Club de Robotică pentru elevi la Universitatea din CraiovaCadrele didactice de la programele de Robotică şi Mecatronică de la Facultatea de Automatică, Calculatoare şi Electronică a Universităţii din Craiova au deschis vineri cea de a treia ediţie a Clubului de Robotică și Mecatronică. În cadrul acestui club, zeci de liceeni din Craiova vor avea ocazia să înveţe, pe durata acestui an şcolar, să construiască roboți mobili cu ajutorul kit-ului Lego Mindstorms Education EV3 cu programarea JAVA.

Deschiderea celei de a treia ediţii a Clublui de Robotică și Mecatronică a avut loc vineri, la INCESA, şi au participat cadre didactice din învăţământul universitar, dar şi din preuniversitar, precum şi elevi care își doresc să beneficieze de cursurile de formare. În acest an, pentru clubul de robotică au fost selectați liceeni de la Colegiul Naţional „Carol I“ din Craiova. „Obiectivele acestui club sunt de a-i atrage pe elevi spre inginerie, dar şi pentru corelarea unor cunoştinţe din programa şcolară de la disciplinele fizică, matematică cu activități practice, cum ar fi realizarea roboţilor. Până la finalul cursurilor, fiecare elev o să ştie să creeze un robot. Sunt şi alte beneficii, faptul că aceste cursuri se organizează în cadrul INCESA cu cadre didactice specializate şi că elevii se pot obişnui cu rigoarea academică. Trebuie să ştiţi că nu există limită în construcţia de roboţi. Imaginaţia este foarte importantă. În prezent, sunt 15.000 de proiecte în derulare“, a explicat ing. drd. Lidia Băzăvan, membru în Societatea de Robotică România.

Liceenii au spus că programarea roboților este un domeniu nou pentru ei, dar își doresc să participe la cursuri pentru că intenționează să urmeze o carieră în domeniu.

„Particip la acest cerc cu gândul de a dobândi experienţă în programarea roboţilor şi sper ca, în viitor, să mă ajute acest lucru. Nu am programat niciodată un robot“, a spus Mihai Tufescu, elev la Colegiul Naţional „Carol I“ din Craiova. Elevii care vor participa la cursuri au trecut printr-o preselecție.

„Încă din clasa a VIII-a sunt interesat de această parte de robotică şi am ştiut că e o mare industrie în robotică, şi am prieteni care activează în alte cercuri şi mi-am dorit şi eu să ajung în acest domeniu, să dobândesc mai multă experienţă. Am trecut printr-o selecţie ca să ajung aici. Am susţinut o testare la care am fost mai mulţi participanţi, din care primii 18 – 19 cu cel mai mare punctaj am fost selectaţi și ne-au spus să venim aici. Am fost atunci cam 60 de elevi. Nu am încercat niciodată să fac roboţi. Este prima experienţă şi sunt pasionat de informatică“, a precizat Arthur Reischel, de la Colegiul Naţional „Carol I“ din Craiova. De acest domeniu sunt interesate şi fetele.

„Pentru mine, robotica înseamnă programare. Este prima dată când voi face acest lucru şi sunt curioasă să descopăr cât mai multe. Îmi doresc să mă dezvolt în acest domeniu şi să văd dacă pot face ceva pe partea aceasta în viitorul meu“, a declarat Elena Natalia Turcitu.


În viitor vor avea loc schimbări importante și rapide

Cadrele didactice din domeniu spun că de mecatronică va depinde viitorul societăților.

„Cred că aş putea să definesc pe înţelesul tuturor contextul în care se desfăşoară acţiunea de azi. Toţi suntem de acord că, de când este lumea, ea este în continuă schimbare. Ultima perioadă şi cu mare probabilitate şi în viitor vor avea loc schimbări mai importante şi mai rapide. Unele din schimbări sunt de ordin tehnologic. Din punctul ăsta de vedere, robotica este clar un domeniu care defineşte schimbările din ultima perioadă. În acest context, şi oamenii, şi ţările vor trăi mai bine sau mai rău în măsura în care vor reuşi să se adapteze la noile schimbări. În oraşul nostru putem să fim mândri că avem o prioritate de nivel naţional pentru că avem o şcoală de mecatronică şi robotică, cu o identitate clar definită în România. Este prima şcoală de mecatronică şi robotică înfiinţată în ţară. Avem programe de licenţă, de master şi de doctorat în domeniile mecatronică şi robotică. Copiii care au venit la această acţiune sunt dintre aceia care au înţeles, ajutaţi poate şi de familie, că trebuie să facă ceva pentru a se adapta la schimbările pe care le-am amintit şi sperăm că mai tinerii noştri colegi care vor fi instructorii lor în domeniul mecatronică şi robotică îi vor ajuta să realizeze o achiziţie de competenţe care să le fie utilă peste 15-20 de ani, atunci când chiar va trebui să lucreze în domeniul respectiv“, a subliniat Dorian Cojocaru, directorul Departamentului de Robotică şi Mecatronică din cadrul Facultății de Automatică și Calculatoare Craiova. Potrivit managerului Colegiului Național „Carol I“ din Craiova, de cursurile de inițiere în robotică vor beneficia 50 de elevi.

„Felicităm iniţiativa celor de la Automatică, mulţumim şi INCESA Craiova. Au fost selectaţi copii din clasele a IX-a şi a X-a. Sunt 50 de copii, dintre care 19 se află la deschidere. Ideea este comună, pentru că, de anul trecut, am demarat un proiect cu Facultatea de Automatică pentru a încerca să-i atragem pe copii spre o altfel de învăţare. Obiectivul unei şcoli este clar acela de a-i pregăti pe copii în cât mai multe domenii ca să aibă cât mai multe abilităţi în viaţă şi cred că această misiune va fi îndeplinită pentru că partea digitală este de actualitate“, a declarat Angel Cristian Stăiculescu, managerul Colegiului Național „Carol I“ din Craiova. Cursurile de inițiere în robotică și mecatronică au început chiar din acest weekend.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 10 decembrie 2018

Actualitate

» TOP UE: Românii, ultimii la formarea profesională a angajaților
» Un cunoscut producător de soluţii de securitate oferă zece predicţii despre atacurile cibernetice din 2019
» Administraţia Naţională de Meteorologie a transmis prognoza meteo pentru intervalul 10-23 decembrie
» Theresa May va propune amânarea votului parlamentar pe tema Acordului Brexit
» Oraşul din România care este principalul competitor al Capitalei prin standardele de viaţă ridicate pe care le oferă

Publireportaj

» Sărbători de poveste la Cadouri•Dulciuri•Flori
» Resortul Plaza Lake, locul unde visurile devin realitate

Local

» Și-a înjunghiat iapa pentru că nu a mai putut urni din loc o căruță încărcată cu nisip

Dolj

» (GALERIE FOTO) Centru de recuperare cu criosaună şi SPA pentru sportivii craioveni
» „Gogoașă“ de la FCU Craiova a scăpat de închisoare
» A ajuns după gratii după ce a lovit un poliţist cu bâta
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Poliţiştii rutieri din Craiova au acţionat pentru prevenirea accidentelor rutiere
» A II-a ediţie a expoziţiei artiştilor fotografi, denumită “Esenţe”, la Muzezul de Artă Craiova
» Dolj: Prinşi în flagrant în timp ce sustrăgeau bunuri din curtea unei case
» Dolj: Minoră de 16 ani, dispărută de acasă
» Liftieră din SJU Craiova, acuzată că a cerut din cadourile pentru copiii bolnavi de cancer
» Craiova: Circulaţie restricţionată pe mai multe străzi din oraş
» UPDATE Craiova: Femeie rănită într-un accident, pe bulevardul Dacia
» Craiova: Femeie lovită de maşină, în Lăpuş

Gorj

» 3,2 milioane de lei pentru drepturile persoanelor cu handicap
» Numărul preşcolarilor a scăzut cu 50% în ultimul deceniu
» CEO are în stocuri 950.000 de tone de cărbune
» Autorităţile din Motru nu au soluţii la problema maidanezilor
» Gorj: Centre de valorificarea ciupercilor, amendate de DSVSA
» Gorj: Accident rutier cu o victimă la Lelești
» Drumarii execută marcaje rutiere pe DN 67 D
» Gorj: La volan, băut şi fără permis
» Gorj: Tineri arestaţi pentru furturi din locuinţe
» Gorj: O femeie a găsit un portmoneu plin cu bani şi a sunat la poliţie
» Gorj: Accident cu două victime la Leleşti
» Gorj: Poliţiştii au confiscat sute de kilograme de carne
» Gorj: Accident de muncă la Cariera Lupoaia

Olt

» Olt: Un sătean din Morunglav și-a înjunghiat iapa pentru că nu a mai putut urni din loc o căruță încărcată cu nisip

Mehedinţi

» Mehedinţi: Amenzi de aproape 150.000 de lei, aplicater de poliţişti

Vâlcea

» Vâlcea: Bătrână dispărută de acasă, găsită de poliţişti
» (Galerie foto) Vâlcea: Femeie rănită grav într-un accident, la Malul Alb

Sport

» Handbaliştii Craiovei şi-au aflat adversara din sferturile Cupei
» Memorialul „Paul Stuparu“, la a cincea ediţiei
» Fotbal / Liga I, etapa a 19-a
» Fotbal / Liga a IV-a Dolj, etapa a 19-a

Sanatate

» Beneficiile vinului fiert pentru sănătate
» Greșeli care agravează răceala
» Autoritatea de Management: 23 de spitale din cele 147 evaluate îndeplinesc condiţiile de acreditare la nivel internaţional
» Încă cinci bebeluşi, internaţi la Spitalul Alexandrescu. În total, 34 sunt confirmaţi cu stafilococ

Educatie

» Cum se vor putea transfera profesorii debutanţi

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei
» REŢETA ZILEI: Rulouri cu mousse de ciocolată

Top