8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCâţi bani dau craiovenii pentru masa de Crăciun

Câţi bani dau craiovenii pentru masa de Crăciun

Se apropie Sărbătorile de Iarnă şi este perioada în care magazinele şi pieţele din oraş sunt luate cu asalt de craioveni. Fie că au început deja să cumpere sau vor doar să testeze piaţa, oamenii se pregătesc să întâmpine Naşterea Domnului, iar sumele pe care le vor aloca pentru masa de Crăciun pornesc de la 300 de lei şi ajung să depăşească 1.000 de lei.

Mai sunt aproximativ trei săptămâni până la Crăciun, iar pieţele şi supermarketurile din Craiova s-au transformat deja în furnicare. Goana după cadouri, după produse agroalimentare sau pur şi simplu dorinţa de a testa piaţa îi scoate pe craioveni din casă. Joi era agitaţie mare şi în Piaţa Centrală. În hala destinată produselor din carne erau cozi la aproape fiecare carmangerie. Craiovenii pe care i-am întâlnit acolo erau însă interesaţi mai mult de prospectarea pieţei decât de cumpărături. „Nu am început cumpărăturile, dar cred că vom cheltui cel puţin 300 de lei. Voi pregăti sarmale, salată boeuf, voi cumpăra lebăr, caltaboşi, voi face o prăjitură şi un tort. Copiii mei sunt plecaţi şi din acest motiv nici nu voi aloca un buget prea mare pentru masa de Crăciun. Un mare păcat este faptul că aruncăm foarte multă mâncare. Unii nu au ce să mănânce şi alţii aruncă alimentele“, a spus Eugenia Lăpăduş.
Ileana Bârsanu, din Craiova, încă nu a început cumpărăturile pentru masa de Sărbători, dar, având o familie numeroasă, bugetul va depăşi cu mult 500 de lei. „Am început să inspectăm piaţa, să ne orientăm ce să cumpărăm. Porc avem de la ţară şi vom cumpăra în special fructe şi legume. Având în vedere că este masa de Crăciun, nu ne va lipsi nimic. Nu am făcut încă un calcul, dar clar va fi cu mult peste 500 de lei pentru că suntem şapte oameni la masă. Aperitivele, caltaboşii, sarmalele, mâncărurile tradiţionale, altfel spus, nu vor lipsi de pe masă. Vor exista însă şi salate de toate felurile“, a spus Ileana Bârsanu.

Crudități și curcan, pe masa de Crăciun

Sunt însă şi craioveni care au început deja să îşi facă provizii de Sărbători. Iuliana Iovănel a cumpărat în special carne de porc. „Pregătesc sarmale, caltaboşi, cârnaţi, cozonac. Am cumpărat pulpă de porc, coastă, carne pentru cârnaţi. Cred că voi cheltui cam 500 de lei, este suficient pentru două persoane“, a spus craioveanca.
Ana Petrescu va aloca 1.000 de lei pentru masa de Crăciun şi spune că va opta pentru salate şi carne de curcan. „Vom avea pe masă foarte multe crudităţi, fructe, legume, şi aş prefera curcan. Cred că bugetul alocat va fi de aproximativ 1.000 de lei pentru că vom avea invitaţi. Crăciunul este un prilej de întâlnire cu cei dragi, un moment festiv, o sărbătoare sfântă, care trebuie respectată“, a spus Ana Petrescu.
O altă craioveancă spune că va avea un buget limitat de o pensie mică: „Aştept să iau pensia şi abia apoi voi începe cumpărăturile. Vor veni copiii şi sper să am de toate, din fiecare câte puţin“, a spus femeia.

