10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCât mai plătesc părinţii la creşele din Craiova

Cât mai plătesc părinţii la creşele din Craiova

Creşa nr. 4 în cartierul Lăpuş are 46 de copii înscrişi

Craiova are nouă unităţi de învăţământ antepreşcolar de stat, în care sunt înscrişi în acest an şcolar 387 de copii. Potrivit Serviciului Public de Management Spitale, Cabinete Medicale şi Creşe din subordinea Primăriei Craiova, părinţii sunt taxaţi pentru fiecare zi de creşă în funcţie de venitul mediu lunar. În ceea ce priveşte investiţiile în aceste unităţi, anul trecut a fost cumpărată aparatură profesională specifică, iar anul acesta a fost prevăzută suma de 24.000 de lei pentru a cumpăra câteva hote profesionale.

În Craiova, unităţile de învăţământ antepreşcolar funcţionează în general în clădiri în care sunt şi grădiniţe. În aceste creşe, efectivul maxim este de 51 de copii. Astfel, în cartierul Craioviţa Nouă sunt trei creşe. Creşa nr. 3 este în aceeaşi clădire cu Grădiniţa „Floare Albastră“, unde sunt înscrişi 50 de copii. Creşa nr. 5 situată în clădirea Grădiniţei „Piticot“ are 45 de copii înscrişi. Tot în cartierul Craioviţa Nouă este şi Creşa nr. 6, pe strada Aleea Gheţişoarei, la parterul blocului 165 A, unde sunt înscrişi 44 de copii. Această unitate de învăţământ preşcolar are program săptămânal de la 8.00 la 18.00.
În cartierul Brazda lui Novac este Creşa nr. 2, care funcţionează în acelaşi corp de clădire cu Grădiniţa „Voiniceii“ şi are 42 de copii înscrişi.
În cartierul Lăpuş este Creşa nr. 4, unde sunt înscrişi 46 de copii. Această unitate funcţionează într-un corp de clădire în care este şi o grupă de grădiniţă a Şcolii Generale „Mihai Eminescu“ şi are program săptămânal de la 8.00 la 18.00.
O altă creşă, respectiv Creşa nr. 8, este în cartierul Valea Roşie, în acelaşi spaţiu cu Grădiniţa „Elena Farago“, şi are 51 de copii înscrişi. De asemenea, în cartierul 1 Mai este Creşa nr. 9, situată în acelaşi spaţiu cu Grădiniţa „Nicolae Romanescu“ şi care are 55 de copii. Creşa are program săptămânal în intervalul 8.00-18.00.
Cei mai puţini copii se află la Creşa nr. 1 Craiova, situată într-o clădire de pe strada Olteţ, din centrul istoric al Craiovei, şi Creşa nr. 7, care este în acelaşi local cu Grădiniţa „Pinocchio“, situată pe Calea Bucureşti. La fiecare din cele două creşe sunt câte 27 de copii înscrişi.

Părinţii, taxaţi în funcţie de venituri

Părinţii care aleg şi reuşesc să îşi înscrie copiii la una din cele nouă creşe de stat din Craiova trebuie să plătească o taxă pe fiecare zi frecventată de copil, care variază în funcţie de venitul mediu lunar, calculat pe perioada de şase luni anterioare înscrierii copilului. De asemenea, pentru stabilirea tarifului pe care îl plătesc părinţii se ţine cont şi de numărul de copii din familie, după cum precizează conducerea Serviciului Public de Management Spitale, Cabinete Medicale şi Creşe din subordinea Primăriei Craiova într-un răspuns scris transmis GdS. Astfel, părinţii pot plăti între 2,5 şi 10 lei pe fiecare zi. „Cuantumul mediu lunar de întreţinere pentru copiii ce frecventează creşa este de 1.064 de lei pe lună, respectiv 50,68 de lei/copil/pe zi, iar cuantumul alocaţiei zilnice de hrană aprobat prin HG nr. 904/2014 este de 12 lei. Diferenţa de contribuţie este acoperită din fondurile administraţiei publice locale. La un venit mediu lunar cumulat peste 700 de lei, familia plăteşte la creşă pentru un copil 10 lei. În cazul în care familia are doi sau mai mulţi copii, contribuţia pentru o zi de creşă va fi de 5 lei pe zi. Pentru venituri mai mici, între 255 şi 699 de lei, familiile cu un copil plătesc 5 lei pe zi, iar pentru cele care au doi sau mai mulţi copii, contribuţia zilnică va fi de 2,5 lei“, precizează reprezentanţii Serviciului Public de Management Spitale, Cabinete Medicale şi Creşe.

Achiziţii de 158.000 lei în 2018

În ceea ce priveşte investiţiile, în 2018 a fost cheltuită suma de 158.000 lei, pentru a cumpăra aparatură profesională. „Ca investiţii în anul 2018, la secţiunea de dezvoltare, cheltuieli de capital, active nefinanciare, fondurile consumate au fost de 158.000 lei. S-a avut în vedere dotarea bucătăriilor din cele nouă creşe pe care le avem în administrare, cu echipamente profesionale pentru desfăşurarea activităţii în condiţii cât mai bune. Pentru realizarea acestor obiective au fost achiziţionate următoarele echipamente: trei hote profesionale în valoare de 9.000 lei, opt maşini de spălat vase profesionale – 38.000 de lei, șapte aragazuri profesionale – 47.000 lei, nouă maşini de spălat rufe profesionale – 58.000 de lei, un dulap congelare profesională cu capacitate de 400 litri – 6.000 de lei“, precizează reprezentanţii Serviciului Public de Management Spitale, Cabinete Medicale şi Creşe. Şi în 2019 sunt prevăzuţi bani doar pentru aparatură, respectiv suma de 24.000 de lei, pentru hote profesionale în patru creşe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS