Legea scoate copiii sub şapte ani din centrele de plasamentÎncepând din acest an, copiii sub şapte ani nu mai pot fi instituţionalizaţi în centre de plasament. Această schimbare în sistemul de protecţie este impusă de Legea nr. 286/2018, care modifică Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului. Potrivit acestui act normativ, plasamentul unui copil mai mic de şapte ani într-un serviciu de tip rezidențial este interzis. Excepție fac cazurile care prezintă handicapuri grave. În Oltenia sunt mii de copii instituţionalizaţi. Aflaţi din articol ce măsuri iau Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului pentru a respecta noile reglementări.

Anul 2019 a debutat cu noi reglementări în cazul copiilor aflaţi în sistemul de protecţie. Mai exact, cei care au mai puţin de şapte ani nu mai pot fi plasaţi decât la asistenţii maternali, nu în centrele de plasament. Reglementările sunt impuse de Legea nr. 286/2018, care modifică Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului şi care este în vigoare de la 1 ianuarie. Conform acestui act normativ, „plasamentul copilului care nu a împlinit vârsta de şapte ani poate fi dispus numai la familia extinsă, substitutivă sau la asistent maternal, plasamentul acestuia într-un serviciu de tip rezidențial fiind interzis. Prin excepție (…), se poate dispune plasamentul într-un serviciu de tip rezidențial al copilului mai mic de şapte ani, în situația în care acesta prezintă handicapuri grave, cu dependență de îngrijiri în servicii de tip rezidențial specializate“. Până acum, această reglementare se aplica numai micuţilor de până la doi ani, iar specialiştii spun că măsura a fost extinsă întrucât copiii simt nevoia să dezvolte ataşament faţă de o persoană, iar într-un centru este dificil să se realizeze acest lucru. Dacă totuşi se întâmplă, apare o traumă pentru copil atunci când se desparte de persoana de care s-a ataşat. În aceste condiţii, singura formă în care copilul rămâne într-o relaţie permanentă cu cei care îl îngrijesc este cea care imită cel mai bine mediul familial, adică asistenţii maternali.

300 de posturi de asistenţi maternali în Dolj

În Oltenia, sunt mii de copii instituţionalizaţi. Cei mai mulţi dintre ei, respectiv 1.400, provin din Dolj. Dintre aceştia, 405 se află în plasament la asistenţii maternali, 600 sunt la rude sau familii, iar restul în casele de tip familial şi în centrele de plasament. Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Dolj spun că în sistemul rezidenţial nu există copii mai mici de zece ani. „Reforma din acest punct de vedere s-a făcut mai demult la noi şi, practic, nu avem copii sub zece ani în sistemul rezidenţial. Copiii sănătoşi sunt plasaţi la asistenţii maternali şi doar prin excepţie sunt cazaţi în casele de tip familial, în special copiii care nu se adaptează la asistenţii maternali. Avem aproape 1.400 de copii sub măsură de protecţie, dar pe zona aceasta de asistenţă maternală la finele anului 2018 erau 405, faţă de 379 la începutul anului. La nivelul Direcţiei avem 300 de posturi de asistenţi maternali, din care sunt ocupate 266 în prezent. Pentru a fi pregătiţi pentru anul 2019, vom mai solicita 25 de posturi. Suntem parte dintr-un proiect naţional prin care au fost atrase fonduri europene de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului şi Adopţiei, în parteneriat cu toate direcţiile din ţară, un proiect de peste 500 de milioane de euro, prin care se finanţează parţial activitatea de asistenţă maternală. La nivelul judeţului nostru am făcut o estimare de 25 de posturi pentru fiecare an. Proiectul se desfăşoară până în 2021 inclusiv“, a spus Florin Stancu, directorul DGASPC Dolj.

160 de „părinţi“ pentru 216 copii în Gorj

În ceea ce priveşte numărul posturilor ocupate de asistenţi maternali, Florin Stancu spune că există o fluctuaţie în fiecare an. În 2018 au ieşit din sistem 19 asistenţi maternali, dintre care 14 la cerere. Vestea bună este că există în continuare solicitări, iar în acest moment 45 de persoane aşteaptă să obţină atestat de asistent maternal profesionist.

Reprezentanţii DGASPC Dolj spun că în judeţul nostru se iau în plasament minimum doi copii, iar numărul maxim a fost de opt copii, care erau fraţi. În cazul acestora, este, de altfel, cel mai greu de identificat un asistent maternal dispus să îi preia. „În timp s-au creat şi cupluri de asistenţi maternali şi atunci plasăm o parte dintre fraţi la soţie, iar cealaltă la soţ, desigur, dacă şi condiţiile materiale o permit. Un copil stă la asistentul maternal atâta timp cât durează măsura de protecţie. Dacă, dintr-un motiv sau altul, adopţia nu este posibilă, poate rămâne până la 18 ani sau până la 26, dacă îşi continuă studiile“, a adăugat Stancu.

La nivelul judeţului Gorj există 160 de asistenţi maternali, la care sunt plasaţi 216 copii. Sub protecţia DGASPC Gorj se află în total 665, dintre care 204 în centrele de plasament şi 245 la familii sau rude. „Avem suficienţi asistenţi maternali, care pot prelua copiii în orice moment, deci nu se pune problema să nu ne descurcăm. Ne îngreunează, într-adevăr, activitatea noua prevedere, dar să sperăm că este spre binele copiilor. Noi avem o activitate non-stop, iar dacă apare un caz la două noaptea, spre exemplu, e puţin mai complicat. În centre avem asigurată permanenţa, pe când aşa, trebuie să iei asistentul maternal de acasă şi e puţin mai complicat. Însă, pentru interesul copilului nimic nu este greu“, a spus Lucian Zălog, director general adjunct asistenţă socială copii în cadrul DGASPC Gorj.


Şase asistenţi maternali, fără „obiectul“ muncii în Vâlcea

În ceea ce priveşte judeţul Mehedinţi, aici există în jur de 150 de asistenţi maternali şi aproximativ 257 de copii. Pentru a face faţă noilor solicitări, reprezentanţii DGASPC Mehedinţi spun că au în vedere construirea unor căsuţe de tip familial. „Există un proiect de lege la nivel naţional pentru formarea de asistenţi maternali şi vom face şi căsuţe de tip familial. Nu am avut până acum o presiune foarte mare, încă avem asistenţi maternali care au doar un copil în plasament şi au posibilitatea să-l primească şi pe al doilea. Pe viitor vom face două căsuţe de tip familial pentru că sunt perioade în care nu intră niciun copil în sistem şi perioade în care pot intra de la o familie chiar şi nouă copii. Am avut sesizări şi pentru 11 copii. Niciun asistent maternal nu poate primi atât de mulţi copii şi atunci va trebui să îi împărţim. Din fericire, nu ne-am confruntat cu o astfel de situaţie până acum. Cel mai mult am avut un asistent maternal cu cinci copii“, a spus Angelica Boceanu, şef serviciu management de caz pentru copil în cadrul DGASPC Mehedinţi.

În afară de cei 257 de copii plasaţi la asistenţii maternali, în Mehedinţi mai sunt 36 de copii plasaţi în apartamente de tip familial, 15 în centrul de plasament şi alţi 20 într-un centru de plasament pentru copilul cu dizabilităţi.

În Olt, 232 de asistenţi maternali au devenit „părinţi“ pentru 392 de copii, iar reprezentanţii DGASPC spun că la nivelul judeţului sunt în total 1.000 de copii instituţionalizaţi.

Ceva mai bine stau lucrurile în Vâlcea, unde şase asistenţi maternali aşteaptă să le fie plasaţi copii pe care părinţii lor nu îi vor. La nivelul judeţului sunt peste 100 de copii în grija asistenților maternali, iar alți 174 se află în celelalte structuri ale DGASPC Vâlcea.

