Taxa de parcare, la control. Ce riscă „stăpânii“ locurilor de parcare

Craiovenii care îşi rezervă sub orice formă un loc de parcare pe domeniul public riscă să fie sancţionaţi cu amendă cuprinsă între 500 de lei şi 2.500 de lei
Autori


Poliţia Locală Craiova a anunţat, luni, că va începe verificarea în cazul autovehiculelor pentru care proprietarii sau utilizatorii aveau obligaţia de a plăti la Direcţia de Impozite şi Taxe (DIT) Craiova taxa anuală de parcare, scadentă la 31 martie. Această săptămână va fi însă una dedicată prevenţiei, craiovenii urmând să fie informaţi de obligativitatea plăţii taxei de 41 de lei pentru parcarea pe domeniul public sau privat al municipiului. În vizorul poliţiştilor vor intra şi cei care îşi rezervă ilegal, sub orice formă, un loc de parcare pe domeniul public sau cei care se consideră stăpâni pe un anumit loc. „Achitarea taxei de parcare pe domeniul public nu constituie drept de proprietate asupra amplasamentului pe care este parcat autovehiculul“, este mesajul Poliţiei Locale, care va fi afişat la majoritatea scărilor de bloc din Bănie.

De la 1 aprilie, în Craiova devine obligatorie achitarea contravalorii taxei de parcare, ce conferă dreptul proprietarilor/utilizatorilor de autovehicule de a parca pe proprietatea publică sau privată a municipiului, potrivit Regulamentului aprobat prin Hotărâre de Consiliu Local. Taxa, în valoare de 41 de lei/an, se adresează celor ale căror vehicule sunt înregistrate în evidenţa fiscală a municipiului Craiova, şi ea trebuia achitată anticipat la Direcţia Impozite şi Taxe (DIT) până la primul termen de plată a impozitului mijloacelor de transport în anul fiscal de referinţă (31.03.2019). După această dată, îşi va intra în rol Poliţia Locală – Serviciul Circulaţie, care „va proceda la verificarea respectării prevederilor Hotărârii nr. 73/2019 şi la aplicarea măsurilor legale în cazul depistării de fapte ce încalcă actul normativ menționat“, după cum se precizează într-un comunicat emis, ieri, de Poliţia Locală Craiova. Cu alte cuvinte, se va trece la sancţiuni.

Acţiunea poliţiştilor locali nu este o noutate, ea derulându-se în fiecare an, începând cu luna aprilie, de când în Craiova s-a instituit taxa de parcare pe domeniul public. Şi tot ca în fiecare an, prima săptămână este dedicată prevenţiei, agenţii Poliţiei Locale având în plan doar să-i informeze pe şoferi de obligativitatea acestei taxe. „În perioada 8.04.2019 – 14.04.2019, poliţiștii locali cu atribuţii în domeniul circulaţiei vor efectua activităţi de prevenire, prin care vor aduce la cunoştinţa proprietarilor/utilizatorilor de autovehicule obligațiile pe care le au pentru parcarea autovehiculelor pe domeniul public al municipiului Craiova“, se mai arată în comunicatul Poliţiei Locale. Tot aici se mai menţionează că proprietarii/utilizatorii autovehiculelor care nu sunt înregistrate în evidenţa fiscală a DIT Craiova şi care nu achită taxa pentru parcarea curentă pot plăti prin SMS parcarea ocazională pe domeniul public, pentru o zi sau o lună.

Poliţia Locală: Achitarea taxei de parcare pe domeniul public/privat al municipiului Craiova nu constituie drept de proprietate asupra amplasamentului pe care este parcat autovehiculul

Sintagma „locul meu de parcare“, folosită ilegal

Pentru a reaminti persoanelor fizice sau juridice din Craiova care au în proprietate/folosinţă autovehicule de obligaţia plăţii taxei de parcare, poliţiştii locali au afişat pe majoritatea uşilor de acces în scările blocurilor sau la avizierele acestora comunicate în care sunt precizate prevederile Hotărârii Consiliului Local nr. 73/2019. Aici s-a insistat însă pe un aspect care a provocat şi încă provoacă multe controverse între vecini: sintagma „locul meu de parcare“. „Achitarea taxei de parcare pe domeniul public sau privat al municipiului Craiova nu constituie drept de proprietate asupra amplasamentului pe care este parcat autovehiculul. Sintagma «locul meu de parcare» este folosită ilegal de unii proprietari/deținători de autovehicule, orice utilizator ce achită taxa de parcare având dreptul să parcheze, cu respectarea legislației rutiere, oriunde în municipiului Craiova, pe proprietatea publică/privată a autorității locale“, este mesajul ferm al Poliţiei Locale, afişat la majoritatea scărilor de bloc din Bănie, şi destinat, în special, celor care se consideră stăpâni pe un anumit loc de parcare.


Potrivit Regulamentului în vigoare, rezervarea sub orice formă a unui loc de parcare, prin amplasarea sau montarea ilegală a unor însemne/pancarte, prin folosirea unor marcaje ori a unor sisteme de blocare a accesului la locul de parcare reprezintă contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 500 de lei şi 2.500 de lei. Amenzi se pot da şi pentru parcarea autovehiculelor pe domeniul public fără achitarea taxei de parcare, pentru nerespectarea marcajului rutier de parcare, astfel încât se ocupă mai multe locuri de parcare, sau pentru parcarea pe locurile cu plata prin SMS fără a achita această taxă. Cuantumul amenzilor este cuprins între 500 de lei şi 1.000 de lei – pentru persoanele fizice şi între 1.000 de lei şi 2.500 de lei – pentru persoanele juridice.

Verificarea se face de către poliţiştii locali cu ajutorul tabletelor din dotare, simpla introducere a numărului de înmatriculare putând confirma dacă pentru autoturismul respectiv a fost plătită sau nu taxa de parcare. „În cazul în care proprietarii/utilizatorii autovehiculelor nu pot fi identificați, precum şi în cazul în care autovehiculele sunt înmatriculate în alte state, iar pentru acestea nu au fost achitate taxele de parcare menţionate mai sus, se poate dispune măsura tehnico-administrativă de ridicare a acestora de pe domeniul public“, mai spune Poliţia Locală. Poliţiştii informează cetăţenii că pot suna la dispeceratul instituţiei (la numerele 0251.510.154 / 0351.451.040) sau la telefonul cetăţeanului (0251.984) dacă cineva îşi rezervă ilegal un loc de parcare sau dacă are maşina blocată în parcare de către un alt autoturism. În schimb, dacă îţi găseşti maşina avariată în parcare sau dacă descoperi în parbriz vreun bileţel de ameninţare din cauza locului ocupat, trebuie să te adresezi celei mai apropiate secţii de poliţie.

Cât costă parcarea în Craiova

Taxa de parcare pe domeniul public sau privat al Craiovei, pentru şoferii ale căror vehicule sunt înregistrate în evidenţa fiscală a municipiului, se plăteşte o dată pe an, până la data de 31 martie, şi este în cuantum de 41 de lei. Pentru locurile de parcare cu plata prin SMS semnalizate ca atare şi amenajate în centrul oraşului, se achită o taxă separată de 0,50 euro + TVA (în oricare din rețelele Digi Mobil, Orange, Telekom România Mobile şi Vodafone) / pe ora de parcare. Cei care nu au maşinile înregistrare la Direcţia de Impozite şi Taxe Craiova, dar parchează pe domeniul public sau privat al municipiului au varianta de a plăti o taxă de parcare pentru o zi sau pentru o lună (parcare ocazională), prin SMS la numărul 7420, cu textul 386 urmat de numărul de înmatriculare al maşinii (tarif 0,25 euro + TVA), respectiv SMS la 7420, cu textul 387 şi numărul maşinii (tarif 3 euro + TVA).Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 9 aprilie 2019

