17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCititorii GdS au votat: Poliţia Locală nu trebuie desfiinţată

Cititorii GdS au votat: Poliţia Locală nu trebuie desfiinţată

Poliţia Locală nu trebuie desfiinţată. Aceasta a fost părerea majorităţii cititorilor Gazetei de Sud, care au ales să participe la sondajul lansat de cotidianul nostru în perioada 23 ianuarie – 30 ianuarie. Şi nu au fost deloc puţini.

Aproape 32.000 de cititori au răspuns cu „DA“ sau „NU“ la întrebarea „Credeţi că Poliția Locală ar trebui desfiinţată?“ postată pe site-ul GdS. Majoritatea a fost de partea poliţiei locale. Astfel, dintr-un total de 31.844 de votanţi, 26.726 (adică un procent de 83,9%) au răspuns cu „NU“. Restul voturilor – 5.118 (16,1%) au fost pentru desfiinţarea poliţiei locale.

Cât de utilă este Poliţia Locală într-o comunitate? De asta ne putem da seama din raportul privind rezultatele obţinute de Poliţia Locală Craiova în anul 2019, prezentat în şedinţa de luna trecută a Consiliului Local. De aici am aflat, de exemplu, că anul trecut polițiștii locali din Bănie au dispus măsura de ridicare a 4.680 de autovehicule, care au încălcat prevederile legale. Dintre acestea, 608 au fost ridicate de pe trecerile de pietoni, 350 – pentru că ocupau ilegal locurile special amenajate pentru persoanele cu handicap, alte 56 de maşini fiind ridicate de pe pistele pentru bicicliști.

Totodată, polițiștii locali au efectuat, în 2019, un număr de 8.846 de verificări în baza de date a MAI. Şi anume, 5.120 de verificări de persoane, 3.412 verificări de autovehicule şi 314 verificări de permise de conducere auto.

Poliţia Locală, amenzi de peste 9 milioane de lei în 2019

Tot anul trecut, Poliţia Locală Craiova a aplicat 18.268 de sancțiuni contravenţionale (14.976 – amenzi și 3.292 – avertismente). Valoarea totală a amenzilor a fost de 7.400.735 de lei. Şi asta nu e tot.

În urma acţiunilor de control la punctele de lucru ale agenților economici care dețin firme luminoase, terase sezoniere sau copertine fără documentațiile prevăzute de lege, poliţiştii locali au aplicat 450 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală 1.554.300 de lei.

De asemenea, polițiștii cu atribuții în domeniul comercial au dispus, în 122 de cazuri, confiscarea mărfurilor pentru care comercianții nu au prezentat documente de proveniență. În acest sens, anul trecut au fost confiscate peste 3.200 de perechi de încălțăminte second-hand, 450 de articole de îmbrăcăminte second-hand, 900 de produse cosmetice și parfumuri, 1.650 de articole de gablonțărie (ceasuri, ochelari, mărgele ș.a.), 560 de articole electrice, electronice și pentru telefonia mobilă (încărcătoare, adaptoare, cabluri, conectori, huse, stickuri etc.), 125 de produse de marochinărie (genți, curele, portofele etc.) și 250 de alte produse (jucării, produse casnice și electrocasnice).

Valoarea totală a bunurilor confiscate a fost de aproximativ 51.000 de lei. În fine, tot la capitolul bunuri confiscate în 2019 pot fi trecute şi cele 38 de căruţe. Asta având în vedere că în Craiova este interzisă circulaţia vehiculelor cu tracțiune animală.

Cât costă funcţionarea Poliţiei Locale

De la sfârşitul anului trecut, Poliţia Locală Craiova s-a înnoit la capitolul vehicule. Instituţia a achiziţionat un autoturism electric, care a costat peste 30.000 de euro. Plus alte cinci autoturisme dotate cu sisteme de avertizare sonoră și luminoasă, care au costat 70.500 de euro. Noile mașini ale Poliției Locale au fost „inaugurate“ la parada de 1 Decembrie.

Autoturismul electric achiziţionat de Poliţia Locală Craiova
Autoturismul electric achiziţionat de Poliţia Locală Craiova

Activitatea Poliţiei Locale este finanţată de la bugetul local. Poliţia Locală Craiova a consumat, anul trecut, peste 27 de milioane de lei pentru funcţionare. În bugetul de venituri şi cheltuieli al municipiului Craiova pentru anul 2020, la capitolul „Ordinea publică“, de unde este finanţată activitatea Poliţiei Locale, au fost prevăzuţi 34 de milioane de lei.

Legat de activitatea Poliţiei Locale Craiova, cetăţenii nu s-au declarat de acord cu un singur lucru. Asta dacă este să ne luăm după comentariile postate pe reţelele de socializare. Cu faptul că poliţiştii locali sunt puşi să păzească panourile electorale, de fiecare dată când au loc alegeri. Mai exact, poliţiştii stau de pază la panouri 24 de ore din 24, pentru a asigura integritatea afişelor electorale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS