21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljO toaletă atât de mică pentru nevoi atât de mari la Judecătoria Craiova

O toaletă atât de mică pentru nevoi atât de mari la Judecătoria Craiova

Toaleta publică din vecinătatea Judecătoriei Craiova este închisă

Situaţie neplăcută la Judecătoria Craiova: grupul sanitar a crăpat la propriu, de aproape o lună, iar justiţiabilii sunt puşi înt-o situaţie jenantă şi neplăcută totodată. Unii dintre ei se plâng că au fost nevoiţi să părăsească sediul instanţei şi să alerge prin oraş în căutarea unei toalete. Oameni de vârste şi condiţii sociale diferite au ajuns să-şi facă nevoile pe la colţurile instituţiei sau prin parcarea învecinată. Iată ce experienţă a avut un craiovean care în urmă cu ceva timp a trecut pragul instanţei de judecată, fiind parte într-un proces. „La Judecătoria Craiova, grupul sanitar este închis de o lună sub motiv că este defect. Gândiţi-vă, sunt oameni bătrâni, bolnavi. Ce fac? Îşi fac nevoile pe lângă instituţie sau fac pe ei? Eu, de exemplu, am fost pus într-o astfel de situaţie şi am fost nevoit să iau maşina, să fug acasă. Partea proastă e că nici toaleta publică de lângă Judecătorie nu funcţionează. Este o instituţie publică şi în mod normal trebuie să existe un WC pentru public“, spune în sesizarea sa Mihai Moraru.
Problema toaletei este ridicată şi de avocaţi, deşi aceştia folosesc mai rar grupul sanitar din incinta instanţei. „Toaleta este defectă şi, prin urmare, accesul este restricţionat cam de o lună. Am înţeles că există varianta unei toalete ecologice, aflate în afara clădirii. Pentru persoanele care vin la procese este utilă. Sunt oameni care vin din mediul rural, din alte localităţi. Este o necesitate şi este firesc să existe o toaletă într-o astfel de instituţie“, este de părere un avocat.
Într-adevăr, pe uşa singurului grup sanitar din incinta Judecătoriei Craiova stă scris cu majuscule „DEFECT“, iar intrarea este blocată cu câteva stinghii de lemn. Situaţia este cunoscută de reprezentanţii instanţei. „Grupul sanitar din incinta instituţiei şi care deserveşte publicul este defect. Este o defecţiune majoră, deoarece conducta de canalizare este spartă şi trebuie înlocuită. Tribunalul Dolj, care este ordonatorul principal de credite, a contactat o firmă şi aceasta a început deja lucrările. Sunt, însă, lucrări de durată, fiindcă trebuie schimbată toată coloana de canalizare, atât cea din clădire, cât şi cea din exterior. Între timp, am înţeles că a fost amplasată o toaletă ecologică în imediata vecinătate a Judecătoriei, pentru folosinţa publicului“, a precizat Nicoleta Popescu, purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Craiova.
Administraţia locală craioveană a găsit o soluţie de urgenţă pentru rezolvarea acestei situaţii. În primul rând, regia care are în administrare domeniul public a adus în zonă o toaletă ecologică pentru o perioadă scurtă de timp. În al doilea rând, aceeaşi administraţie locală promite să aducă în stare de funcţionalitate toaleta publică adiacentă Judecătoriei, în sensul că aceasta va fi reparată şi modernizată pe acordul-cadru. „Toaleta publică din imediata apropiere a Judecătoriei Craiova va fi modernizată cu fonduri de la bugetul local pe acordul-cadru. Recent, aici s-a făcut curăţenie şi s-au debarasat materialele depozitate ilegal în acest spaţiu. În perioada următoare, locaţia va fi reparată şi redată publicului“, a precizat Lucian Prejbeanu, consilierul de imagine al primarului Craiovei.

RAADPFL a adus în zonă o toaletă ecologică

Doar o uşă de acces

Acelaşi craiovean ne-a mai sesizat altă situaţie întâlnită la Judecătoria Craiova, şi anume una dintre uşile de acces în clădire este blocată. „Alt aspect despre care vreau să fac vorbire este una din uşile de acces în Judecătorie: cea dinspre McDonalds este blocată. Prin urmare, ocoleşti clădirea ca să ajungi la cea de-a doua intrare, că prin faţă intră judecătorii, avocaţii. Acum două săptămâni, două bătrâne, una în baston şi alta cu un cadru matalic, au pierdut zeci de minute ca să ocolească imobilul şi să ajungă la cea de-a doua intrare“, povesteşte Mihai Moraru.
Este cunoscut că în Judecătorie există pentru justiţiabili două căi de acces, situate pe părţile laterale ale imobilului. Numai că de la o vreme una dintre uşi a fost blocată pe motiv de „siguranţă“. Ce înseamnă acest lucru? Intrările în clădire au fost dotate cu sistem de securitate, dar Judecătoria a primit doar două astfel de sisteme: unul a fost montat la intrarea principală, iar cel de-al doilea la una din uşile laterale. A treia ușă a fost încuiată. „Menţionez că aceste sisteme de siguranţă sunt achiziţionate şi distribuite de ordonatorul de credite, în speţă Tribunalul Dolj. La Judecătoria Craiova au ajuns două astfel de sisteme. În plus, de la Jandarmerie ni s-a transmis că nu au suficiente efective pentru paza sediilor instanţelor judecătoreşti. Totodată, aceste uşi sunt foarte uzate. Acestea sunt motivele pentru care acea uşă de acces este închisă“, a precizat purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Craiova, Nicoleta Popescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS