5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSindicaliştii din industria craioveană, protest în Bucureşti (Video)

Sindicaliştii din industria craioveană, protest în Bucureşti (Video)

Sute de membri de sindicat de la Ford, Avioane Craiova, Cummins Generator Technologie s-au alăturat sindicaliştilor de la Dacia şi de la alte unităţi din industria prelucrătoare. Ei cer introducerea unor contracte colective pe ramură, atât în industria constructoare de maşini şi altele adiacente, cât şi din industria de apărare.

Mai mulţi sindicalişti de la sindicatele Ford Automobile Craiova, Avioane Craiova şi Cummins Generator Technologie au protestat, ieri, la Bucureşti, în faţa sediului guvernului, alături de reprezentanţi de la Sindicatul Automobile Dacia şi de la alte sindicate din ţară din ramura constructuctoare de maşini, construcţii metalice, şantiere navale şi altele ce fac parte din Federaţia Industriall BNS şi alte federaţii reunite sub denumirea Alianţa Federaţiilor Industriale (AFI). Principala revendicare a sindicaliştilor este legată de Legea nr. 62/2011 privind dialogul social. Ei solicită introducerea contractului colectiv de muncă la nivel de ramură, care ar fi în avantajul salariaţilor din respectivele unităţi industriale din întreaga ramură, susţin sindicaliştii. „Sindicatul Automobile Craiova participă cu 70 de oameni la protest (ieri – n.r.). Cerem introducerea unui contract individual pe ramură, care să se negocieze între Federaţia Sindicatelor şi Federaţia Patronatelor şi nu va mai fi un contract colectiv la nivel de unitate. Un contract superior celui pe unitate ar fi foarte binevenit pentru salariaţii acelei ramuri, pentru că ar creşte salariile minime pe ramură, precum şi salariul mediu pe ramură ar fi mai mare“, a precizat Maria Manea, preşedintele Sindicatului Ford Automobile Craiova.

Salarii mai mari la Dacia decât la Ford

Întrebată care sunt salariile de la Ford la ora actuală, Maria Manea a precizat că salariul minim coincide cu salariul minim pe economie, iar salariul mediu brut pe unitate este de 3.300 de lei.
Vicepreşedintele Sindicatului Automobile Dacia, Ion Iordache, a precizat că la protestul de ieri au participat foarte mulţi sindicalişti din industria constructoare de maşini. „De la Dacia şi de la Ford participăm circa 600 de oameni la protestul de la guvern. Protestul a fost organizat de Alianţa Federaţiilor Industriale la care Federaţia Industriall BNS este afiliată. Noi la Dacia ne aflăm înainte de negocierile pentru Contractul Colectiv de Muncă pe 2019. Salariul minim de încadrare (brut) este de 2.600 de lei. Cu atâta se angajează o persoană care vine acum la Dacia, dar venitul efectiv diferă în funcţie de sporuri, de orele suplimentare. Salariul mediu pe unitate este de 3.700 de lei brut, dar când patronatul vorbeşte de suma salariului vorbeşte de venitul total, cu sporuri, cu lucrat sâmbăta şi cu toate acestea salariul mediu la Dacia ajunge la 5.000 de lei impozabil“, a precizat pentru GdS Ion Iordache, vicepreşedintele Sindicatului Automobile Dacia.
Având în vedere că salariile de la Dacia sunt mai mari decât la Ford, modificarea legislaţiei astfel încât să permită apariţia unui contract colectiv de muncă pe ramura constructoare de maşini sau pe întreaga industrie prelucrătoare ar fi în avantajul angajaţilor de la Ford, care ar putea ajunge la salarii mai mari decât în prezent.

Se cer contracte la nivel naţional

Contactat de GdS, preşedintele filialei doljene a Blocului Naţional Sindical (BNS), care este şi lider sindical la Avioane Craiova, Victor Peţa, a precizat că au participat la mitingul din Bucureşti 12 reprezentanţi de la Avioane Craiova. „Ar trebui să încercăm să facem mai mult decât introducerea contractului colectiv pe ramură. Ar trebui să introducem contractul colectiv la nivel naţional, aşa cum a existat odinioară în legislaţia muncii. Avantajele unui contract la nivel naţional ar fi acelea că salariaţii nu ar mai sta să negocieze la nivelul angajatorului, pentru că nu toate unităţile au sindicat. Multe au reprezentanţi ai salariaţilor, care nu au puterea să negocieze la fel ca un sindicat. Şi acelor unităţi li s-ar aplica prevederile unui contract colectiv la nivel naţional sau la nivel de ramură, dacă acela ar exista. Deci dacă ar fi un contract colectiv de muncă la nivel de ramură, atunci angajatorii ar fi obligaţi să îl respecte“, a precizat Victor Peţa.
Iordache a menţionat că Federaţia Industriall BNS „reprezintă interesele a peste 30.000 de membri din industria auto, de la fabricile de avioane, şantierele navale şi alte industrii prelucrătoare“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS