9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimăria a mărit taxele craiovenilor fără dezbatere publică

Primăria a mărit taxele craiovenilor fără dezbatere publică

PNL şi USR acuză administraţia locală că a mărit taxele şi impozitele fără să mai organizeze o dezbatere cu cetăţenii, aşa cum se proceda de obicei.
Taxele pe 2019 au fost adoptate prin majoritatea deţinută de coaliţia PSD-ALDE din consiliul local.

Consiliul Local (CL) Craiova a adoptat joi, cu scandal, taxele şi impozitele valabile pentru anul 2019. Majoritatea taxelor vor creşte de la 1 ianuarie. Spre exemplu, taxa anuală pentru parcarea pe domeniul public va creşte la 41 de lei, în timp ce taxa pentru eliberarea la urgenţă a certificatului de urbanism va ajunge la 507 lei. Taxele pentru eliberarea/vizarea anuală a autorizaţiei de funcţionare a barurilor şi restaurantelor va creşte cu sume între 12 şi 60 de lei. Mai cresc taxele de autorizare pentru transportul de marfă şi persoane, serviciile funerare, taxa de oficiere a căsătoriei etc. De asemenea, cuantumul amenzilor va creşte cu sume cuprinse între 4 şi 85 de lei. Impozitele pe clădiri, terenuri şi autovehicule vor suferi şi ele modificări substanţiale anul viitor. Astfel, valoarea impozabilă pe metrul pătrat a clădirilor creşte cu sume cuprinse între 1 şi 13 lei. Impozitele pe terenurile agricole intravilane cresc şi ele cu sume cuprinse între 28 şi 115 lei/hectar, în funcţie de zonă. La rândul lor, impozitele pe maşini cresc cu sume cuprinse între 2 şi 21 de lei, în funcţie de capacitatea cilindrică a autovehiculelor.

Marian Vasile: „Este primul an în care aţi fugit de craioveni!“

La punctul privind aprobarea taxelor şi impozitelor a izbucnit scandalul. Consilierii PNL au acuzat primăria că nu a organizat o dezbatere publică cu cetăţenii, aşa cum era normal. „S-a întâmplat un lucru extraordinar de grav. În cei zece ani de când sunt eu consilier, este primul an în care aţi fugit de craioveni. Locuitorii acestui oraş nu au fost primiţi în casa lor, care este primăria, pentru a discuta pe marginea taxelor şi impozitelor“, a spus consilierul Marian Vasile. „Este prima dată când nu se organizează o dezbatere publică cu cetăţenii. Taxele descurajează investitorii să vină în oraş şi depopulează oraşul. Peste 5.000 de tineri au părăsit oraşul“, a acuzat, la rândul său, consilierul Flavius Sirop. Reprezentanţii primăriei au avut o replică anemică, motivând că „nu a existat nicio cerere din partea unei organizaţii pentru a se organiza dezbatere publică“. Ei nu au explicat însă de ce nu au organizat din oficiu dezbaterea, aşa cum se proceda de obicei.
De asemenea, au refuzat să retragă proiectul de pe ordinea de zi pentru a organiza o dezbatere, mărirea taxelor fiind adoptată prin votul majorităţii PSD-ALDE din consiliul local.
Săptămâna aceasta, şi USR Dolj a acuzat primăria că măreşte taxele fără să organizeze o dezbatere cu cetăţenii. „Cerem primarului Genoiu să organizeze de urgenţă o dezbatere publică, în care cetăţenii să-şi poată spune liber opiniile şi sugestiile! Domnule Genoiu, Craiova nu este moşia dumneavoastră, dacă tot ne măriţi taxele ca să vă măriţi salariile, avem măcar dreptul să fim ascultaţi. Sau nici acest drept nu-l mai avem?“, se arată pe pagina de socializare a partidului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS