Acasă Local Un nou focar de pestă porcină la Rusănești

Un nou focar de pestă porcină la Rusănești

-

Deși medicii veterinari au încheiat campania de sacrificare a porcilor din localitatea Rusănești, urmare a ordinului prefectului, a mai apărut un focar, la o stână a unui cetățean din localitate, aflată însă peste râul Olt.

Pesta a fost confirmată în exploatația ciobanului care avea la stână și o purcea cu mai mulți purcei, deși în urmă cu mai bine de o lună medicii veterinari au făcut inventarierea animalelor, ciobanul declarând că nu ar mai avea porci. Din cauza virusului care este prezent în teritoriul respectiv, purceii s-au îmbolnăvit și au murit.
„Pe 6.12.2018, a fost confirmată prezența virusului pestei porcine africane (PPA) la porcii dintr-o anexă a unei stâne situată în extravilanul comunei Rusănești, în baza buletinelor de analiză emise de Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Olt.
Anexa respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, precum și dezinfecția exploatației“, a informat DSVSA Olt, precizând că ciobanul nu-și poate aduce nici oile, circulația oricărui animal fiind interzisă în zonă.
„Este peste Olt, la un cioban care a avut în pădure, demult, o purcea, și a venit acum și-a spus. E la un cioban care n-a mai putut să aducă de acolo porcii și a anunțat omul acum că are și el o purcea. Acolo, peste Olt, în pădure, totul e bolnav. Au ridicat purceii ieri (joi -n.r.) și urmează și purceaua, care nu murise, dar era bolnavă. O avea băgată într-o groapă, cu purceii, probabil i-a fost frică…“, a declarat primarul comunei Rusănești, Alexandru Chirea.
În Rusănești au fost omorâți, urmare a ordinului de eliminare a porcilor în urma confirmării a trei focare de pestă porcină africană în localitate, aproape 600 de porci, spre revolta sătenilor, care s-au luptat zile la rând cu autoritățile.

Alina Mitran
Alina Mitran
Lucrează în presă din 2000 și ceea ce a început ca un hobby s-a transformat într-o profesie. A absolvit Facultatea de Finanțe, Bănci, Asigurări și Burse de Valori, dar a ales presa scrisă, un domeniu care i-a oferit cele mai mari satisfacții profesionale. S-a alăturat echipei Gazeta de Sud în 2004.

Google Search se îmbunătățește cu noi tehnologii

Google Search își extinde funcționalitatea cu două tehnologii esențiale: obținerea capturilor de ecran și recunoaștere vizuală a conținutului cu tehnologie de inteligență artificială.

Logitech MX, mouse-ul vertical de birou

Logitech MX Vertical este un model disponibil pe piaţă de ceva vreme, care atrage atenţia datorită formei sale „ciudate” la prima vedere, care promite să ajute utilizatorii care stau mult timp la birou.

Motorola One Zoom a fost lansat oficial

Motorola One Zoom se face remarcat prin designul său cu suprafeţe din metal şlefuit şi sistemul quad-camera performant. Noul model One Zoom pune accent pe calitate şi versatilitate la obţinerea de poze.