Salariul unui asistent maternal este puţin peste salariul minim, la care se adaugă sporuri, în funcţie de numărul şi caracteristicile minorilor pe care îi iau în plasament, şi 600 de lei pentru nevoile copilului.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 29 ianuarie 2019

Actualitate

» Franţa şi Spania, măturate de furtuna Gabriel
» Articole din Legea ANAF, neconstituționale. Decizia luată cu privire la procesele verbale
» Primarii din marile orașe amenință că merg să protesteze în fața Guvernului dacă nu primesc o treime din bugetul de stat pentru administrațiile locale
» Venezuela: Rețeaua se strânge în jurului lui Maduro, Rusia și China protestează
» Trei suspecți, arestați în cazul uciderii românului Tudor Simionov, în fața unui club din Londra
» Sesizarea lui Koveşi pe revocare a trecut de procedura de filtru la CEDO
» Fostul premier Mihai Tudose a demisionat din PSD. El s-a înscris în Pro România
» Biletele de tren în trafic internațional pot fi cumpărate ONLINE
» Finanțele renunță la împrumuturile de la bănci
» Cărțile donate prin campania Biblioteca Centenară ar forma o Coloană a Infinitului de 15 ori mai mare
» Prognoza pe următoarele 4 săptămâni
» Ce ascunde dependența de jocuri pe calculator
» Cum vrea să lovească Guvernul în cetățenii din marile orașe prin proiectul de buget pe anul 2019 – primarii acuză scăderea bugetelor pentru investiții cu până la 30% și sporirea puterii baronilor locali
» Cum ieși din starea de epuizare emoțională
» Henry Ford, omul care a creat weekend-ul liber!

Local

» Şoferul care a omorât doi oameni în timp ce transmitea live pe Facebook, condamnat la închisoare
» Dosarul şpăgilor de la Medicină se întoarce la Tribunalul Olt

Dolj

» Băileştiul, modernizat cu fonduri europene
» Turism în Israel, cu sprijin de la statul lor
» Un şofer a intrat într-o staţie GPL, altul într-o turmă de oi
» Se scumpeşte și „zăpada“
» (VIDEO) Şcolile şi grădiniţele au trimis acasă sute de copii
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Târgu Jiu: Scutiri de la plata majorărilor la obligaţiile fiscale datorate de agenţii economici
» Cod Galben de inundaţii pe rîurile din Oltenia

Gorj

» 85 de cupluri vor fi sărbătorite la Nunta de Aur
» Cabanierii din Rânca reclamă pagube în urma închiderii repetate a DN 67C
» Gorj: Cursurile de apă unde s-au putea produce revărsări sunt monitorizate
» Târgu Jiu: Simpozion regional „Aforismele lui Brâncuși – izvor al exprimării artistice”
» Bărbat accidentat pe o trecere de pietoni din Târgu Jiu

Olt

» Olt: Măsuri pentru limitarea și prevenirea îmbolnăvirilor prin viroze respiratorii și gripă
» Fără precedent: Tribunalul Olt sesizează Curtea de Justiţie a UE pentru a afla dacă cerinţele MCV sunt obligatorii pentru statul român

Vâlcea

» Cinci tineri au furat aproximativ 14.000 de lei dintr-o casă, la Vâlcea

Sport

» Trupa lui Burcea luptă la Brăila. UPDATE: Nimic în cont și de data asta!
» Cristi Bogdan a învins bistriţenii şi şi-a adjudecat bronzul
» Pandurii susţin astăzi primul amical al iernii. Update: Tudoran a tranşat victoria
» Pavel Badea: Avem un grup echilibrat şi putenic
» Tenis / Begu şi Niculescu, calificate în sferturile probei de dublu de la Hua Hin (Thailanda)
» Prima declarație a lui Andy Murray, după operație: “Am un șold metalic”
» Fotbal / Mitriţă ar putea pleca în SUA în schimbul a 7 milioane de euro
» Fotbal / Nicolae Stanciu a fost cumpărat de Al-Ahli Jeddah de la Sparta Praga (oficial)
» Tenis / Simona Halep şi Marius Copil vor juca împotriva Flaviei Pennetta şi a lui Fabio Fognini

Bani & Afaceri

» Euro, scade preţul gramului de aur la cel mai mare nivel din 2017 până acum

Sanatate

» Totul despre durerile de cap
» Ministrul Pintea: România este pregătită să facă față unei epidemii de gripă
» Cinci cazuri de gripă, confirmate în Dolj

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei
» Orașul fantomă cu sute de vile-castel în stil Disney, abandonate
» Tradiţii şi superstiţii de ziua Sfinţilor Trei Ierarhi

Top