„Abia mai supravieţuim de pe o zi pe alta“

Deși Piața Centrală din Craiova era extrem de animată ieri, negustorii se plângeau de lipsa clienților. În hala de carne, unul dintre vânzători spunea că vânzările merg foarte prost. „Oamenii vin, se uită şi pleacă. Spun că vor să se informeze mai întâi. În plus, mulţi dintre craioveni cumpără din supermarketuri. Noi abia mai supravieţuim de pe o zi pe alta“, a spus bărbatul.
La fel stăteau lucrurile și în sectorul destinat legumelor și fructelor. Negustorii spun că situația ar fi trebuit să fie altfel, cu atât mai mult cu cât ne aflăm în postul Crăciunului, iar în această perioadă se consumă mai multe legume și fructe. „Vânzările merg foarte prost, chiar dacă este perioada postului. Anul trecut pe vremea aceasta vânzarea era mai mare cu 50 la sută. Am pus asta pe seama frigului, dar bani se cheltuiesc tot timpul. Craiovenii cheltuiesc cam 80 la sută din venituri pe mâncare, deci vânzările ar trebui să meargă, dar cred că ei optează pentru supermarketuri. Avem castraveţi, roşii, ciuperci, ardei, usturoi, ceapă roşie, morcovi. Castraveţii au preţurile cuprinse între 5 şi 7 lei/kg, roşiile – între 6 şi 10 lei, ardeiul – 10 lei/kg. Sunt legume de import şi sunt mai scumpe“, a spus Silviu Stîrcu, care mizează pe o vânzare mai bună în preajma Crăciunului.
Mihaela Roşu spune că vânzările merg slab pentru că „mulţi preferă să meargă în supermarket. Acolo, atmosfera este alfel, e cald, au locuri de parcare, au condiţii. Aici, chiar dacă preţurile sunt mai mici, nu sunt condiţii, e frig şi oamenii nu prea vin. Dacă totuşi cumpără, iau la bucată, nu la kilogram“, a spus femeia.

„În agitaţia cumpărăturilor, uităm să ne bucurăm“

Indiferent ce buget veți aloca pentru masa de Crăciun, dacă veți opta pentru preparate din porc sau din curcan, pentru mese tradiționale sau pentru crudități, important este să trăiţi spiritul acestor Sărbători. „Este bucuria Naşterii Domnului, dar noi, românii, avem mai mare grijă de burţi decât de suflet şi ar fi bine ca lucrurile să se schimbe. Eu la mâncare mă gândesc ultima dată. Întâi mă gândesc la suflet“, a spus Ileana Bârsanu.
Eugenia Lăpăduş atrage atenţia că dimensiunea spirituală a Crăciunului este sufocată de comerţ şi, în febra cumpărăturilor, uităm să fim fericiţi: „Mi se pare că a devenit destul de comercială această Sărbătoare, iar oamenii nu mai trăiesc bucuria Crăciunului. În agitaţia cumpărăturilor, uităm să mergem la biserică, să ascultăm colinde, să ne bucurăm“, a spus craioveanca.

Preţurile produselor agroalimentare în Piaţa Centrală din Craiova

Dacă vă pregătiţi să mergeţi la cumpărături şi vă doriţi ca „socoteala de acasă să se potrivească cu cea din târg“, e bine să știți că în Piața Centrală din Craiova un kilogram de slănină de porc se vinde cu 10 lei, capul de porc se comercializează cu 8 lei/kg, iar organele cu 10 lei/kg. Carnea de lucru (de tocat) se vinde cu 13 lei/kg, muşchiul file, cu 21 lei/kg, ceafa costă 22 lei/kg, pieptul de porc 13 lei/kg, iar coasta 15 lei/kg. „Delicatesa“ este şoricul copt, care se vinde cu… 80 de lei/kg!
În ceea ce priveşte legumele, roşiile au preţuri care pornesc de la 5 lei/kg, dovleceii costă 6/kg, pentru un kilogram de castraveţi trebuie să plătiţi 5 lei şi tot atât pentru un kilogram de gogoşari. Cartofii costă 1,8 lei/kg, ceapa – 3 lei/kg, morcovii – 3 lei/kg, iar usturoiul – 6 lei/kg.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS