De ce mor oamenii la locul de muncă

În domeniul construcţiilor sunt raportate multe evenimente de muncă, iar anul acesta au existat trei decese ale unor angajaţi din acest domeniu de activitate (Foto: Arhiva GdS)
Autori


Anul acesta, la fiecare 16 zile, un doljean a murit la locul de muncă. Unii dintre ei au decedat din cauze patologice, însă şapte persoane şi-au pierdut viaţa din cauza echipamentelor de lucru neconforme sau neutilizate. ITM consideră că cele mai multe accidente de muncă se produc din cauza neglijenţei angajatorilor, dar sunt şi situaţii în care angajaţii îşi pun viaţa în pericol.

Sute de evenimente în care au fost implicaţi angajaţi s-au produs anul acesta la multe firme doljene. Unele dintre evenimente au fost tragice, încheindu-se cu decesul angajaţilor. Unii au murit la locul de muncă în condiţii stupide, alţii au fost accidentaţi în mod cu totul stupid. Ultimul caz care a cutremurat comunitatea din Craiova a fost cel al femeii care a căzut în gol 12 metri într-o clădire a Primăriei Craiova (fosta clădire Palace), în timp ce încerca să cureţe cupola clădirii, pe interior. Ancheta încă nu s-a finalizat în acest caz, astfel că autorităţile competente încă nu au anunţat cine se face vinovat de moartea femeii.

„Anul acesta au fost comunicate 243 de evenimente care s-au întâmplat în Dolj, dintre care 19 au fost accidente mortale, din care nouă au fost patologice, adică sufereau de diverse boli de inimă şi au făcut infarct sau accidente cerebrale, trei au fost accidente rutiere şi şapte au fost accidente de muncă. Dintre accidentele de muncă, trei au fost cazuri în care angajaţii au căzut de la înălţime, trei au fost striviţi de diverse utilaje, respectiv de o locomotivă, de un motostivuitor şi de un încărcător de la un depozit de cereale, iar o persoană a decedat electrocutată. Chiar dacă au fost mai puţine accidente de muncă decât în alţi ani, este regretabil că se moare la locul de muncă!“, a precizat şeful Compartimentului Sănătate şi Securitate în Muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Dolj, Emil Murgu. Un calcul matematic ne arată că până la 15 noiembrie 2018, în Dolj, în medie, a murit câte un om la locul de muncă sau în drum spre serviciu la fiecare 16 zile.

Un caz aparte a fost cel al tânărului care în pauza de masă şi-a luat motocicleta, a părăsit unitatea la care lucra şi s-a plimbat pe Centura de Nord a Craiovei. O clipă de neatenţie a fost suficientă pentru ca tânărul să îşi piardă viaţa într-un mod stupid, fiind decapitat de pancarta de pe marginea drumului, pancartă de care s-a izbit în timp ce gonea cu motocicleta. „Cazul acelui tânăr care a plecat în pauza de masă fără să se învoiască, fără să anunţe pe nimeni şi care s-a dus, practic, să se plimbe cu motocicleta, nu este accident de muncă, pentru că persoana a părăsit, pur şi simplu, locul de muncă. În acest caz, societatea este absolvită de orice vină“, a explicat reprezentantul ITM Dolj.

Angajatori care pun în pericol viaţa oamenilor


Şeful Compartimentului Sănătate şi Securitate în Muncă din cadrul ITM Dolj a menţionat că, de regulă, angajatorii nu le asigură angajaţilor echipamentele necesare pentru a-şi desfăşura activitatea în bune condiţii şi, astfel, pun în pericol viaţa angajaţilor. Emil Murgu a precizat că se întâlneşte această neglijenţă a angajatorilor în special în construcţii, unde sunt schele neconforme, se fac săpături la adâncime fără ca malurile să fie asigurate sau se lucrează la înălţime fără ca angajaţii să aibă echipamente de protecţie adecvate. În producţie lipseau echipamente de protecţie la manevrarea unor dispozitive. Instruirea unor angajaţi nu se făcuse în conformitate cu postul deţinut de angajat.

ITM Dolj a aplicat, anul acesta, 98 de amenzi pe aspecte legate de sănătate şi securitate în muncă (SSM), în cuantum de 820.500 de lei, pentru astfel de nereguli descoperite şi pentru altele, cum ar fi lipsa controlului medical periodic al angajaţilor, periodicitatea fiind stabilită de către HG nr. 355/2007, în funcţie de specificul activităţii; folosirea unor echipamente de muncă fără o verificare tehnică corespunzătoare etc. Nu doar angajatorii poartă vina pentru lipsa echipamentelor de lucru. „Sunt situaţii în care chiar dacă angajatorul le-a asigurat echipamentele specifice, angajaţii refuză să le poarte“, a spus specialistul în SSM de la ITM. Chiar dacă la controale se constată că există echipamentul de protecţie, dar nu este purtat de angajaţi, atunci în cazul producerii unui eveniment, vina aparţine tot angajatorului.

Accidentele cu incapacitate temporară de muncă le cercetează societatea, iar cele mortale sunt cercetate de către ITM. Este foarte important ca angajatorii să anunţe de îndată evenimentul la Inspectoratul Teritorial de Muncă, potrivit legii, în sensul că după ce i se acordă primul ajutor sau după ce este chemată salvarea, de la caz la caz, firma este obligată să anunţe incidentul la ITM în aceeaşi zi în care s-a produs.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 3 decembrie 2018

Actualitate

» Croaţia ordonă arestarea directorului MOL, judecat în lipsă
» Valdis Dombrovskis: Comisia Europeană aşteaptă paşi concreţi din partea Italiei privind bugetul său
» Crucea Roşie: Pactul ONU privind migraţia este esenţial pentru sprijinirea minorilor neînsoţiţi
» O instanţă a respins cererea unui olandez de a-i fi schimbată vârsta în acte pentru a-l întineri cu 20 de ani
» De ce Brexit-ul divizează Regatul Unit
» Caraş-Severin: Deputatul Ion Mocioalcă, demisionar din PSD, este convins că va fi urmat şi de alţi colegi de partid
» Rezultatele proiectului “România Educată”, iniţiat de preşedintele Iohannis, lansate miercuri în dezbatere publică
» Corina Creţu o somează pe Dăncilă să precizeze dacă atacurile la adresa Comisiei Europene reprezintă poziţia oficială a statului român
» Tensiunile dintre Kiev şi Moscova continuă. Militarii ucraineni capturaţi în Marea Azov, puşi sub acuzare de către Rusia
» Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni în Oltenia şi la munte
» Scrumbia de Dunăre afumată, al cincilea produs românesc recunoscut și protejat în UE

Publireportaj

» Dragostea pentru echipa Universitatea Craiova se transmite din generaţie în generaţie

Dolj

» Primăria Craiova s-a răzgândit: ar lua tot autobuze electrice
» Facturile la gunoi, plătite la magazin
» Drumul expres Craiova-Piteşti – contracte semnate, finanţare incertă
» Arest prelungit pentru un condamnat pe viaţă
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Facturile de la Salubritate Craiova pot fi plătite și în magazinele partenere PayPoint
» Craiova: Alaiul datinilor „Din bătrâni, din oameni buni“, la Teatrul Colibri
» Dolj: Şoferii care au făcut ilegalităţi, amendaţi cu peste 30.000 de lei
» S-au semnat primele contracte de execuţie pentru drumul expres Craiova-Piteşti

Gorj

» Campanie de strângere de fonduri pentru a achiziţiona instrumente pentru Liceul de Artă
» Porci de Crăciun pentru asistaţii social, copii şi adulţi, din centrele DGASPC Gorj
» Slujbă de pomenire de Sfânta Varvara pentru cei peste 100 de ortaci morţi în mineritul din Motru
» Singurul patinoar din Târgu Jiu, deschis publicului
» Cartele magnetice pentru accesul în parcarea Rodna
» Ţurţurii de la pasarelă, pericol de moarte
» Planul de Urbanism General va fi gata anul viitor
» Campanie împotriva pornografiei infantile
» Aparegio, apel pentru protejarea instalaţiilor de apă
» Gorj: Accident cu o victimă la Drăgoieni

Olt

» Olt: Amenzi de 70.000 de lei, în minivacanţa de 1 Decembrie

Mehedinţi

» Mehedinţi: Bărbat găsit mort în maşină, după ce familia îl dăduse dispărut

Vâlcea

» Vâlcea: Şofer beat, prins de poliţie pentru că mergea pe contrasens
» (Video) Vâlcea: A dat 400 de lei pe o poză cu maşina făcută în Scuarul Mircea cel Bătrân

Sport

» Baschet (m) / SCM „U“ Craiova, victorioasă pe terenul Stelei
» Handbal (f) / România s-a calificat în grupele principale ale CE din Franța
» „Leii“ n-au avut milă de ardeleni
» „Leuţii“ lui Mondea n-au dezamăgit
» Handbal (f) / România a învins Germania cu 29-24 şi s-a calificat în grupele principale ale CE
» Baschet (m) / SCM „U“ Craiova şi-a aflat adversara din Cupa României
» Box / Adonis Stevenson, în stare critică după ce a pierdut prin KO meciul cu Gvozdik

Sanatate

» Secțiile de Pediatrie din Craiova, pline de copii bolnavi
» Cătina, excelent tratament naturist împotriva răcelii
» Ce vitamine ne ajută în sezonul rece
» Numărul bebelușilor infectați cu stafilococ auriu meticilino rezistent continuă să crească: 20 de cazuri confirmate și 4 copii suspecți de infectare

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top