Acasă Local Suspiciune de pestă porcină africană și în Olt

Suspiciune de pestă porcină africană și în Olt

-

Primul caz suspect de pestă porcină africană a apărut în județul Olt, în localitatea Rusănești, aflată în zona de protecție de aproape o săptămână. Porcul mort a fost descoperit joi dimineață, a confirmat primarul localității Rusănești, Alexandru Chirea, în gospodăria unui cetățean care muncește ca cioban în pădurile din județul vecin, Teleorman, tocmai în zona unde au fost confirmate cazuri de pestă la mistreți.
„Este într-o gospodărie a unui cetăţean. El este cioban de meserie şi a avut oi la Teleorman şi de acolo a venit cu microbul. Acolo, în pădure, s-au depistat, cum ştiţi, porci morţi“, a declarat primarul localităţii, Alexandru Chirea, care a explicat și care au fost filtrele montate la intrarea în localitate. „Filtre au fost doi poliţiști pe pod, în rest nimic. S-a spus să nu iasă porci dintr-o localitate în alta, dar filtru nu s-a pus, cu soluţie, ceva“, a mai spus primarul Alexandru Chirea.
„Avem o suspiciune de pestă porcină africană, într-o gospodărie din comuna Rusăneşti. Este vorba despre o scroafă moartă. Mâine (vineri -n.r.) dimineaţă, la ora 5.00, vom trimite probe şi la Bucureşti, să vedem dacă se confirmă boala. În acest moment se face o anchetă epidemiologică la faţa locului, pentru a stabili ce a mâncat animalul respectiv, dacă a fost sau nu scos din exploataţie“, a declarat Veronel Bolborea, directorul DSVSA Olt.
Localitatea Rusănești se află, de o săptămână, în zona de protecție, oamenilor fiindu-le interzis să iasă cu porcii din gospodărie, însă măsurile impuse de DSVSA și transmise presupuneau și limitarea pericolului de răspândire, având în vedere faptul că un nou caz a apărut pe un fond de vânătoare în pădurea aflată la doar câțiva kilometri de localitate. Cetățenilor aflați în zona de protecție li s-a permis să-şi sacrifice porcii după ce aceștia urma să fie evaluați de medicul veterinar. Lucru pe care l-au și făcut, a confirmat primarul, în special gospodarii care au avut mai mult de un porc.

Alina Mitran
Alina Mitran
Lucrează în presă din 2000 și ceea ce a început ca un hobby s-a transformat într-o profesie. A absolvit Facultatea de Finanțe, Bănci, Asigurări și Burse de Valori, dar a ales presa scrisă, un domeniu care i-a oferit cele mai mari satisfacții profesionale. S-a alăturat echipei Gazeta de Sud în 2004.

Google Search se îmbunătățește cu noi tehnologii

Google Search își extinde funcționalitatea cu două tehnologii esențiale: obținerea capturilor de ecran și recunoaștere vizuală a conținutului cu tehnologie de inteligență artificială.

Logitech MX, mouse-ul vertical de birou

Logitech MX Vertical este un model disponibil pe piaţă de ceva vreme, care atrage atenţia datorită formei sale „ciudate” la prima vedere, care promite să ajute utilizatorii care stau mult timp la birou.