Surpriză în cazul megafurtului de ţigări de la Vama Slatina

La depozitul vămii din Slatina a avut loc un furt impresionant de ţigări de contrabandă, pe finalul anului trecut. Anchetatorii încă îi caută pe hoţi. (Foto: olt.alert.ro)
Autori


Fiscul nu s-a constituit parte civilă în dosarul penal privind furtul celor 145 de baxuri de ţigări din cadrul Biroului Vamal Olt, astfel că organele de cercetare penală consideră că nu există prejudiciu. Cum pot scăpa basma curată hoţii care au sustras peste 1.450.000 de ţigarete de contrabandă dintr-o unitate ce aparţine de ANAF? Dacă anchetatorii nu vor găsi vinovaţii, ar putea fi încurajate astfel de furturi de amploare de sub ochii unei instituţii a statului?

Luna trecută, GdS prezenta o situaţie fără precedent. O cantitate impresionantă de ţigarete de contrabandă, respectiv 145 de baxuri, care se aflau în custodia Biroului Vamal Olt din Slatina, au fost sustrase în mai multe seri sau zile, fără să se sesizeze cineva, deşi Vama are angajată firmă de pază. Megafurtul a fost anunţat abia în noaptea de 1 decembrie, când hoţii au abandonat lângă gardul Vămii circa 30 de baxuri din ţigările furate. Cele 145 de baxuri înseamnă o cantitate impresionantă de ţigări. Este vorba despre 72.500 de pachete, care înseamnă circa 1.450.000 de ţigarete. Marfa de contrabandă a fost confiscată de la un cetăţean sârb, care transporta ţigările de contrabandă cu TIR-ul având destinaţia Slatina, însă a făcut un accident rutier, iar TIR-ul s-a răsturnat la Coloneşti, ieşind la iveală baxurile de ţigări ascunse printre detergenţi. Astfel, ţigările de contrabandă au fost duse în custodia Biroului Vamal Olt.

Lăsând la o parte faptul că autorităţile trebuie să afle la cine trebuia să ajungă în Slatina acele ţigări de contrabandă şi cum a intrat în ţară TIR-ul cu o astfel de cantitate de ţigări netimbrate fără să se sesizeze cineva, acum anchetatorii furtului mai au o problemă. Luna trecută, organele de cercetare penală de la Olt nu aveau nicio pistă privind posibilii hoţi, dar informau că acel furt fusese bine organizat, din moment ce nimeni nu a sesizat situaţia. Potrivit unei surse apropiate cercetărilor, situaţia era complicată luna trecută, din cauză că în acest caz nu exista prejudiciu. „Dacă nu vom găsi vinovaţii de acest furt, probabil vom închide dosarul ca fiind cu autor necunoscut, mai ales că nu există un prejudiciu declarat ca fiind cauzat statului, pentru că Fiscul nu s-a înscris cu vreun prejudiciu“, spuneau la vremea respectivă, pentru GdS, sursele citate, din rândul anchetatorilor de la Olt.

Paradox: Fiscul susţine că nu a fost informat să se constituie parte civilă

Situaţia se complică din cauză că Fiscul nu se constituie parte civilă în cazul furtului, pe motiv că ţigaretele nu urma să ajungă să fie comercializate pe piaţă, ci ar fi fost distruse, conform prevederilor legii. Într-un răspuns transmis GdS de către Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice (DGRFP) Craiova – instituţie din cadrul ANAF de care aparţine şi Biroul Vamal Olt, aceasta mai invocă un motiv pentru care nu s-a înscris ca parte civilă în acest dosar penal: nu a fost informată de anchetatori. Deşi mass-media „vuieşte“ de două luni de megafurtul ţigaretelor dintr-o unitate din subordinea ANAF, Fiscul susţine că nu a fost invitat să se constituie parte civilă în dosar. Şi nici nu s-a autosesizat în acest caz să meargă la Olt să se înscrie ca parte civilă. „DGRFP Craiova nu s-a constituit parte civilă în dosarul penal privind furtul ţigaretelor de la Biroul Vamal Olt, întrucât Serviciului juridic din cadrul DGRFP Craiova nu i-a fost înaintată nicio solicitare expresă din partea organelor de urmărire penală cu privire la constituirea ca parte civilă în vreun dosar având ca obiect furtul ţigaretelor de la Biroul Vamal Olt. Obligativitatea de a aduce la cunoştinţa persoanei vătămate dreptul de a se constitui parte civilă revine organelor judiciare, aşa cum este prevăzut de dispoziţiile art. 20, alin. 1 din noul Cod de procedură penală: „Constituirea ca parte civilă se poate face până la începerea cercetării judecătoreşti. Organele judiciare au obligaţia de a aduce la cunoştinţa persoanei vătămate acest drept“, a explicat DGRFP Craiova în răspunsul transmis redacţiei, la solicitarea GdS.

Totuşi, Fiscul explică faptul că statul este parte civilă în cazul ţigaretelor de contrabandă, dar nu în acest dosar al furtului din Vama Slatina, ci în dosarul deschis pe numele cetăţeanului sârb care transporta marfa de contrabandă către Slatina şi care a făcut accident pe drumul către destinaţia finală, venind dinspre partea de nord a ţării. „Precizăm faptul că, urmare a solicitării IPJ Olt şi a adresei cu calculul prejudiciului efectuat de Direcţia Regională Craiova, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Olt, cu adresa nr. OTG DEX 9488/19.10.2018, s-a constituit parte civilă împotriva cetăţeanului R.A. (cetăţeanul sârb care conducea TIR-ul încărcat cu ţigări de contrabandă – n.r.), cu suma de 4.217.294 lei, la care se adaugă obligaţiile fiscale accesorii, sumă ce reprezintă prejudiciul pentru întreaga cantitate de ţigarete confiscate de către Biroul Vamal Olt. În urma accidentului din data de 05.10.2018, formalităţile de tranzit vamal au fost finalizate (tranzit încheiat) la Biroul Vamal Olt, acesta, conform legislaţiei, devenind birou vamal de destinaţie“. Astfel, mărfurile introduse ilegal pe teritoriul UE pe la Suceava au fost reţinute în vederea confiscării şi, potrivit legislaţiei vamale, mărfurile au fost introduse în magazia Biroului Vamal Olt, de unde urma să fie predate unor firme specializate în distrugerea lor, firme cu care ANAF are convenţii în astfel de cazuri.

Care este efectiv prejudiciul, numit de Fisc „valoarea de vamă“

La preţul pieţei, ţigările de contrabandă sustrase din Biroul Vamal Olt ar fi valorat circa 970.000 de lei (aproximativ 207.000 de euro). Valoarea aceasta a fost cea transmisă iniţial către mass-media de către Direcţia Regională a Vămilor Craiova.


Potrivit DGRFP Craiova, „pentru cantitatea de 1.450.000 de ţigarete Marble şi Ashima (145 de baxuri), fără marcaje fiscale româneşti, datoria vamală (prejudiciul) calculată la 05.10.2018 este în cuantum de 705.135 de lei şi se prezintă astfel: taxe vamale – 67.651 lei; accize – 506.147 lei; TVA – 131.337 lei“. Deci, cu alte cuvinte, dacă acea cantitate de 145 de baxuri de ţigări ar fi fost comercializată legal pe piaţă, statul ar fi încasat 705.135 de lei. Deci, totuşi, valoarea prejudiciului în acest caz se ridică la 705.135 de lei.

Cum să furi 1.450.000 de ţigări şi să nu păţeşti nimic?

Să sustragi 145 de baxuri de ţigarete de contrabandă de sub nasul Vămii din judeţul Olt şi să scapi nepedepsit este mare lucru. Probabilitatea ca, la ora la care redactăm acest articol, cele 1.450.000 de ţigarete furate din Biroul Vamal Olt să fi fost deja comercializate pe piaţa neagră este foarte mare.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, furtul ar fi avut loc în interval mare de timp, iar baxurile de ţigări ar fi fost transportate cu un mijloc mare de transport, în mai multe zile/nopţi. „Lucrăm la acesta caz, dar nu avem o concluzie finală. Avem doar presupuneri. Dar nu putem să vă spunem pe cine bănuim. Furtul, cu siguranţă, a avut loc de-a lungul mai multor zile, pentru că 145 de baxuri nu intră într-un camion, ci într-un tir. Doar ţigări s-au sustras, deşi în depozit mai erau şi alte produse, detergenţi şi altele. Ţigările erau cele mai valoroase“, a declarat luna trecută sursa citată, pentru GdS. Doar că nimeni nu a văzut nimic. Nici un martor nu a văzut vreun camion tras lângă gardul Biroului Vamal.

Fiscul are contract cu o firmă de pază care activează la Biroul Vamal Olt şi la alte unităţi din subordinea ANAF în Oltenia, firmă cu sediul în Târgu Jiu, care ar aparţine fiilor a doi foşti ofiţeri de securitate din Gorj, despre care GdS a scris în data de 18.01.2019, cu titlul „Furt de un milion de lei de sub ochii unei instituţii a statului“.

În cazul în care organele de cercetare penală nu vor găsi hoţii în acest caz, iar Fiscul nu se va înscrie ca parte civilă în procesul penal, atunci se ridică mari semne de întrebare: nu cumva vor fi încurajate pe viitor asemenea megafurturi de bunuri de contrabandă, fără să răspundă cineva penal pentru fapta sa?Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 5 februarie 2019

Actualitate

» Eurostat: Copiii din România sunt cei mai sănătoși din Europa. Peste 99% dintre copiii sub 16 ani au stare de sănătate bună sau foarte bună
» Cea mai nouă insulă din lume este plină de mistere
» Somnul este cel mai bun analgezic
» Un ou este imaginea de pe Instagram ce a căpătat renume mondial.
» Cum se poartă corect măştile chirurgicale pentru a nu te îmbolnăvi
» Claudiu Manda: Vrem să renunţăm la serviciile SRI pentru secretizarea stenogramelor
» Studiu: 27% dintre copii din România petrec peste 6 ore online
» MAE: Atenţionare de călătorie în Grecia
» Ce ar trebui sa facem ca sa iesim dintr-o masina rasturnata?
» Faringita: ceaiuri, remedii naturale şi modalităţi de prevenţie
» Zeci de mii de persoane, evacuate din clădiri, în Moscova, după ameninţări cu bombă
» Cum să depășești teama de condus
» Ce e de făcut când cineva îți înșală încrederea
» Stresul muscular – consecința copleșitoare a multitasking-ului
» Un model cu sindrom Down, primul ambasador al unui brand de produse cosmetice
» Jurnalist britanic, John Cantlie, luat ostatic de SI în urmă cu şase ani, este probabil încă în viaţă
» Mic-dejun: idei delicioase şi bogate în proteine
» Cutremur de suprafaţă, produs în vestul Greciei
» Taxă de vizitare pentru turişti în unul dintre cele mai frumoase oraşe din Europa
» Șoferul care a provocat accidentul de pe Autostrada Transilvaniei era live pe Facebook

Publireportaj

» Cum poti sa cresti vanzarile utilizand Facebook Ads?

Dolj

» Întreruperi energie electrică de mâine
» Tânăr din Ghidici premiat de regina Marii Britanii
» Spitalul CFR are cel mai performant mamograf din Oltenia
» Un tramvai numit dorinţă, la Craiova
» (GALERIE FOTO) Scoate Claudiu Manda din nuntă banii pentru casa de lux?
» Craiova: Târgul de Turism al Olteniei debutează pe 8 martie

Gorj

» Primăria anunţă că nu vor fi majorate impozitele şi taxele locale
» Târguri de mărţişoare şi produse tradiţionale, în pregătire la Târgu Jiu
» Doar 112 doze de vaccin antigripal, disponibile în Gorj
» Excedentul bugetar de la CJ, trimis la Ministerul Dezvoltării
» Robert Bălăeţ, în cărţi pentru postul de director al Clubului Sportiv Municipal
» Curtea de Conturi, sesizată cu privire la banii în plus de la CEO
» Gorj: Marian Rotaru nu mai este șef la Direcția de Patrimoniu
» Biciclist lovit de o maşină la Târgu Jiu

Sport

» De mâine se vând bilete la SCM – Bera Bera
» Baschetbaliştii, solicitaţi în Cupă. UPDATE: Înfrângere la limită în Ardeal
» Petre, Enache şi Gunie, rivalii „satelitului“ (UPDATE)
» CSO Filiaşi, amical cu Pandurii la Târgu Jiu (UPDATE)
» Fotbal / Mitriță își ia „La revedere“ de la fanii Științei la meciul cu CFR Cluj
» Fotbal / Cipru U18 – România U18, scor 1-1, într-un joc amical. Alex Sîrbu a fost titular
» Fotbal / Carlos Fortes, la primul antrenament în tricoul Universităţii Craiova (VIDEO)

Sanatate

» Cum scapi de mâinile și picioarele reci
» Cum scapi de durerea în gât
» Direcția de Sănătate Publică recunoaște că i-a eliberat parafă de medic italianului Matteo Politi: „Am demarat o anchetă internă“

Magazin

» Somnul insuficient creşte sensibilitatea la durere
» Horoscop
» Bancul zilei
» O femeie a ţinut timp de 20 de ani în pod un cadou primit de la mătuşa ei. Recent, a aflat că era o comoară
» Coproducţia românească “The Sisters Brothers”, marea câştigătoare la gala premiilor Lumière 2019

Top