27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCăldură facturată individual doar cu acordul tuturor vecinilor

Căldură facturată individual doar cu acordul tuturor vecinilor

În urma apariţiei în GdS a unui articol în care se făcea vorbire despre asociaţiile de proprietari din Craiova care au optat pentru încheiere de convenţii individuale cu furnizorul de căldură, unii craioveni s-au arătat interesaţi de modalitatea de încheiere a acestora. „Vă rog reveniţi cu informaţii referitoare la condiţiile în care se pot încheia convenţii individuale de facturare a cotei-părţi din consumul total de energie termică înregistrată de grupul de măsurare comun al imobilului de tip condominiu şi plata energiei termice în baza facturii emise de furnizor.
Pot încheia aceste convenţii, cu acordul asociaţiei, doar o parte din locatari? Dacă da, concret, în ce condiţii? Cei care încheie această convenţie pot achita factura individuală la asociaţie sau nu?
Care sunt normele legale aplicabile acestei situaţii? Precizez că am participat la o şedinţă a asociaţiei din care fac parte, în care s-a discutat această problemă. Preşedinta asociaţiei a susţinut că ar fi vorba de realizarea distribuţiei pe orizontală pentru realizarea facturării individuale. Eu îmi doresc să pot încheia convenţie individuală pe baza calculului cotei-părţi care îmi revine“, ne-a scris pe adresa redacţiei Margareta Georgescu.

Toţi pentru unu, unu pentru toţi, dar fără datorii

Reprezentanţii SC Termo Craiova SRL spun că noua lege a asociaţiilor de proprietari – Legea 196/2018 reiterează prevederile din Legea energiei termice şi dă posibilitatea proprietarilor să încheie convenţii individuale chiar dacă locuiesc într-un bloc cu distribuţie pe verticală.
Condiţiile pe care proprietarii trebuie să le îndeplinească sunt simple.
„Noua lege a asociaţiilor de proprietari, Legea 196/2018, precizează la articolul 97 posibilitatea încheierii de convenţii individuale. Proprietarii care vor să încheie convenţii individuale trebuie să nu aibă datorii la asociaţie. Toţi proprietarii din bloc trebuie să fie de acord cu încheierea acestor convenţii individuale. Trebuie precizat că dacă un singur proprietar nu este de acord nu se pot încheia convenţii cu furnizorul de căldură. În plus, dacă într-un bloc sunt şi apartamente debranşate de la sistemul centralizat, şi proprietarii acestora trebuie să încheie convenţii, fiindcă şi ei plătesc căldura pe părţile comune“, a precizat Marinela Bîldea, jurist în cadrul SC Termo Craiova SRL.
Concluzia este că dacă locatarii dintr-un bloc nu sunt de acord 100% cu încheierea convenţiilor, acestea nu se pot realiza.
Pentru încheierea convenţiilor, proprietarii trebuie să aducă copii după acte de proprietate şi actele de identitate. Acestea pot fi aduse la asociaţie sau direct la Termo. Pentru semnarea convenţiilor individuale, proprietarii vin împreună cu reprezentanţii asociaţiei din care fac parte la sediul furnizorului unde încheie actele respective. „Convenţiile individuale se încheie în trei exemplare, trebuie să vină să le semneze atât proprietarii, cât şi preşedintele asociaţiei din care fac parte. Convenţia individuală este un act anex contractului încheiat între societatea noastră şi asociaţia de proprietari. Documentele le poate aduna asociaţia sau vin proprietarii, dar trebuie să ştie unii de alţii. Dacă un singur proprietar nu este de acord, aceste convenţii nu se pot încheia în acel bloc. De regulă, restanţierii fug de astfel de convenţii“, a mai precizat Marinela Bîldea.
Important de precizat este faptul că dacă se încheie aceste convenţii nu se mai sistează furnizarea agentului termic în acel bloc. Vor rămâne, totuşi, fără căldură şi apă caldă cei care vor acumula datorii, deoarece facturile sunt executorii şi vor fi transmise de operator direct la executor, următorul pas fiind debranşarea.
Mai trebuie spus că plata facturilor individuale se va face după modalitatea stabilită în convenţie, de comun acord între proprietar şi SC Termo Craiova SRL. Cert este că sunt două modalităţi de plată: la casieria furnizorului sau la bancă, prin transfer bancar în contul furnizorului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS