi sau în Europa!“, a replicat Genoiu. „Poate prin China, pe unde vă plimbaţi dumneavoastră!“, a sărit Giugea.

Scandal Giugea - Genoiu pentru scaunul de primar. Pensionarii îl preferă pe... Marian Vasile
Scandal Giugea – Genoiu pentru scaunul de primar. Pensionarii îl preferă pe… Marian Vasile

Genoiu nu s-a lăsat. „Nu știu dacă aveți habar de tehnologie, de autobuze, de Euro 6. Nu mai vorbiți de ce nu înțelegeți! Spuneți numai aberații“, a spus edilul. Vizibil iritat, Giugea a replicat: „Ați cumpărat autobuze cu comision negociat! Cât a fost comisionul?“.

Dați dumneavoastră comision la BERD și vă ridică imediat. Vorbiți numai aberații comuniste. Cu faţa asta de comunist goniţi oamenii din oraş! Tânjiți după scaunul ăsta? Nu ați venit cu nicio propunere concretă pe buget, doar cu chestii abstracte. Vă faceți campanie“, a replicat Mihail Genoiu, în aplauzele unora din sală.

Nu după scaunul dumneavoastră, ci după cel de primar pe care nu știu pentru cine îl păstrați! Și nu mai puneți salariații primăriei să vă aplaude“, a ripostat Giugea. Supărat, acesta s-a ridicat în picioare, a mai apostrofat odată executivul, cerând să refacă tot bugetul, după care a părăsit sala.

Ce au mai cerut cetățenii

Dezbaterea a continuat, pentru că și alți craioveni și-au spus păsurile.

Legat de străzi (Macului, Craiovei, Sărarilor), de intersecția Carol I cu Calea București, de locurile de joacă (din Sărari), de platformele de gunoi, de cartierul Rovine 2, de un referendum în cazul Kozlodui, de investițiile în sănătate, de programul de fertilizare in vitro sau de calitatea aerului din Craiova.

Scandal Giugea – Genoiu. Când doi se ceartă, al treilea câștigă?

În cadrul dezbaterii a luat cuvântul și Marian Trifan, preşedintele Asociaţiei Pensionarilor Civili „Mihai Viteazul“ Craiova. Acesta a cerut o copertină la Clubul Pensionarilor și o alta în Parcul Crizantemelor, unde joacă șah pensionarii. Apoi a vorbit despre gratuitatea pensionarilor pe mijloacele de transport în comun. El a cerut o mărire a plafonului pensiei de la care un pensionar poate circula gratuit (1.700 de lei, față de 1.553 cât este acum) și o reducere a vârstei de la care pensionarii se bucură de gratuitate pe mijloacele de transport în comun – de la 70 de ani la 65 de ani.

Trifan a mai precizat că dacă nu se rezolvă acum aceste probleme, se vor rezolva cu siguranță după alegerile locale, când „primar va fi Marian Vasile“. Consilierul local PNL Marian Vasile este unul dintre candidații interni ai PNL la Primăria Craiova, la fel ca Nicolae Giugea. Reprezentantul pensionarilor din Craiova, Marian Trifan, a spus că este alături de Vasile în cursa pentru primărie.

Marian Trifan (stânga) și Marian Vasile la dezbaterea pe buget de la Primăria Craiova
Marian Trifan (stânga) și Marian Vasile la dezbaterea pe buget de la Primăria Craiova

De altfel, Marian Vasile a și luat cuvântul în dezbatere, anunțând că va ține cont de solicitările cetățenilor și le va transforma în amendamente, în Consiliul Local și comisiile de specialitate.

Ţin să-i felicit pe craiovenii care au participat la această dezbatere. Pe dumneavoastră nu vă felicit (Mihail Genoiu – n.r.), pentru că încă sunt de părere că această dezbatere trebuia promovată mult mai intens, aşa cum promovaţi multe lucruri mai mărunte. Mai mult decât atât, dezbaterea publică a unui proiect atât de important cum este bugetul oraşului trebuia făcută într-o zi de weekend“, a spus Vasile. „La anul aşa o să facem“, a răspuns primarul Genoiu. „La anul o să o fac eu“, a replicat Marian Vasile. 

Marian Vasile: Problemele ridicate de cetățeni se vor regăsi în rectificarea bugetară din toamnă

Consilierul local PNL a mai adăugat că amendamentele consilierilor locali din PNL vor fi depuse în scris.

Vreau să-i asigur pe toţi cetăţenii care au luat cuvântul că dacă nu vom regăsi propunerile dânşilor în proiectul de buget le vom transforma noi în amendamente. Dacă nici atunci nu le vom regăsi în buget, cu siguranţă că problemele ridicate de dânşii se vor regăsi în rectificarea bugetară din toamnă, pe care o vom face noi, alianţa de dreapta în consiliul local“, a conchis Marian Vasile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS