Acasă Local Gorj O nouă ediție a Festivalului Castanului a avut loc la Tismana

O nouă ediție a Festivalului Castanului a avut loc la Tismana

-

Cea de-a șaptea ediție a Festivalului Castanului a avut loc la finalul săptămânii trecute în orașul Tismana, în județul Gorj. Sute de persoane au participat la manifestările cultural-artistice organizate de Primăria și Consiliul Local din Tismana. Festivalul Castanului a fost marcat printr-un spectacol de muzică populară susținut de tinerele talente din localitate. Turiștii s-au bucurat de castanele proaspăt coapte sau fierte sau de tradiționalul piure de castane preparat de gospodinele locului. Primarul oraşului Tismana, Marian Slivilescu, a organizat şi în acest an Festivalul Castanului pentru ca oamenii să nu uite arborele reprezentativ pentru localitate, care are o vechime de 600 de ani. Aproape 400 de porţii de castane au fost împărţite gratuit participanților la eveniment.


Târg de produse tradiționale

În cadrul Festivalului a avut loc un târg de produse tradiționale, de la care nu au lipsit covorul oltenesc țesut la Tismana și iile sau costumele populare specifice zonei Gorjului. De asemenea, au fost expoziții de desene sau meșteșuguri realizate de elevii de la școlile din Tismana. Din păcate, sărbătoarea castanului este umbrită, an de an, de faptul că acest arbore este măcinat de o boală la nivelul scoarței. „Este o manifestare pe care o ținem tot timpul la jumătatea lunii octombrie pentru a le aminti tismănenilor și, în special copiilor, că arborele emblemă pentru noi, tismănenii, castanul, trebuie ajutat să rămână pe dealurile noastre și să se bucure și generațiile viitoare de fructele sale. El se află de vreo 20 de ani într-o suferință mare. Este vorba de cancerul de scoarță, adus din afara României“, a declarat Marian Slivilescu, primarul localității. În ultimii ani, la Tismana s-a aflat în derulare un program al Agenției pentru Protecția Mediului Gorj care a urmărit aplicarea de tratamente la arborii bolnavi și refacerea plantațiilor de castan de pe dealurile din zonă. La Tismana există cele mai întinse păduri de castan din Gorj și din Oltenia.

ȘTIRI VIDEO GdS

Tenis de Masă /Competițiile au fost sistate până pe 30 iunie

Federaţia internaţională de Tenis de Masă (ITTF) a decis, în contextul răspândirii pandemiei de coronavirus, să prelungească cu două luni suspendarea...