5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljRăzboi la ghena de gunoi între nomazii reciclatori, Salubritate şi locatari

Război la ghena de gunoi între nomazii reciclatori, Salubritate şi locatari

Cutreieră oraşul în lung şi-n lat, ghenă cu ghenă, ca să adune bucată cu bucată orice material reciclabil pe care îl culeg din gunoi, cu precădere material plastic. Mulţi dintre ei „iau în stăpânire“ platformele de gunoiu, se aciuiază în perimetrul acestora şi strâng în saci imenşi de rafie pet-uri şi alte resturi, spre disperarea locatarilor din blocurile învecinate. La această situaţie îşi aduc din plin aportul autorităţile care ar fi trebuit să implementeze de aproape un an proiectul platformelor de gunoi îngropate, dar şi craiovenii care se deprind destul de greu să colecteze selectiv. Containerele de gunoi lăsate fără îngrădire între blocuri sunt cel mai adesea transformate în gropi de deşeuri la care locatari, trecători şi tot felul de neaveniţi aruncă gunoiul din buza asfaltului până în grădinile blocurilor.
Într-o asemenea stare se găseşte platforma de gunoi de pe strada Pandurilor, din cartierul craiovean Valea Roşie, unde mizeria zace, fie vară, fie iarnă, de la marginea străzii până la uşile blocurilor din vecinătate. Supăraţi, proprietarii dau vina ba pe operatorul de salubritate, ba pe asociaţia de proprietari, şi, mai ales, pe persoanele care caută în gunoi şi „curăţă“ locul de materialele destinate colectării selective.

Platformele de gunoi din Craiova răscolite de aşa-zişi reciclatori spre nemulţumirea locatarilor

„Am sunat în nenumărate rânduri, de astă-vară, şi la poliţie, şi la Telefonul Cetăţeanului, pentru problema gunoaielor de la ghena de pe strada Pandurilor din Valea Roșie. Este un teren viran în spatele ghenelor care nu se ştie dacă este proprietate privată sau domeniu public, iar ţiganii mereu vin şi împrăştie gunoaiele pe acel teren pentru a selecta pet-uri. Gardul din jurul ghenei pe o parte este distrus total. Asociaţia sau Salubritatea nici nu îşi dau interesul să repare. În aceeaşi parte cu gardul rupt s-a format o groapă în care se aruncă tot felul de gunoaie. Nici de groapă nu s-au sinchisit să o astupe prin completare cu pământ“, spune o craioveancă din Asociaţia de proprietari 14 Eroilor.
Iată ce a răspuns operatorul de salubritate din Craiova, prin vocea purtătorului său de cuvânt, Cristina Ghenea: „Deșeurile precolectate în containerele de la platforma respectivă sunt ridicate zilnic, în timp ce deșeurile municipale depuse în afara recipientele sunt colectate săptămânal sau ori de câte ori este necesar. De asemenea, vă informăm că, având în vedere implementarea proiectului Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în județul Dolj, derulat de Consiliul Județean Dolj, proiect care prevede execuția unor lucrări pentru amplasarea de containere îngropate în zonele de blocuri, societatea noastră nu a prevăzut fonduri pentru modernizarea sau împrejmuirea platformelor gospodărești din municipiu. În ceea ce privește existența colectorilor neautorizați de deșeuri în spatele platformei respective, vom sesiza Poliția Locală a Municipiului Craiova, care are în competență îndepărtarea acestora din zonă“.

Craiovenii nu se omoară cu reciclarea

O cauză care trebuie menţionată în tot acest „război“ al gunoiului este şi faptul că locuitorii Băniei se deprind destul de greu să colecteze selectiv gunoiul. Mulți dintre craioveni „confundă“ recipientele destinate colectării selective cu tomberonul, aruncând în „clopote“ și pungile cu gunoi menajer. Alții susțin că nu selectează gunoiul pentru că, neavând puncte de colectare în apropierea locuinței, le e greu să îl care la „clopote“ şi-l aruncă împreună cu cel menajer, aşa cum face mai tot românul. Nu este de mirare că un raport recent al Comisiei Europene arată că 14 țări din Uniunea European riscă să nu poată atinge ținta de reciclare a deșeurilor municipale stabilită pentru anul 2020, de 50% din cantitatea totală de deșeuri. România se află pe locul doi din coada clasamentului, alături de Malta, Grecia și Cipru, pentru că reciclează doar 13% din deșeuri, iar 69% depozitează.

Salubritatea strânge brazii până la 19 ianuarie

„Având în vedere faptul că unii dintre locuitorii orașului au început deja să depoziteze la platforme brazii rămași după sărbători, societatea noastră a început de astăzi (luni, 7) o acțiune de colectare a acestora. Pentru o mai bună organizare din punct de vedere tehnic, adresăm craiovenilor rugămintea să scoată brazii la platforme până în data de 19 ianuarie. Locuitorii de la case din municipiul Craiova pot solicita ridicarea gratuită a brazilor din fața imobilului în care locuiesc, telefonând la dispeceratul nostru la numărul 0251/422.733 (apelabil non-stop)“, se precizează într-un comunicat al SC Salubritate Craiova SRL.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS