6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSute de locuri la clasele profesionale au rămas neocupate

Sute de locuri la clasele profesionale au rămas neocupate

Sute de locuri la clasele profesionale din județul Gorj au rămas neocupate. În prima etapă de accedere în învățământul liceal au fost admiși 2.017 elevi și au fost respinși 124 de candidați. Potrivit Marcelei Mrejeru, inspectorul școlar general din județul Gorj, mai sunt 55 de locuri libere la învățământul vocațional și foarte multe locuri libere la învățământul profesional.

Marcela Mrejeru, șefa Inspectoratului Școlar Județean Gorj, a precizat că au rămas neînscriși la liceu 124 de elevi, la care se adaugă corigenții și cei cu situația școlară neîncheiată. În total, pentru cea de-a doua etapă a admiterii la liceu vor fi 252 de elevi.

Astfel, s-ar putea ocupa și locurile rămase libere și va putea fi realizat planul de școlarizare propus, după cum a spus Marcela Mrejeru. În momentul de față, toate colegiile și-au constituit clasele de liceu, mai puțin clasele profesionale, unde există destule locuri libere.

Lipsă de interes și de copii

Șefa Inspectoratului Școlar Județean Gorj a mai declarat că absolvenții clasei a VIII-a nu mai sunt interesați de învățământul profesional și multe locuri au rămas neocupate. Mrejeru speră ca acestea să fie ocupate la cea de-a doua repartizare.

Sunt locuri de electrician și specialist în mase plastice, calificări propuse în învățământul dual și pentru care există locuri de muncă disponibile în județ și nu numai. Între unitățile de învățământ unde există locuri disponibile la învățământul profesional pot fi amintite: Colegiul „Gheorghe Magheru“, Colegiul „Ion Mincu“, Colegiul Energetic, Colegiul Tehnic din Rovinari și cel din Mătăsari.

La Turburea există o clasă profesională din două. Nici la colegiul din Bâlteni nu a fost constituită o clasă de profesională. Potrivit inspectorului școlar general, în ultimii ani a crescut și media de admitere la liceu. Astfel, cel puțin la unitățile de învățământ din Târgu Jiu nu a existat medie sub 5 în ultimii ani.

Nu s-a mai intrat la liceu cu medii de 2 și 3. Medii mai mici sunt în liceele din județul Gorj. Este adevărat că de la an la an numărul absolvenților de gimnaziu este într-o continuă scădere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS