Nu mai este apă suficientă în bazinele din Rânca

Cabanierii din Rânca trag un semnal de alarmă legat de o posibilă criză a apei în staţiune. Foarte mulţi turişti sunt aşteptaţi în Rânca în acest sezon de iarnă, iar consumul de apă va creşte. Constantin Pănescu, preşedintele Asociaţiei Concesionarilor din Rânca, cere implicarea autorităţilor judeţene pentru ca în acest sezon de iarnă să nu mai fie probleme cu alimentarea cu apă în staţiunea Rânca. Şi Radu Miruţă, proprietarul unei pensiuni din Rânca, a declarat că bazinele de apă sunt neizolate: „La Rânca urmează să ajungă în perioada imediat următoare câteva zeci de mii de turişti, iar lipsa apei poate deveni iarăşi o problemă, aşa cum a fost în 2015, dacă nu se iau măsuri urgente. Cele două bazine au câte 75 de tone fiecare și aparţin de zona Novaci, sunt goale şi neizolate. Sitele la captare sunt colmatate, iar în bazine nu picură nimic. Singura sursă de apă actualmente este reprezentată de bazinele din zona Baia de Fier, care, însă, sunt cam jumătate pline şi, cu şanse mari, nu vor asigura întreg consumul în perioada de vârf“, a declarat Radu Miruţă.

Debitul a scăzut

Tot doar bazinele din zona Baia de Fier au asigurat apa şi anul trecut, însă, în acest an, seceta din perioada de toamnă a retras izvoarele acestor bazine, iar debitul a scăzut semnificativ. „Este inadmisibil ca atunci când izvoarele pică în staţiune, zeci de mii de turişti să rămână fără apă, hotelierii să restituie eventual banii încasaţi, iar isteria să înceapă la Rânca. Despre canalizarea nefuncţională vreodată, sper la un răspuns de la Comisia Europeană căreia i-a fost trimisă situaţia, aici lanţul este foarte murdar. Este vorba doar despre decolmatarea unor site colmatate, din cauza cărora apa captată la izvoare să nu intre în conducta dinspre bazine şi de izolarea acestor rezervoare. Situaţia este aceeaşi de câţiva ani, chiar dacă soluţia este facilă. Îi solicit domnului prefect Ciprian Florescu să ia legătura cu primarul de la Novaci şi să demareze acţiuni concrete de prevenire a acestui calvar în perioada următoare“, a mai spus Radu Miruţă.

Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.