Acasă Local Operaţiunea „Taurul fioros“ într-o comună din Olt

Operaţiunea „Taurul fioros“ într-o comună din Olt

-

Operațiune-șoc într-o comună din Olt, după ce un taur periculos a rănit un bărbat și a înspăimântat o comunitate. Animalului i-au fost tăiate picioarele, cel mai probabil de viu, pentru a putea fi preluat și dus la abator.

Taurul furios, liber pe tăpşan

Taurul a început să facă probleme în localitatea Topana, din județul Olt, cu mai puțin de o lună în urmă, când sătenii s-au plâns la poliție și la primărie că le sunt distruse culturile. Totul a culminat miercuri seară cu rănirea unui vârstnic din localitate, care în prezent este internat în spitalul din Slatina cu multiple plăgi și fracturi. Primarul Gheorghe Barbu spune că a bătut la ușile mai multor instituții pentru a rezolva problema, în cele din urmă apelând la samsari, care au folosit metode barbare pentru a domoli taurul și a-l urca în mașină.

„Mai demult există situația, dar nu era așa pericol. Adică distrugea culturile, se ducea prin porumb, n-avea probleme cu oamenii. Acum, de câteva zile, am auzit c-a devenit periculos. Proprietarul e în mijlocul satului, un bărbat de 60 și ceva de ani, 70, cam senil, așa. Nu-l mai poate îngriji, pentru că nu mai poate să-l prindă. A scăpat de sub control, e un animal în libertate, dar care nu mai există în momentul ăsta. Astăzi (joi – n.r.) am chemat niște băieți care se ocupă, samsari le zicem noi, l-au luat ăia și l-au dus la abator. I-a dat banii cât a zis și…“, a declarat primarul. El a detaliat metoda aplicată de samsari pentru a domoli animalul: „Cu toporul, i-au tăiat picioarele și l-au urcat în mașină, serios…“.

Pentru că proprietarul nu putea fi convins de bunăvoie să-și cedeze animalul periculos, s-a folosit o strategie care a dat, în cele din urmă, roade.

„Am venit noi toți, primăria, poliția, fata de la veterinar, și l-am amenințat (pe proprietar – n.r.), că-l băgăm în pușcărie… L-am speriat și a acceptat să-l vândă, că nu voia să renunțe la el, pentru că mai veneau oameni cu vaci la montă și mai lua și el câte-un ban. Îi convenea ideea, că mai lua câte-un ban de bere, deși are și pensie…“, a mai spus primarul.

Primarul se plânge că nu l-a ajutat nimeni

Până a se ajunge la această soluție extremă, spune primarul, s-a cerut sprijin la mai multe instituții, în speranța că cineva se va implica și animalul periculos ar putea fi tranchilizat. „Am vorbit cu toți cei care am considerat eu că pot să mă ajute și nimeni nu m-a ajutat. Pompierii – nu, jandarmii – nu, poliția – l-a amendat pe proprietar și ce-a rezolvat?… Am vorbit și la prefectură și au zis că n-au ce să facă, să vedem ce rezolvăm în plan local. Direcția Sanitară a zis că nu, a venit un doctor p-aici, dar s-a uitat și-a plecat. Au zis că ei sunt în alertă maximă cu pesta. (…) Eu m-am gândit că găsim pe cineva să-l tranchilizeze, îl legam, îi făceam ceva, dar…“, a mai spus primarul, menționând că în curtea acestui proprietar, care a obținut de la samsari 2.500 lei pentru animalul vândut, mai sunt câteva vaci, ținute în condiții rele, de care medicul veterinar știe, reușind să le înregistreze de curând. „Mai are niște vaci, și ălea sunt chinuite, abia acum am reușit să le înregistrăm, că erau neînregistrate… Dar pe el (pe taur – n.r.) n-am putut, am stat toată ziua și n-am putut“, a mai spus primarul.

ȘTIRI VIDEO GdS

Afaceri de succes. Serpico accelerează pedala în business, cu vehicule electrice Volkswagen

Gazeta de Sud. Împlinim 25 de ani. Spunem povestea a 25 de firme. În acest an, pe 15 martie, cotidianul Gazeta de Sud împlineşte 25 de ani de când primul număr al ziarului a văzut lumina tiparului. Cu această ocazie, oferim oportunitatea ca 25 dintre cei mai fideli colaboratori ai Gazetei de Sud din mediul de business să se prezinte în paginile ziarului.

Centru de izolare pentru coronavirus, în buza liceelor

Autorităţile doljene au stabilit ca la nivelul judeţului Dolj să existe două centre de izolare pentru pacienţi suspecţi de infecţie cu coronavirus....

Horoscop

Berbec S-ar putea să simţiţi o nelinişte, în urma unor evenimente din trecutul apropiat. Analizaţi bine situaţia, cereţi sfaturi celor apropiaţi, persoanelor...