21 C
Craiova
sâmbătă, 19 septembrie, 2020
Știri de ultima oră Local Gorj Căsuțe de lectură, amplasate pe străzile din Novaci

Căsuțe de lectură, amplasate pe străzile din Novaci

Câteva căsuțe de lectură vor fi disponibile pe străzile din orașul gorjean Novaci. Voluntarii novăceni lucrează încă din vara acestui an la proiectul „Biblioteca Stradală“, proiect în cadrul căruia în cursul săptamânii viitoare se finalizează activitatea de voluntariat „Căsuța de lectură“.

Voluntarii, care doresc să rămână în anonimat, au colectat cărți prin donații și au vopsit cele patru căsuțe oferite de Primăria orașului Novaci.

În orașul Novaci sunt montate patru căsuțe de lectură: una la Centrul de Îngrijire a Persoanelor Vârstnice de pe strada Ocolului; două la Spitalul Orășenesc Novaci și una în autogara Novaci (stația de autobuze).

Genurile de carte primite prin donație: literatură pentru copii, lucrări de literatură clasică (universală), cărți polițiste și de aventură, cărți cu caracter istoric, toate ușor de parcurs ca posibilitate de înțelegere a mesajului transmis prin conținutul scris, cu scris format mai mare.

Se acceptă și cărți de colorat pentru copiii din spital, jocuri logice, rebus, cu condiția să fie într-o stare acceptabilă.

Proiect susținut de Casa de Cultură

Casa de Cultură din Novaci, Primăria și Consiliul Local Novaci vin cu acest proiect pentru dezvoltarea gustului pentru lectură, alimentarea și întreținerea îndeletnicirii de a citi pentru persoanele aflate în suferință (bolnavi interni ai spitalului din localitate sau vârstnici de la Centrul de Îngrijire a Persoanelor Vârstnice).

„Căsuța de lectură propune folosirea lecturii ca terapie, dar și ca modalitate de petrecere a timpului în care bolnavul, copil sau vârstnic, este internat.

Novaciul beneficiază de o bibliotecă orășenească foarte bine dotată și întreținută, dar accesul pentru aceste categorii de oameni este practic imposibil din cauza incapacității multora de deplasare, a distanței și a programului tratamentelor.

Două căsuțe vor fi montate așadar la spital și vor fi dotate atât cu cărți pentru copii de toate vârstele, cât și cu cărți pentru adulți. În stația de autobuz se va monta doar o căsuță, care va fi dotată cu cărți potrivite vârstei de 12-18 ani.

Cei care au inițiat acest proiect doresc să crească numărul cititorilor tineri, navetiștii să aibă o altă preocupare decât telefonul, în timpul petrecut pentru a aștepta un mijloc de transport.

Dacă anumite exemplare nu vor mai fi returnate, considerăm că activitatea noastră reprezintă totuși un câștig social, cartea a fost folosită.

Pentru copiii din spital care nu știu să citească, Căsuța de lectură are nevoie de cărți cu animale, plante, cu povești ilustrate. Dacă sunt persoane dornice să doneze cărți pentru Căsuța de lectură, cei de la Casa de Cultură din Novaci îi așteaptă“, conform unui comunicat al Centrului pentru Promovarea Culturii Tradiționale Gorj.

Regulamentul de utilizare:

  1. Iei o carte, o citești și o pui la loc sau aduci alta la schimb!
  2. Iei cartea dorită, aranjezi frumos cărțile rămase și închizi cu grijă ușa!
  3. Îngrijește cărțile împrumutate și ai grijă să le returnezi în perfectă stare!
  4. Îngrijește căsuța și dacă observi că se degradează contactează coordonatorul de proiect la telefonul scris în colțul din stânga.
  5. Dacă ai cărți și vrei să le donezi, adu-le la Casa de Cultură Novaci!
  6. Scrie pe cărțile donate un mesaj „de suflet“ pentru cititor!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Liga 2 / CSM Slatina a spart gheaţa! Pandurii...

CSM Slatina a bifat primul succes din...

ȘTIRI GdS

UPDATE: Ce s-a întâmplat la nunta de rromi din...

Poliția a revenit cu detalii în scandalul provocat de organizarea nunții de rromi din cartierul Meteor din Târgu Jiu.

Târgu Jiu: Nuntași amendați pentru nerespectarea măsurilor împotriva Covid-19

Organizatorii unei nunți din cartierul de rromi Meteor, din Târgu Jiu, au fost amendați vineri seară de poliție. Potrivit IPJ Gorj, a...

Lions Club Craiova a sărbătorit 30 de ani de...

Mai mulţi voluntari au ajuns astăzi în comuna Leu pentru a sărbători 30 de ani de activitate și voluntariat a LIONS CLUB...

Craiova văzută de pe bicicletă, în Săptămâna Europeană a...

Craiova văzută de pe bicicletă, în Săptămâna Europeană a Mobilității. Evenimentul va avea loc în Bănie, în zilele de 19 și 20 septembrie.

Campania Selfie-ul pe tren nu ia like-uri, ia vieți,...

Poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, Biroului de Siguranţă Şcolară şi ai Serviciului Judeţean de Poliţie Transporturi  Mehedinţi au desfăşurat...

Râmnicu Vâlcea: Sala de Festivităţi a Colegiului Naţional ”Mircea...

Primarul Mircia Gutău a inaugurat Sala de Festivităţi modernizată a Colegiului Naţional ”Mircea cel Bătrân” – cu această ocazie, a fost dezvelit...