Actualitate

» Inspecția Muncii a aplicat amenzi în valoare totală de 5.270.513 euro
» Termo opreşte furnizarea căldurii în Craiova, începând de joi
» Deviere trafic pe Autostrada A1 Bucureşti – Piteşti, până la sfârşitul lunii august
» Prognoza meteo până pe 6 mai
» Nicuşor Constantinescu va rămâne după gratii timp de 7 ani şi 4 luni, după contopirea pedepselor
» Nouă amânare a raportului privind cererea DNA de urmărire penală a lui Tăriceanu
» George Simion are votul primarului independent al municipiului Tulcea, Constantin Hogea
» CNSAS, cerere privind preluarea arhivei SIPA de la MJ
» ICCJ: Procurorul Mircea Negulescu a fost exclus din magistratură
» Regina Elisabeta a II-a intervine în criza Brexit
» Preşedintele Iohannis a trimis o cerere de reexaminare asupra art. 70 din Legea educaţiei naţionale
» DNA: Fostul europarlamentar Petru-Constantin Luhan, trimis în judecată pentru obţinerea pe nedrept de fonduri de la Parlamentul European
» CCR a decis că iniţiativa USR „Fără penali în funcţii publice” este constituţională
» Augustin Lazăr a răspuns acuzaţiilor privind activitatea sa la Aiud
» Mai multe maşini noi decât anul trecut au fost înmatriculate de la începutul lui 2019

Publireportaj

» Disprețul – unitatea de măsură a guvernării lui Dragnea

Local

» Bugetul județului Olt pentru 2019, aprobat

Dolj

» Copacii de pe Râului, pericol pentru canalul colector (Galerie Foto)
» Două filiale PSD din Oltenia, neinteresate de mitingul de susţinere pentru Manda
» Sindicaliştii din industria craioveană, protest în Bucureşti (Video)
» Platformă răsturnată pe Calea Bucureşti
» Întreruperi energie electrică de mâine
» (GALERIE FOTO) Craiova: Platformă răsturnată pe Calea Bucureşti

Gorj

» Campanie de sterilizare a animalelor fără stăpân, la Peştişani
» Luptă grea pe noul Stadion Municipal, încă nefinalizat
» (VIDEO) Gorj: Imagini spectaculoase filmate cu o dronă pe Transalpina
» Retrospectivă GORJFEST- pictură nonfigurativă
» Gorj: Poliţiştii anchetează condiţiile în care o bătrână de 80 de ani a fost lăsată fără îngrijire de fiica ei
» Marele cineast Sergiu Nicolaescu, omagiat la Târgu Jiu
» Gorj: Zăpadă înghețată pe Transalpina
» Gorj: Şeful Policlinicii a fost dat afară

Olt

» DSVSA Olt interzice punctele de sacrificare temporare de Paște
» DSVSA Olt interzice punctele de sacrificare temporare de Paște

Mehedinţi

» Mehedinţi: Ghiulea de tun, descoperită în livada unui cetăţean
» Mehedinţi: Doi şoferi, răniţi într-un accident pe DN 67A

Vâlcea

» Vâlcea: Primăria vrea să amenajeze cu dale elastice încă trei treceri de cale ferată din municipiu
» Vâlcea: Continuă acţiunile de salubrizare a Râmnicului sub genericul „Împreună pentru un oraş mai curat”
» Colectare gratuită a deşeurilor voluminoase şi deşeurile de echipamente electrice şi electronice, în Râmnicu Vâlcea

Sport

» Fotbal / Etapă bunicică pentru echipele Doljului
» Voleibaliştii lui Pascu, după puncte în Capitală
» Alb-albaştrii au demolat-o pe UTA
» Fotbal / Liga Campionilor, sferturi de finală – tur
» Fotbal / Liga a III-a, seria 3 – rezultatele etapei a 22-a
» Fotbal / Comunicat Universitatea Craiova
» Fotbal / România U18 a pierdut amicalul cu Slovacia. Alex Sîrbu – titular, Cătălin Preduţ – rezervă

Sanatate

» Vitamine care îți cresc imunitatea
» Remedii pentru cicatrici

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei
» Corbu cântă de ziua lui Nicu Covaci

Top