17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPietoni morţi şi răniţi pe şosele

Pietoni morţi şi răniţi pe şosele

Poliţiştii doljeni spun că, anul acesta, cele mai multe accidente grave au avut drept cauză traversarea neregulamentară a pietonilor (Foto: arhiva GdS)

Tot mai mulţi doljeni îşi pierd viaţa sau sunt răniţi în timp ce traversează strada, fie pe trecerile pentru pietoni, fie neregulamentar. Poliţiştii doljeni spun că, anul acesta, principala cauză a accidentelor rutiere a fost traversarea neregulamentară a pietonilor. Viteza excesivă, care a fost principala cauză a accidentelor de circulaţie în ultimii ani, a ajuns pe locul trei, după neacordarea de prioritate pietonilor.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj, atât numărul accidentelor, cât şi numărul victimelor acestora au scăzut faţă de anul trecut. În perioada 1 ianuarie – 16 noiembrie 2017, în judeţul Dolj au fost înregistrate 229 de accidente grave, soldate cu 67 de morţi şi 206 răniţi grav.
Anul acesta, în aceeaşi perioadă, numărul accidentelor rutiere a fost de 224, iar numărul persoanelor care şi-au pierdut viaţa a fost de 55. Alte 194 de persoane au fost rănite grav în urma accidentelor produse anul acesta pe drumurile din judeţul Dolj.
Oamenii legii spun că, anul acesta, traversarea neregulamentară a pietonilor a fost principala cauză a accidentelor de circulaţie. „Anul trecut, prima cauză generatoare de accidente era viteza excesivă, neadaptată condițiilor de trafic. Anul acesta, până în prezent, cauza cu cel mai mare impact în producerea accidentelor a fost traversarea neregulamentară a drumurilor de către pietoni. Alte cauze importante în producerea accidentelor în perioada analizată au fost neacordarea priorității atât pietonilor angajați regulamentar în traversarea străzii, cât și autovehiculelor care circulă pe drumuri cu prioritate, și viteza excesivă, neadaptată condițiilor de trafic“, au explicat reprezentanţii IPJ Dolj.

Noiembrie, luna accidentelor

Mai multe accidente grave în care au fost ucişi sau răniţi pietoni au avut loc în cursul lunii noiembrie. Pe 13 noiembrie, un bărbat de 40 de ani a fost accidentat de un taxi în timp ce traversa Calea Severinului regulamentar, pe trecerea de pietoni.
Trei zile mai târziu, în seara zilei de 16 noiembrie, un craiovean de 30 de ani şi-a pierdut viaţa în timp ce traversa Calea Bucureşti, tot pe trecerea de pietoni.
Potrivit poliţiştilor doljeni, un tânăr de 24 de ani, din Craiova, care conducea un BMW pe Calea Bucureşti, l-a accidentat mortal pe bărbatul de 30 de ani, care se angajase regulamentar în traversarea străzii, pe marcajul pietonal. La locul accidentului a fost trimisă o ambulanţă, însă medicii nu au reuşit să salveze viaţa tânărului de 30 de ani.
Un accident asemănător a avut loc o zi mai târziu, la intersecția bulevardului Dacia cu strada Nicolae Vulovici. În acest caz, poliţiştii doljeni au stabilit că un tânăr, de 22 de ani, din comuna Giubega, care conducea un autoturism Volkswagen Golf, a accidentat un bărbat de 40 de ani, care se afla pe trecerea de pietoni.
Pe 17 noiembrie, un bărbat de 40 de ani, din Craiova, a fost lovit de un autoturism Volkswagen, condus de un tânăr de 22 de ani, din Giubega. Accidentul a avut loc la intersecția bulevardului Dacia cu strada Nicolae Vulovici, iar victima se afla pe trecerea de pietoni.
O zi mai târziu, o fetiţă de cinci ani a fost accidentată grav, pe DJ 561, în comuna doljeană Izvoare. Aceasta a fost lovită de un autoturism Renault Laguna, condus de un bărbat, de 52 de ani, din localitate. Din primele cercetări ale poliţiştilor de la Rutieră s-a stabilit că fetiţa a traversat strada neregulamentar, în fugă şi fără să se asigure, în momentul producerii accidentului. Ultimul accident a avut loc miercuri dimineaţă, pe DN 6. Un bărbat, de 42 de ani, din Filiaşi, fiind rănit grav în timp ce se afla pe trecerea de pietoni.

Sfaturile poliţiştilor

Poliţiştii doljeni sfătuiesc pietonii să fie foarte atenţi atunci când încearcă să traverseze strada, chiar dacă o fac pe trecerea pentru pietoni. Să traverseze strada pe marcajul pietonal, prin dreptul indicatoarelor „Trecere pentru pietoni“, iar acolo unde sunt instalate semafoare, numai la culoarea verde a acestora. Să aștepte sosirea autobuzului pe trotuar, iar după coborârea din mijloacele de transport public să nu traverseze prin fața sau prin spatele acestora, ci după plecarea lor din stație, prin locurile rezervate trecerii. Înainte de a traversa prin locurile permise, să se asigure că în acel moment nu se apropie vehicule sau conducătorii acestora au sesizat intenția lor și au oprit pentru a le acorda prioritate de trecere. Să nu pună conducătorii de autovehicule în situația de a frâna brusc pentru a le acorda prioritate. Să fie precauți când traversează noaptea sau în condiții de vreme nefavorabilă“, sunt câteva din sfaturile oamenilor legii.
Aceştia din urmă mai spun că cei mici trebuie ținuți de mână, iar poziționarea lor să fie în partea dinspre clădiri sau garduri, opusă drumului. Când trotuarele lipsesc, circulația se face pe acostament sau pe partea stângă a carosabilului în sensul de mers și cât mai aproape de marginea acestuia. De asemenea, pietonilor li se recomandă să nu traverseze strecurându-se printre autovehiculele parcate în apropierea bordurii sau trotuarului, dar şi să nu se angajeze în traversare atunci când se apropie mașina salvării, a pompierilor, a poliției cu girofarele pornite.

Acţiuni şi sancţiuni

Reprezentanţii IPJ Dolj mai spun că, numai anul acesta, poliţiştii de la Rutieră au făcut zeci de acţiuni pentru prevenirea accidentelor de circulaţie. De la începutul anului, oamenii legii au dat aproape 60.000 de amenzi şoferilor şi pietonilor, au reţinut 6.317 permise de conducere şi au retras 1.488 de certificate de înmaticulare. În plus, oamenii legii au întocmit 1.528 de dosare penale pentru infracţiuni la regimul circulației rutiere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS